Kako uporabiti hidrolate proti prehladom

Aromaterapija doživlja v zadnjih letih silovit razmah. Med zagovorniki naravnega življenjskega sloga, naravne kozmetike in lajšanja zdravstvenih težav z naravnimi sredstvi je vse manj takšnih, ki ne bi vsaj slišali za eterična olja in hidrolate. Še posebno hidrolati so zaradi svoje nežnosti primerni za uporabo tudi manj veščim in občutljivim skupinam uporabnikov. V nasprotju z eteričnimi olji jih skorajda ne moremo uporabiti v prevelikem odmerku.

Hidrolate lahko morda še najbolj plastično opišemo kot aromatične vode, ki nastanejo pri destilaciji rastlin. Nastanejo s kondenzacijo z aromatičnimi molekulami obogatene vodne pare. Ne vsebujejo omembe vrednih količin eteričnih olj, saj se eterična olja v postopku destilacije izločijo in plavajo na površini hidrolatov. Hidrolati so veliko bolj blagi od eteričnih olj in varni za uporabo, a kljub temu učinkoviti in prijetni. Če so brez dodanih konzervansov in kakovostno destilirani, imajo tudi terapevtske učinke. Zato je zelo pomembno poiskati res kakovosten hidrolat proizvajalca, ki ga poznate in mu lahko zaupate, saj vsi hidrolati standardov kakovosti žal ne izpolnjujejo.

Kateri hidrolati delujejo proti prehladom?

Znanstveno je dokazano, da imajo hidrolati številne terapevtske učinke. Delujejo lahko sproščujoče, protivnetno, protistresno, regenerativno … V borbi proti prehladom je posebno pomemben njihov protivnetni učinek. Dajejo jim ga protivnetne sestavine, kot so estri in alkoholi. Uporabimo lahko hidrolate rastlin, ki so tudi v ljudskem zdravilstvu naših krajev že dolgo znane kot koristne proti prehladom. To so hidrolati žajblja, timijana, ožepka, origana, poprove mete in še kakšen bi se našel. Izbira je odvisna od vrste težave in naših aromatičnih preferenc.

Kako lahko hidrolate uporabimo?

Pravzaprav zelo preprosto in na načine, ki jih pri lajšanju težav z dihali poznamo že iz uporabe drugih rastlinskih izvlečkov. Pri vnetem grlu prizadeto mesto večkrat dnevno popršimo s hidrolatom. Posebej prikladne so za ta namen stekleničke hidrolatov s pršilkami, s pomočjo katerih lahko skoraj neposredno dosežemo vneto mesto. Priporoča se, da se hidrolati uporabijo v čim zgodnejši fazi vnetja. Ta metoda je tudi nekoliko bolj priročna od grgranja čajev, saj imamo stekleničko s hidrolatom lahko ves čas pri roki.

Hidrolate lahko uporabimo tudi v inhalacijah. Dodamo jih vroči vodi v inhalatorju in vdihavamo večkrat dnevno. Prav tako jih lahko dodamo slani vodi za izpiranje nosu, s katero napolnimo posebne skodelice izdelane za ta namen. Ta tehnika je k nam prišla iz vzhodnih dežel s širjenjem znanja o ajurvedi.

Dodatna prednost zgoraj omenjenih hidrolatov je, da so nežni do sluznice ust in odlični za protivnetno nego dlesni. Tako lahko ubijemo kar dve muhi na en mah. Med sabo jih lahko poljubno mešamo in si tako sestavimo svojo individualno mešanico proti prehladom ali vnetjem v ustni votlini. Če k temu dodamo še, da jih lahko primerno razredčene uporabijo tudi otroci, je razlogov za njihovo stalno mesto v vaši domači lekarni več kot dovolj.


Preberite tudi: Lokalna eterična olja proti prehladom

Prejšnji članekStrah in ledvice
Naslednji članekDatumi za zajemanje vode iz izvirov v letu 2021

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj