Ko teče in peče!

2285
Woman with hands holding her crotch, she wants to pee - urinary incontinence concept

Kje se skrivajo vzroki ponavljajočih se vnetij mehurja in kako jih odpraviti po naravni poti?

Cistitis oziroma vnetje mehurja je zelo pogosta težava žensk. Obolenje ni le moteče, lahko je tudi zelo boleče, poleg tega kaj hitro postane kronično. Posledično je vsakič potrebno antibiotično zdravljenje, in še preden se dobro zavemo, se znajdemo v začaranem krogu pretirane uporabe antibiotičnih sredstev, na katera bakterije dokaj hitro razvijejo odpornost. Vnetja ne moremo več zaustaviti dovolj učinkovito, škoda, ki jo je antibiotik povzročil črevesju in posledično imunskemu sistemu, pa je velika, zaradi česar je možnost ponovitve vnetja toliko večja.

Povezava med ledvicami in mehurjem je nesporna tudi v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Medtem ko ledvice uvrščamo med tako imenovane organe zang, mehur spada med organe fu, ki so podrejeni organom zang. Če želimo okrepiti organ fu (mehur), moramo okrepiti tudi organ zang (ledvice), zato vedno, ko krepimo mehur, krepimo tudi in najprej ledvice.

Po kitajski medicini so ledvice najpomembnejši organ, saj skladiščijo našo življenjsko energijo. Ledvice so vrata življenja, ki z energijo oskrbujejo celo vrsto drugih sistemov: žleze z notranjim izločanjem, ušesa, kosti, zobe in reproduktivne organe. Ledvice so organ pomlajevanja, dobrega počutja in prenove, povezane so tudi s plodnostjo in z ustvarjalnostjo, zato je dober biopotencial ledvic nadvse pomemben za naše počutje in trdno zdravje vsega telesa, pa tudi za zanositev. Hormonska neravnovesja, depresija, strah in tesnobnost, težave z zobmi, s kostmi in ščitnico, neplodnost, težave s sluhom in z mehurjem – vse to je po tradicionalni kitajski medicini povezano z energijskim primanjkljajem ledvic. Če želimo odpraviti katero koli od naštetih stanj, torej tudi vnetje mehurja, moramo najprej okrepiti energetski biopotencial ledvic.

Kako okrepiti ledvice ob pomoči TKM?

Če naj energijsko okrepimo ledvice, moramo vedeti, kaj jim utegne škodovati. Zlato pravilo je, da ledvice ne marajo sladkorja in mraza, ljubijo toploto in nujno potrebujejo vodo – veliko vode, ki mora biti topla, lahko tudi vroča, najmanj pa vsaj telesne temperature.

Poleg vode h krepitvi biopotenicala ledvic prispeva tudi topla hrana, zato izločite vsa mrzla živila – ne uživajte hrane, ki ste jo ravnokar vzeli iz hladilnika. Najboljša zelenjava za krepitev ledvic in ledvičnega meridijana je temnolistnata zelenjava z velikimi, širokimi listi (špinača, blitva …), beluši, zelena, črni fižol, čičerka, leča, kislo in sladko zelje, cvetača, brokoli, oljke, kostanj, črni sezam, lan, bučna semena … Stročnic in oreščkov ne pozabite predhodno pravilno namakati.

Biopotencial ledvic je največji med 17. in 19. uro, najboljši čas mehurja pa je med 15. in 17. uro. Takrat si privoščite napitek, pripravljen iz vode, limoninega soka in malce nerafinirane soli, ki bo neposredno podprl biopotencial ledvic. Sočasno opazujte svoje počutje v tem delu dneva, saj vam bo veliko povedalo o energetskem stanju vaših ledvic in mehurja. Če ste takrat utrujeni in zaspani, je energija ledvic šibka in/ali motena.

Ker ledvice zelo ošibi tudi sladkor, svetujem, da iz prehrane izločite ves predelan sladkor. Uživate lahko sadje in polnovredne ogljikove hidrate, ne pa predelanih in procesiranih živila ter sladkarij.

Čustva in ledvice

Ledvični biopotencial najbolj slabita depresija in strah. Velik – nemara celo ključen – vpliv na ledvice imajo tudi naše misli, zato svoje misli, strahove in skrbi vzemite pod drobnogled in odkrijte, kje se skriva nakopičen strah. Soočite se s strahovi, sprostite se, privoščite si meditacijo ali kako drugo obliko sprostitve z blagodejnim učinkom. Ledvični energiji boste zelo pomagali tudi z omejevanjem stresa – in nasprotno, z vztrajanjem v stresu boste dodatno škodovali ledvicam.

Probiotični »specialec« Saccharomyces boulardii

Klasične naravne postopke pri urogenitalnih vnetjih večinoma poznamo: tople obloge, uživanje velikih količin vode, pitje brusničnega čaja ali soka, uživanje nesladkanih brusnic, D-manoze … Ključno, vendar manj znano je, da je treba poskrbeti za zdravo ravnovesje dobrih črevesnih bakterij. S tem namreč zmanjšamo sposobnost patogenih bakterij, da se vežejo, razmnožujejo in kolonizirajo, to pa pomeni manjšo verjetnost, da pride do cistitisa. To je tudi eden od razlogov, zakaj je blagodejno piti večje količine vode kot sicer – voda odplakne patogene iz našega organizma.

Pri urogenitalnih vnetjih si lahko nadvse učinkovito pomagamo s probiotično terapijo (laktobacili), zlasti z uživanjem seva, imenovanega Saccharomyces boulardii, ki velja za enega od klinično najbolj raziskanih probiotičnih sevov na trgu, saj se je z njim ukvarjalo več kot osemdeset kliničnih raziskav.

Ker vemo, da večino vnetij mehurja povzroča bakterija E. coli (ki je sicer normalno prisotna v našem črevesju, če pa zaide v urogenitalni del, povzroči težave in vnetja), je močno in zdravo črevesje ključno tudi za zdravje urogenitalnega predela. Ker Saccharomyces boulardii preprečuje razraščanje slabih bakterij, vključno z E. coli, kandido (Candida albicans) in celo paraziti, lahko hitro in učinkovito umiri vnetje ter obenem izboljša ravnovesje dobrih bakterij in zdravje prebavil. Uživanje tega izjemno cenjenega probiotičnega seva je priporočljivo tako za preprečevanje kot zdravljenje urogenitalnih vnetij.

Saccharomyces boulardii ni bakterija, ampak nepatogena gliva kvasovka, zaradi česar je odporna na antibiotike in jo lahko uporabljamo sočasno z antibiotičnim zdravljenjem. Deluje protivnetno ter obenem blaži neželene učinke antibiotika in uravnava raven dobrih bakterij v črevesju. Ta izjemna probiotična kvasovka je zelo učinkovita tudi samostojno: če jo nekajkrat na leto uživamo preventivno ali pa si z njo pomagamo takoj, že ob prvih znakih vnetja, antibiotik verjetno niti ne bo potreben, saj bodo simptomi hitro izzveneli, vnetje pa se bo ustavilo.

Zlata rozga v pomoč pri bolezenskih stanjih sečil

»Več kliničnih raziskav je potrdilo učinkovitost in neškodljivost pripravkov iz zlate rozge za različna bolezenska stanja sečil: okužbe sečnih poti, sečne kamne in razdražljiv mehur. Droga deluje diuretično, spazmolitično in blago protivnetno. Pripravke iz zeli zlate rozge uporabljamo pri vnetnih boleznih sečil, dodatnem zdravljenju bakterijskih okužb sečil, na primer pri negi mehurja pri nosilcih katetra s kroničnimi okužbami sečil. Ker zlata rozga spodbuja izločanje urina in tako izpira sečne poti, drogo uporabljamo tudi pri kamnih, nagnjenosti k nastajanju peska ter kamnov v ledvicah in mehurju, za preprečevanje ponavljajočih se kamnov v sečnih izvodilih, pospešitev izločanja zdrobljenih kamnov po zdravniškem posegu …«*

Pri iskanju pripravka iz zeli zlate rozge bodite pozorni. Poiščite dovolj koncentrirane izvlečke medicinske kakovosti. Na voljo so tudi kapljice iz ekološko pridelane zlate rozge, brez alkohola in umetnih konzervansov.


Vir: *Sodobna fitoterapija, S. Kreft in N. Kočevar Glavač, SFD, 2013.

Prejšnji članekKako v hudi vročini preprečiti dehidracijo?
Naslednji članekMikro zaščitniki vaše kože

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj