Zdravilni pleveli za krepitev ledvic

2383

Nemir, bojazen in strah so tesno povezani z delovanjem ledvic. V nadaljevanju vam predstavljam nekaj rastlin, ki so pri nas zelo pogoste in jih je priporočljivo uporabiti v pripravkih za krepitev ledvic.

Trpotec za krepitev ledvic

Najprej želim opozoriti na zelišče, na katero pri težavah z ledvicami pogosto pozabimo. To je trpotec (lat. Plantago sp.). Pater Simon Ašič je trpotec celo pohvalil kot eno od najboljših zelišč za čiščenje ledvic. Pri nas raste enajst vrst trpotcev, vendar so za zdravilno in kulinarično uporabo najprimernejši ozkolistni, srednji in veliki trpotec. S primerjavo vsebnosti zdravilnih učinkovin so ugotovili, da se med sabo le malo razlikujejo, čeprav naša tradicionalna medicina večkrat priporoča ozkolistni trpotec, ki je tudi najbolj uporabljan.

Trpotec je pogosta rastlina na naših travnikih in gredicah. Nabiramo ga lahko tudi pozimi. Pri temperaturah pod 0 °C resda ne raste, vendar tudi ne propade. Za sušenje nabiramo predvsem liste in socvetja, lahko tudi korenine. Najprimernejši čas za nabiranje je v obdobju cvetenja, saj takrat vsebuje največ zdravilnih učinkovin. Toda ne pozabimo, da jih veliko vsebujejo tudi poškodovane in pozimi rastoče rastline vsebujejo, zato izkoristimo tudi ta čas. Pripravimo si ga nasekljanega v kašo, kot čaj ali pa iz njega pripravimo sirup.

Dresen za krepitev ledvic

Odlično zelišče za podporo ledvic je tudi njivska preslica. O njej sem podrobno pisala v svoji knjigi Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti. Pri pisanju knjige sem postala pozornejša še na eno rastlino, katere delovanje je v marsičem podobno njivski preslici. To je ptičja dresen (lat. Polygonum aviculare). Učinkovine, po katerih ptičja dresen najbolj izstopa, so kremenčeve ali silicijeve spojine, vsebuje pa tudi širok nabor flavonoidov in vitaminov. Čeprav je ptičja dresen nadležen plevel, je široko uporabna zdravilna rastlina, zlasti za pljuča in ledvice. Njene učinkovine utrjujejo pljučno tkivo, ustavljajo krvavitve, imajo močne diuretične učinke in spodbujajo delovanje ledvic. Protivnetno, antioksidativno in protibakterijsko delovanje ptičje dresni so potrdile tudi raziskave.

Ptičja dresen je rastlina, ki jo lahko večji del leta naberemo v naravi. Ker je rastlina plevelasta, ni prav nič ogrožena. Nemalokrat raste na pesku ob cesti, vendar jo raje nabirajmo na primernejših rastiščih. Ptičja dresen je pogosta sestavina čajnih mešanic za zdravljenje ledvičnih obolenj, uporabljati pa smo jo vajeni tudi v kulinariki, zlasti v solatah in prilogah.

Gladež za krepitev ledvic

Navadni gladež (lat. Ononis spinosa) je dragoceno zelišče, na kar nas opozorijo že njegove bodice. Po tradicionalni medicini so namreč rastline z bodicami koristne pri najtrdovratnejših boleznih. Gladež velikokrat opazimo rasti na slabo rodovitnih tleh: utrgajmo nekaj cvetov in jih uporabimo kot dodatek solati. V terapevtske namene pa nekaj cvetov ne zadošča, zato raje posežemo po korenini. Največji delež zdravilnih učinkovin je namreč zbranih prav v njej. Korenine kopljemo predvsem jeseni. No, tako je vsaj pisalo v starih zeliščarskih knjigah. Zdaj, ko je zaradi podnebnih sprememb jesen veliko daljša, takrat nabiramo samo zgornji del rastline. Če jeseni še vedno poganja nove mlade poganjke in zacveti še enkrat, ji dajmo čas, da se zdravilne učinkovine skoncentrirajo v korenini.

Navadni gladež v Sloveniji ni ogrožen in tudi redek ni, vendar neveščim nabiralcem ne priporočam njegovega nabiranja, saj v naravi rastejo vsaj štiri vrste gladeža, med katerimi je treba znati razlikovati. V zdravilne namene uporabljamo navadni gladež.

Čaj navadnega gladeža uporabljamo pri vnetih sečilih, za zniževanje ravni kreatinina v urinu, za preprečevanje tvorbe ledvičnih kamnov in za odvajanje vode iz tkiv.

Regrat za krepitev ledvic

Regrat (lat. Taraxacum sp.) je rastlina, ki jo večina ljudi nabira in uporablja le spomladi. Sama sem se navadila, da regrat uporabljam kar vse leto, čeprav po cvetenju navadno samo termično obdelanega. Njegove liste uporabljam kot dodatek toplim jedem, ješprenju in kaši. Ko mine obdobje rasti njegovih nadzemnih delov, izkopavamo korenino. Uporabljamo jo za čaj ali kot dodatek enolončnicam, lahko jo pražimo za kavi podobne napitke ali jo žvečimo kar surovo. Za vse pripravke velja, da delujejo krepčilno za vse telo, razstrupljajo jetra, imajo močan diuretični učinek in podpirajo delovanje ledvic.

Včasih so korenino regrata v medijih omenjali kot zdravilo proti raku. Raziskave tega niso nikoli potrdile, pokazale pa so, da imajo učinkovine v regratovi korenini močan protivnetni in imunomodulatorni učinek. Večjega vpogleda nam raziskave še ne dajejo, zato pa se lahko zanesemo na izkušnje iz ljudske medicine. Znano je, da si z regratovo korenino pomagamo predvsem pri pospeševanju delovanja jeter in ledvic.

Več o regratu in njegovi uporabi izveste na spletni strani avtorice.

Lakota za krepitev ledvic

Lakota (lat. Galium sp.) je še ena rastlina, ki ugodno deluje na ledvice. Zeliščarji v ta namen priporočajo predvsem pravo lakoto, po ljudsko ji pravimo tudi rumena lakota, saj cveti rumeno. V različnih tradicionalnih medicinah uporabljajo tudi druge vrste lakote, pogosto plezajočo lakoto in navadno lakoto. Tudi druge vrste lakot uporabljamo ne le v zeliščnih pripravkih, tinkturah in izvlečkih, temveč tudi kot dodatek prehrani.

Grenčine, flavonoidi in eterična olja v različnih vrstah lakote delujejo diuretično in spodbujajo znojenje. Dobro se obnesejo pri nevrozi in ledvičnih obolenjih.

Med zdravilnimi pleveli najdemo še več diuretičnih rastlin, ki na različne načine podpirajo delovanje ledvic. Med pogosto uporabljene spadajo tudi listi breze, zlata rozga, koprive in koruzni laski. Sama imam dobre izkušnje tudi z regačico in ognjičem.


Preberite tudi:
Strah in ledvice
Hitra obnova energije?
Kopriva, regrat, rman in trpotec – štiri pomladne metle

Prejšnji članekMousse oz. namaz iz rdeče leče
Naslednji članekJe vseeno, kakšen liposomski pripravek izberemo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj