Zakaj rubrika Zdravo delovno mesto?

Poročeni s svojo službo?

Četudi niste med tistimi, ki ostajajo v službi do pozne noči, ste zagotovo v službi več časa, kot ga lahko namenite čemurkoli drugemu v življenju.
Če dodamo še čas za priprave in pot, postane služba dejansko poglavitni del našega življenja.V službi dihamo, bivamo, jemo, stopamo v odnose z ljudmi, ki jih izberemo, in tudi s tistimi, ki jih nikoli ne bi izbrali za sodelavce. Tudi prostora za delo, opremo, stroje, na katere smo vezani, praviloma ne izbiramo sami. Še klime ne moremo sami nastaviti na želeno temperaturo …

Za mnoge pa se služba ne konča niti po zaključenem delovniku. Zaradi vse hujših zahtev po stalni dosegljivosti nosimo telefone še na sprehod z otrokom in na počitnice vlečemo računalnike in dokumentacijo. Skratka, služba se nam je zavlekla že med rjuhe in bi res morali trikrat premisliti, preden zatrdimo, da z njo nismo poročeni.

Ko iščemo naravne rešitve za zdravstvene težave, torej ne moremo mimo težav, ki jih ustvarjajo naša delovna mesta. Zdravje ni nekaj, kar lahko oddelamo v prostem času, v podjetjih pa se nas to ne dotika. Tudi če greste po službi na jogo ali kakšno drugo obliko sproščanja, boste tam poglobljeno dihali mogoče eno uro, to pa ne bo izničilo osem ur »kepe v želodcu« čez dan. Tudi solata zvečer ne bo olajšala življenja želodcu, ki je bil čez dan zalivan le s kavo in sladicami iz avtomata.

Začeti moramo pri vzroku

Žal večina naših bolezni izhaja iz stresa, izgorelosti, slabih odnosov, preveč sedenja ali prisilne drže, ki jih narekuje naše delovno mesto. Bitka za nižje stroške in večjo »dodano vrednost« namreč terja vse več »kompromisov« z zdravjem delavcev.

V tej rubriki vam zato želimo podati čim več uporabnih informacij, kontaktov, predlogov, primerov dobrih praks, s pomočjo katerih bo vaša delovna doba manj v škodo vaši življenjski dobi.

Uredništvo

Premikamo ...

Za Slovenijo brez 5G!

S 16. oktobrom 2019 je svoja "vrata" odprl nov portal Za Slovenijo brez 5G, kjer boste lahko našli vse, kar vas zanima v zvezi z nevarnostmi sodobnih brezžičnih tehnologij. Na njem se...

Sredstva za ohranjanje zdravja in usposabljanje starejših zaposlenih

Staranje prebivalstva odpira nove teme, ki bodo v prihodnjih letih vplivale tudi na število delovno sposobnega prebivalstva. Delodajalci bodo morali temu trendu prilagoditi svoje kadrovske politike in podpreti potenciale starejših zaposlenih....

Za več zdravja na delovnem mestu smo združili moči:

Zavod za celostno samooskrbo

[email protected]

Inštitut za produktivnost d.o.o.

Britof 271, 4000 Kranj
www.produktivnost.si

PBS Športni center odličnosti

Britof 292, 4000 KRANJ
www.bodytehnika.si