Kako začinimo ožilje?

1680
Health food for fitness concept with fresh fruit, vegetables, pulses, herbs, spices, nuts, grains and pulses. High in anthocyanins, antioxidants,smart carbohydrates, omega 3 fatty acids, minerals and vitamins.

V poplavi diet »brez, brez, brez …« je morda bolje pozornost nameniti izbiri – »z«. Začnimo kar pri tej črki – pri začimbah. Kajti diete brez sladkorja, brez maščobe, brez soli … očitno ne prinašajo želenih rezultatov. Na drugi strani začimbe preverjeno nadvse uspešno delujejo tudi proti srčno-žilnim obolenjem!

Da ne bo pomote: samo z začimbami ne bo šlo! Četudi sledite določenemu načinu prehranjevanja, ki izloča to ali ono živilo, si je treba to dieto ogledati nekoliko bolj kritično. Kajti vsega resnično ne gre metati v isti koš. Jajce ni enako jajcu, mleko ne mleku, tudi brokoli ne brokoliju. Poreklo, način pridelave in predelave, naš odnos do živila, svežina, način priprave in številni drugi dejavniki so v resnici tisto, kar bi nas moralo bolj zanimati. Ali povedano preprosteje, bolje je slepo slediti zdravi kmečki pameti, kot če slepo sledimo prehranskim teorijam, ki pozabijo omeniti vse našteto!

Niso vse začimbe enako močne …

Različne začimbe na telo delujejo z različnimi mehanizmi, skoraj vse pa se obenem lotevajo več segmentov hkrati. Toda to velja le za tiste, ki so razvile zdravilne moči. Tiste, ki znajo zaceliti svoje rane (ne podležejo prvi nevihti, suši, žuželki …), bodo uspešno celile tudi naše. Poiskati moramo torej začimbe zdravilke, kakršne zrastejo na domačem vrtičku, ki ga ne razvajamo pretirano. Ali pa v poplavi kupljenih poiskati ekološke. Nato se zdravljenje ali, še bolje, preventiva lahko začne.

Ščepec začimb na dan prežene marsikatero nadlogo stran!

To velja tudi za civilizacijska obolenja, ki so prvi vzrok smrti. Če začimbe vključimo v svoje vsakodnevne premišljene prehranske izbire, proti številnim boleznim delujemo najbolj prefinjeno – dišeče! Mar ni to čudovito? Oglejmo si, katerim začimbam velja na široko odpreti vrata.

Čebula

Čebula vsebuje obilje kvercetina, ki preprečuje oksidacijo maščob ter skrbi, da je ožilje čisto in pretočno. Veliko kvercetina vsebujejo tudi kapre, luštrek, črni in zeleni čaj, jabolka, citrusi in paradižnik.

Čemaž

Sezona uživanja svežega čemaža je ravno minila, vendar ste ga številni uspešno vložili v olje, tako da vam bo na voljo vse leto. Podobno kot česen tudi čemaž zelo blagodejno vpliva na ožilje, čisti kri in znižuje raven holesterola v krvi. Številni avtorji navajajo, da so zdravilne moči čemaža podobne, vendar še močnejše kot v česnu. Preprosto zato, ker čemaž še vedno živi svoje divje življenje, in sicer na rastiščih, ki jih izbere sam, pa tudi brez naše kemične »pomoči«.

Česen

Česen učinkuje podobno kot Aspirin®: encimu COX preprečuje tvorbo tromboksanov. Je pa za to treba poseči po svežem, celem stroku. Spet druge raziskave kažejo, da česen širi krvne žile in posledično znižuje krvni tlak. Širjenje ožilja in zmanjševanje viskoznosti krvi pa imata še eno pozitivno posledico – preprečevanje poškodb ožilja, zaradi česar se na njegovih stenah ne nabira holesterol.

Čili

Čili je spodbujevalec krvnega obtoka in je koristen pri zdravljenju krčnih žil. Poleg tega ohranja prožnost žil. Ker preprečuje zlepljanje trombocitov v krvi, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni. K temu prispevajo salicilati v čiliju, predvsem salicilna in acetilsalicilna kislina (Aspirin®).

Drobnjak

Uživanje drobnjaka dviguje raven dušikovega oksida v krvi. Ta skrbi za zaščito in pravilno delovanje žil, saj sprošča gladke mišice v žilnih stenah, zaradi česar se pospeši pretok krvi. Posledično se žile čistijo, trombociti se ne zlepljajo in ne prihaja do nastajanja krvnih strdkov. Drobnjak tudi preprečuje nastanek ateroskleroze. Ker kri neovirano kroži, jo srce lažje črpa, zaradi česar je manj obremenjeno. Posledično se zniža krvni tlak, kar je pomembno za ljudi s kronično povišanim krvnim tlakom.

Galgant

Galgant je močan zaviralec encima COX, zato ga uvrščamo med varovalna živila za srce in ožilje, saj zavira zlepljanje trombocitov.

Gorčično seme

Znanstveniki so preučevali zlasti vpliv olja iz gorčičnih semen na zdravje srca. Pri dieti z obilo omega 3 maščobnih kislin ter alfa-linolenske kisline, s katerima je bogato to olje, ki obenem vsebuje veliko zelenjave, sadja, stročnic, orehov in mandljev, se težave s srcem zelo zmanjšajo. Enako velja za vnovične srčne infarkte in celo smrt. Tudi druge raziskave so potrdile, da gorčično olje prispeva k manjši pojavnosti infarkta. Enako velja za srčno aritmijo in angino pektoris.

Kumina

Tudi kumino je vredno pogosteje uporabljati. Znanstveniki navajajo, da ta začimbe krči žile in žilno tkivo, zato je učinkovita pri zdravljenju žilnih bolezni, kot so venske razjede in hemoroidi.

Kurkuma

Odkrili so, da kurkuma znižuje vrednosti krvnih maščob in krepi delovanje srčno-žilnega sistema. Še posebno učinkovita je v sodelovanju z ingverjem. Poskusi na živalih so pokazali, da kurkuma in ingver upočasnjujeta dvig ravni holesterola tudi pri osebah, ki s prehrano zaužijejo veliko holesterola.

Pehtran

Pehtran deluje kot antikoagulant. Zavira namreč agregacijo in adhezijo (lepljenje na stene žil) trombocitov. Čezmerna dejavnost trombocitov je namreč eden od dejavnikov, ki so odgovorni za pojav tromboze in ateroskleroze.

Rožmarin

Rožmarin aktivira srce in krvni obtok, pomaga pri nizkem krvnem tlaku ter mrzlih nogah in rokah. Da nam zagon in energijo za ves dan. K temu pripomore, če si po jutranjem prhanju stopala natremo z rožmarinovim masažnim oljem in spijemo skodelico rožmarinovega čaja.

Timijan

Timijan deluje večplastno. Nekatere učinkovine preprečujejo zlepljanje trombocitov in pomagajo zniževati visok krvni tlak, spet druge znižujejo raven holesterola v krvi in zavirajo razvoj ateroskleroze.

Vrtnica

Čeprav vse tradicije poznajo blagodejni vpliv vrtnice na srce, je bilo na to temo opravljenih razmeroma malo raziskav. Toda z eno od njih so ugotovili, da vrtnica izboljšuje srčno-žilno delovanje, odpravlja težave s srcem, kot so palpitacije in aritmija, ter pomaga odpravljati slabo prekrvljenost.

Zelena

Eterično olje in sok zelene dokazano vplivata na zniževanje povišanega krvnega tlaka. Podobno so iranski znanstveniki ugotovili za seme zelene. Zelena hitro, učinkovito in varno znižuje krvni tlak. Povišan krvni tlak je lahko tudi posledica zožitve ali zamašitve ledvičnih krvnih žil (renovaskularna hipertenzija) – kitajski znanstveniki so dokazali, da gomolj zelene pomaga tudi v tem primeru.

Žafran

Žafran redči kri, znižuje krvni tlak in krepi delovanje srca. V ta namen ga je skupaj z rožmarinom in gozdnim korenom priporočal že Paracelsus. Ko je našteval zdravila za zdravljenje kroničnih obolenj, je bil žafran vedno na prvem mestu. V vseh starih zeliščarskih knjigah žafran omenjajo kot zdravilo za srce in razpoloženje.

Več o omenjanih začimb, vključno z viri do raziskav, preberite v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec védenja.


Rožmarin v soli

Kako naredimo rožmarinovo sol, ki bo pognala kri po ožilju in zbistrila naše možgane (recept je iz knjige Ščepec ustvarjanja):

20 g svežih rožmarinovih iglic
100 g nerafinirane morske soli

Rožmarin ima zelo močno aromo in grenčine, zato pazimo, da ga ne damo preveč. Če nam je na voljo v obliki rožmarinove soli, ta nevarnost odpade. Z rožmarinovo soljo veliko laže nežno začinimo sredozemske jedi, tudi če to naredimo na koncu, ko je jed že na krožniku.

Prejšnji članekKako se ohladiti na naraven način?
Naslednji članekPečeni šparglji v paradižnikovi omaki in kvinoja z začimbami
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj