Upad energije oziroma utrujenost po obroku?

Tired old people falling asleep on sofa at hotel, feeling exhausted because of jetlag and travelling by plane. Retired couple being sleepy and napping in lounge area before check in. Handheld shot.

Značilen znak nenavadno hitrega dviga in upada sladkorja v krvi je upad energije oziroma utrujenost po jedi. Gre za še enega od davkov stresnega življenjskega sloga – zlasti uživanja preveč sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov. Kako obvladati to težavo, preden se zaplete in zahteva še večji telesni davek?

Kako telo uravnava raven sladkorja v krvi

Ravnovesje glukoze v krvi uravnava hormon inzulin. Ko npr. po hranjenju glukoza prispe v kri, se dvigne nivo inzulina. Ta celicam pomaga, da glukozo prevzamejo. Ko nivo glukoze v krvi upade, tudi potreba po inzulinu upade.

Med drugim pri regulaciji glukoze sodelujejo tudi jetra. Odvečno glukozo, ki je celice ne sprejmejo, uskladiščijo kot glikogen. Ko telo spet potrebuje glukozo, se ta v kri sprošča z razgradnjo glikogena. Telesna aktivnost, na primer, je odlična rešitev za čiščenje glukoze iz krvi ali za praznjenje zalog glukoze.

Davki, ki nas doletijo zaradi kroničnega nihanja ravni krvnega sladkorja

Ob večjih presežkih glukoze v krvi jetra njene presežke spreminjajo tudi v maščobo. Ta se skladišči v jetrih, kar utegne dolgoročno pripeljati do nealkoholne zamaščenosti jeter, o čemer smo že pisali. Glukoza pa se lahko skladišči tudi v maščobnih celicah, zlasti na območju trebuha. Obsežen trebuh in povišana raven trigliceridov (ki govori o transportu v maščobo spremenjene glukoze po krvi) ne pričata samo o neravnovesju količine glukoze v krvi, temveč sta tudi znanilca metabolnega sindroma.

Temu lahko sledi diabetes, pa tudi srčno-žilna obolenja. Diabetes se pojavi, ko telo ne more več učinkovito proizvajati ali uporabljati inzulina za uravnavanje ravni sladkorja v krvi. V izogib tem težavam je koristno še pravočasno poskrbeti za ohranjanje ravnovesja glukoze v krvi. Še dobro, da hujše težave ne nastanejo čez noč.

Kako še pravočasno ugotoviti, da sladkor v krvi niha

Močno nihanje krvnega sladkorja naznanja več znakov. Eden od teh je nihanje energije čez dan, zlasti značilen je upad energije oziroma utrujenost po obroku, še posebno, če je vseboval veliko sladkorja in enostavnih ogljikovih hidratov. Nastopiti utegne tudi nihanje razpoloženja. Občasno nas pesti drhtenje ali vrtoglavica. Zlasti če smo izpustili obrok, utegnemo biti razdražljivi.

Znak neravnovesja glukoze v krvi je tudi hrepenenje po sladki hrani in hrani, polni enostavnih ogljikovih hidratov. Še en znak tovrstnih težav je to, da moramo za vzdrževanje energije jesti pogosto in/ali obilno. Enako velja za nihanje telesne teže in nabiranje odvečnih kilogramov na območju trebuha. Na nihanje sladkorja v krvi opozarjata tudi povečana žeja in nočno vstajanje zaradi potrebe po uriniranju.

Laboratorijske meritve

Da gre za nihanje krvne glukoze, lahko pokaže tudi pregled krvi in sicer s presežkom enega ali več naslednjih parametrov: glukoza, inzulin, trigliceridi, holesterol ali HbA1c.

Kaj lahko storimo sami

Idealno je poiskati vzroke, ki so pripeljali do nihanja glukoze v krvi – in jih odpraviti. Med poglavitne vzroke (poleg stresa, pretiranega uživanja alkohola, dehidracije, pomanjkanja gibanja) sodi predvsem neustrezna prehrana. Torej uživanje preveč sladkorja (sladkane pijače, sladice …) in škroba oziroma enostavnih ogljikovih hidratov (bela moka, beli riž, krompir …). To je hrana, zaradi katere se glukoza med prebavo hitro sprosti in vstopi iz prebavil v kri. To povzroči hiter porast ravni glukoze v krvi in zatem tudi inzulina, čemur sledi njen enako hiter upad. Posledica tega so utrujenost, upad energije in zaspanost. Hrano, ki hitro dvigne glukozo v krvi, prepoznamo tudi po visokem glikemičnem indeksu.

Nasprotje enostavnim ogljikovim hidratom so kompleksni ogljikovi hidrati, ki vsebujejo tudi vlaknine. Te med prebavljanjem upočasnijo sproščanje glukoze, zaradi česar počasneje prehaja v kri. Prav zato je koristno enostavne ogljikove hidrate zamenjati s kompleksnimi.

Utrujenost po obroku lahko dodatno poveča sočasno uživanje ogljikovih hidratov in beljakovin (sendviči, burgerji, pomfri in dunajski zrezek ipd.) K utrujenosti utegne prispevati pitje alkohola ob obroku, saj se tudi alkohol presnovi v glukozo in povzroči hiter dvig glukoze v krvi.

Poskusite torej uživati bolj kakovostne obroke v pravilnih kombinacijah. Sveže pripravljene zelenjavne jedi z obilo vlaknin in malo škroba kombinirajte z beljakovinami. Jedem dodajte več maščob, ker bolj nasitijo. Z uporabo nekaterih začimb, kot sta cimet in kurkuma, lahko dodatno podprete presnovo sladkorja, prav tako z izbiro živil, ki vsebujejo veliko vitaminov B, magnezija, kroma, mangana in inozitola. Vse te snovi namreč sodelujejo pri uravnavanju sladkorja v krvi. Jejte počasi (nikoli v naglici) in vsak grižljaj večkrat prežvečite. Da boste lažje uravnavali glukozo v krvi in po potrebi sprostili prenapolnjene shrambe krvne glukoze, je koristen post med obroki.

Poskrbimo še, da nam ne manjka spanja in da smo telesno dejavni. To poveča učinkovitost inzulina in znižuje raven glukoze v krvi. Še posebno koristen je vsaj kratek sprehod v naravi tik po obroku. Pomembno je tudi skrbeti za redno obvladovanje stresa, saj tudi ta lahko povzroči nihanje krvnega sladkorja.

Sinergija učinkovin v pomoč pri uravnavanju sladkorja v krvi

Spreminjanje življenjskega sloga je pri vsakem posamezniku različno dolg proces. Eni brez težav nemudoma in odločno zavržejo vse, za kar vedo, da jim ni v korist, drugi potrebujejo več časa. Vsem pa je v vmesnem času v veliko pomoč uživanje kakovostnih prehranskih dodatkov. Poiščite komplekse, ki jih odlikuje sinergija več naravnih učinkovin, potrebnih za vzdrževanje uravnotežene ravni glukoze v krvi. Tako boste takoj podprli ohranjanje ravni energije čez dan, dobro počutje in primerno telesno težo.

Vrhunce dviga in spusta krvnega sladkorja blaži kombinacija vitaminov B2, B3, B5 in B6, kroma, magnezija, mangana, mio-inozitola in alfa-lipoične kisline. Ta kombinacija učinkovin je priporočljiva za ljudi, ki uživajo veliko sladkorja/ogljikovih hidratov, trpijo zaradi nihanja sladkorja v krvi in padcev energije, zlasti po jedi, pa tudi pri PCOS, prediabetesu in nabiranju maščevja na območju trebuha. Mio-inozitol, alfa-lipoična kislina, vitamin B3, biotin, mangan in krom podpirajo delovanje inzulina in izboljšujejo učinkovitost presnove glukoze, drugi vitamini skupine B in magnezij pa podpirajo splošno energijsko presnovo.

Kaj pravijo raziskave

Številne raziskave potrjujejo omenjene navedbe. Oglejmo si le nekatere od njih.

Denimo: raziskava, ki je preučevala učinke uživanja od 125 do 200 µg kroma na dan, je pokazala, da lahko v treh mesecih izboljša simptome in poveča raven krvne glukoze po obroku pri osebah, ki jim je pred tem krvni sladkor po hranjenju drastično upadel.

Mio-inozitol učinkovito podpira telo tudi pri hujših težavah z nihanjem krvnega sladkorja, kot je denimo metabolni sindrom (nihanje ravni glukoze, inzulina, trigliceridov, zamaščenost trebuha, visok krvni tlak …). Raziskava je pokazala, da enoletno uživanje mio-inozitola drastično zniža diastolični tlak ter raven trigliceridov in LDL.

Tudi alfa-lipoična kislina kaže potenciale kot koristna podpora pri hujših težavah, kot je diabetes tipa 2. Raziskava, ki je preučevala učinke dvomesečnega uživanja tega antioksidanta, je pokazala, da lahko zniža raven glukoze v krvi ter zmanjša rezistenco na inzulin in oksidativni stres pri ljudeh z diabetesom tipa 2.


Preberite tudi:
Kako začinimo ožilje?
Veganska bela vroča čokolada
Rastlinska prehrana za življenje

Prejšnji članekO skritih davkih
Naslednji članekPlin in drva krivi za vse?
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj