Strah in ledvice

Business man afraid of his own shadow monster concept on grungy background

Zima, ki se po tradicionalni kitajski medicini začne že novembra, pripada ledvicam, ki so po kitajski medicini izredno pomemben organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo.

So vrata življenja, ki dajejo energijo vrsti drugih sistemov v telesu: žlezam z notranjim izločanjem, ušesom, kostem, zobem in reproduktivnim organom. Hormonsko neravnovesje, depresija, strah in anksioznost – vse to so težave, povezane z energetskim primanjkljajem ledvic.

Zdajšnje obdobje, ki je prežeto s strahom, tesnobo, z anksioznostjo in depresijo, močno šibi biopotencial ledvic. Če se želimo rešiti pretiranega strahu, je torej pomembno, da znamo okrepiti ledvice. Da bi to lahko storili, moramo vedeti, kaj jim škodi. Zlato pravilo je, da ledvice ne marajo sladkorja, ne prenesejo mraza, ljubijo toploto in nujno potrebujejo vodo – veliko vode, ki naj bo topla; lahko je tudi vroča, vendar mora biti vselej najmanj telesne temperature.

Zato čez dan pijte veliko tople vode (najbolje po požirkih), med 17. in 19. uro, ko je ledvični meridijan najdejavnejši, pa si privoščite napitek iz sveže vode, limone in malce soli, ki bo neposredno podkrepil biopotencial ledvic.

Najboljša zelenjava za krepitev ledvic in ledvičnega meridijana je temnolistnata zelenjava z velikimi, širokimi listi (špinača, blitva …), poleg te pa še beluši, zelena, črni fižol, čičerka, leča, zelje in kislo zelje, cvetača, brokoli, oljke, kostanj, črni sezam, lan, bučna semena … Hrana in pijača, ki jo zaužijete čez dan, naj ne bo mrzla. Presna prehrana v času elementa ledvic (pozimi) ni priporočljiva. Iz prehrane izločite tudi vse vrste moke, predvsem v vlažnih in mokrih dneh. Zima je po tradicionalni kitajski medicini čas tople, kuhane hrane.

Velik, če ne celo ključen, vpliv na ledvice imajo tudi naše misli – malce razmislite o strahovih in skrbeh, ki vas morda pestijo, in pobrskajte po svoji notranjosti. Se kje skriva nakopičen strah? Ledvični energiji lahko zelo pomagate z ustreznim odzivom na stres (in nasprotno, z neustreznim jim škodujete). Ledvični biopotencial najbolj slabita depresija in strah. Soočite se s strahovi, sprostite se, privoščite si meditacijo ali kako drugo obliko sprostitve, ki bo na vas delovala blagodejno.

Zima je čas počitka, umikanja v notranjost, čas za to, da smo sami s seboj, in čas za nabiranje nove energije, ki nam bo pomagala, da bomo spomladi, ko nastopi obdobje jeter, polni energije, zaradi česar se nam ne bo treba spoprijemati s spomladansko utrujenostjo.

Ne pozabite, da se prav v ledvicah skladišči naša življenjska energija, ki je ne želimo porabljati po nepotrebnem.

Vsakič, ko gremo prek sebe, ko naredimo več, kot v resnici zmoremo, ko si ne prisluhnemo in se ne ustavimo, ko čutimo, da je dovolj in da smo utrujeni, moč črpamo prav iz svoje življenjske energije, ki pa je, žal, omejena. Zato se ustavite vsakič, ko začutite, da potrebujete počitek. To je še posebno pomembno v zimskem času.  Zima potemtakem ni čas za visoko intenzivno vadbo. Pozimi naj bo vadba umirjena, ne pretirano intenzivna, predvsem pa ne telovadite zvečer, ampak v dopoldanskih urah. Primerne vadbe so pilates, joga, zmeren tek (džoging), ples, tai chi in qi gong.

S samomasažo ledvic lahko zelo okrepimo njihov biopotencial, njeno izvajanje pa je enostavno in prijetno. Dlani najprej segrejte (podrgnite drugo ob drugo), nato jih položite na predel ledvic in jih začnite masirati v smeri urnega kazalca. Opravite 36 kroženj: sočasno in z obema dlanema. Samomasažo ledvic lahko opravite tudi večkrat na dan, sploh če ste v stresu.

Ledvicam lahko pomagamo tudi z uživanjem nekaterih zelišč. Skoraj vsi poznamo klasična zelišča za krepitev ledvic, kot so brusnice, zlata rozga in koprive, za ta namen pa je nekoliko malo manj znan pegasti badelj, ki ga bolj poznamo kot zelišče, ki podpira jetra. Kako lahko pegasti badelj pomaga ledvicam?

Silimarin, aktivna substanca pegastega badlja, prispeva k hitrejši obnovi ledvičnega tkiva, če je bilo izpostavljeno škodljivim kemikalijam, poleg tega pomaga pri blaženju ledvičnih vnetij.

Pegasti badelj vsebuje tudi flavonoide, je bogat z antioksidanti in prispeva k večjemu tvorjenju lastnih antioksidantov. Pomaga tudi povečati izražanje genov, ki v telesu sodelujejo pri ustvarjanju treh močnih antioksidantov: glutationa, superoksidne dismutaze in katalaze.

Svetujem 1- do 3-mesečno uživanje standardiziranega izvlečka pegastega badlja, saj je silimarin (zdravilna učinkovina v pegastem badlju) slabo topen v vodi, standardizirani izvlečki pa so visoko biorazpoložljivi. Če sami meljete semena pegastega badlja ali pijete čaj iz njega, žal ne veste, koliko silimarina v resnici dobite.

Prejšnji članekKako okrepiti in ohraniti močan imunski sistem
Naslednji članekKako uporabiti hidrolate proti prehladom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj