Strah je najhujši strup

1291
portrait serious stern baby

Če bi vam nekdo ponudil strup, bi ga lahko kazensko preganjali. Zakaj torej dovoljujemo, da nas nenehno zastrupljajo s strahovi? Morda se vam zdi, da se izražam poetično ter da strah in strup ne moreta biti sopomenki? Mar res?

Ko začutimo strah, naše ledvice obstanejo ter prenehajo filtrirati kri in odvajati strupe iz telesa. Telo je hipoma izpostavljeno nevarnemu kopičenju toksinov. Ustavitev čiščenja krvi ustvarja pomanjkanje vsega, kar telo potrebuje, zato nastopijo tresavica, mrazenje, bledica …  Dobesedno »zamrznemo« od strahu.

Izrazi za strah

Poznamo izraze, kot so »trese se od strahu«, »bled od strahu« ter celo »presran od strahu« in »od strahu se je polulal«. Tudi zadnja dva sta fiziološko povsem ustrezna. Ko ledvice obstanejo, popustijo sfinktri, ki nam pomagajo nadzirati uhajanje urina in blata.

Vse, kar se lahko zgodi pri akutnem doživljanju strahu, se lahko dogaja tudi po kapljicah. Ko adrenalin ne teče v potokih, ampak samo kaplja, tudi zastrupljanje in izguba moči potekata malce bolj umirjeno, vseeno pa smo v podobnem položaju, kot če bi poskušali voziti s prazno pnevmatiko.

Strah telo izčrpava na dveh ravneh. Odvzame nam moč, poleg tega nam naloži dodatno breme toksikacije, ki nastopi, ko ledvice ne morejo opravljati svoje funkcije.

Bomo umrli od strahu?

Zelo redko, a vendar se zgodi, da kdo umre od strahu. Veliko bolj pogosto strah deluje kot tihi ubijalec, ohromi energijo ter pusti bolezni in propadu prosto pot.

Protislovje današnjega časa je, da nas ni strah umreti – strah nas je živeti. To gre tako daleč, da se najdejo celo ljudje, ki so ob zdravem telesu radi invalidi in ne vstajajo iz invalidskih vozičkov. Preden se zgrozite, pomislite tudi na druge oblike »invalidnosti«, ki se jih iz strahu pred stvarnim življenjem poslužujejo vsi, ki bežijo pred zaslone sodobnih napravic. Ljudi je strah stikov z drugimi ljudmi, strah jih je nosečnosti, poroke, starosti …

Kam je izginila naša moč?

Ko slišimo, kaj vse so zmogli naši predniki, si ne znamo predstavljati, da bi bil sodobni človek kos takšnim naporom. Od kod tolikšna moč? Ali izhaja iz hrane? Telesne vadbe?

Ko sem v Avstriji, na območjih, kjer so nekoč domovali Kelti in kjer Rimljanom nikakor ni uspelo vzpostaviti oblasti, vodila seminarje, so nam povedali, da je iz teh časov ostal zapis rimskega poveljnika, ki je poskušal nadrejenim v Rimu razložiti, zakaj ne morejo premagati Keltov. »Da premagamo enega samega močnega Kelta, potrebujemo tri vojake, če so z njimi še njihove žene, pa mora biti na enega njihovega deset naših. Če pa še skupaj zapojejo, so nepremagljivi.«

Kalkulacija gor ali dol, nad zapisanim se lahko zamislimo. Zakaj so močnejši, če so ob njih žene? Žena, ki doma čaka vesti z bojišča, bo vedno v skrbeh, to skrb pa, četudi na daljavo, čuti tudi moški. Ko je ženska ob svojem moškem, sta oba v sedanjem trenutku – razum ju ne izčrpava z domnevami tipa »kaj bo, če bo«. Za strah preprosto nimata časa.

Zakaj so nepremagljivi, kadar pojejo?

Ste kdaj poskušali peti, če ste bili prestrašeni? Ne gre. Kdor poje, ne more slabo misliti in tudi prestrašen ne more biti, kajti iz stisnjenega grla in blokirane diafragme se glas preprosto ne more izviti. Zato je petje v vseh vojnah pomenilo veliko premoč tistih, ki so se bili sposobni boriti s pesmijo na ustih. Pesem je sovražniku sporočala, da nas ni strah. Kjer pa ni strahu pred smrtjo, je na voljo največja moč, ki si jo lahko zamislimo.

Upajmo, da nam tega ne bo treba preizkušati na frontah. Zagotovo pa si lahko vsak med nami prikliče trenutek, v katerem je premagal kak svoj strah in začutil, kakšna moč se mu je tisti trenutek razlezla po žilah.

Človek, ki se zaveda svoje moči, ni vodljiv in ubogljiv.

Mislite, da imajo oblastniki radi takšne ljudi? Celo v vrstah policije in vojske so še zdaj bolj zaželeni ubogljivi kot samozavestni ljudje.

Kako premagati strah?

Naša največja moč ne prihaja iz mišic. Tudi glava nima te moči, da bi ustavila strah. Edina mišica z močjo za utišanje odziva ledvic je naše srce. Zato so v vseh pravljicah junaki, ki zmagajo, tisti, ki so imeli dovolj veliko srce. To niso pravljice – to je ena od največjih modrosti in hkrati rešitev, ki nam je dana tudi za čase pred nami. S tem, ko krepimo svojo srčnost, krepimo tudi povezanost z vsem, kar nas obdaja; to vse nenehno polni naše baterije z obiljem energije.

Srce tudi dobesedno obvladuje strah. Kdor je bral Ščepec védenja, že ve, da je srce veliko več kot črpalka. Obenem je endokrina žleza, ki v kri vbrizgava pet hormonov, s katerimi lahko zajezi ali pospeši delovanje drugih endokrinih žlez. Zgolj srce ima to moč, da umiri izločanje adrenalina, kortizola in drugih stresnih hormonov.

Kaj je srčna moč?

Kenijsko pleme Dorobo še vedno neguje navado, da hrane ne lovi, pač pa jo krade levom. In to tako, da v trenutku, ko je levji trop na pojedini, preprosto pridejo in si odrežejo svoj kos. Zveni neverjetno? Oglejte si posnetek na YouTubu (Human Planet – Stealing Meat from Lions).

Kako lahko trije goloroki moški pridejo med petnajst levov, levi pa se odmaknejo in jim dovolijo odrezati kos svoje pojedine?

Ta filmček je izjemen prikaz tega, čemur lahko rečemo srčna moč – vedno zmaga tisti, ki ga ni strah. To velja tako v stepi kot v našem gozdu ali sodobnem 21. stoletju.

Te moči si ne morete »nabildati« v fitnesu, in te moči se bojijo tudi dvonogi »levi«.


Preberite tudi:
Brez narave ni ženske moči
Lahko vrtnica odžene sivino v duši?
Kako lahko eterična olja lajšajo stres pri otrocih?

Prejšnji članekStrah?
Naslednji članekVaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj