Neželene kemikalije v športni opremi?

942
young muscular athlete is at the start of the treadmill at the stadium

Potrošniki so lahko nevarnim snovem izpostavljeni tudi pri športni opremi in tekstilu, in sicer prek stika s kožo, vdihavanja ali nenamernega zaužitja prahu, ki ga sproščajo materiali. Izpostavljenost tem snovem je nevarnejša za otroke in nosečnice, saj se pri njih lahko pojavi več škodljivih učinkov za zdravje.

V tekstilu in oblačilih je veliko različnih kemikalij: posebne kemikalije, ki zagotavljajo, da se oblačila med dolgotrajnimi prevozi ne zmečkajo ali da se na njih ne razvije plesen, sredstva, ki uničujejo bakterije, preprečujejo neprijeten vonj, dajejo oblačilom določena barvila, vodoodbojna sredstva itd.

Tudi športna oprema, kot so žogice za vadbo, preproge za jogo, kolebnice ali plavalna oprema, lahko vsebuje škodljive kemikalije z evropskega seznama snovi (SVHC), ki vzbujajo veliko zaskrbljenost. To so pokazali testi velikega skupnega evropskega projekta Life AskREACH.

Preberite celoten prispevek na spletni strani ZPS. 

Prejšnji članekNeplodnost, abortusi in genski eksperiment
Naslednji članekFtalati in moške težave
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj