Si upamo delati nič in izstopiti iz sveta »moram, nujno je, takoj zdaj …«?

2120
beautiful young woman hiker enjoying and relaxing in a woods raised their arm

Strinjamo se, da si najverjetneje vsi upamo »delati nič« – bolj gre tukaj za vprašanje, ali to res zmoremo in znamo.

Predstavljajmo si, da si vzamemo čas zase ali čas za naju ali čas za nas in se odpravimo na oddih v objem narave. Že sama misel na to nas nekako pomiri, je tako?

V vsakodnevnem hitrem tempu življenja, polnem tistih »moram« in vsemogočih nujnosti, ki to pravzaprav niso, je življenjskega pomena, da se vsake toliko ustavimo. Vzeti si čas zase je primarna potreba vsakega izmed nas. Danes pa je to žal postala umetnost, predvsem zaradi časovne stiske in pritiskov, ki nam jih nalagajo družba, sistem, v katerem živimo, in nenazadnje mi sami, saj želimo, da vse poteka lepo, brezhibno in uspešno. Kako naj se torej ustavimo?

7 nasvetov za upočasnitev in več vitalne energije

  1. Počivajte, hodite po gozdu, pogrejte in pregrejte si telo in poskusite samo biti. Brez misli. Brez pričakovanj, da mora vedno vse potekati brezhibno.
  2. Zavestno se potrudite, da odstranite telefon. Več časa ste brez telefona, bolje je to za vas in vašo energijo. Odložite telefon in ga nastavite na letalski način. Usmerite pozornost na stvari, ki vas nasmejijo, veselijo in so vam všeč na prvi pogled. Lahko je to skodelica kave ali čaja, pogled na ptičke na drevesu ali pa objem in poljub ljubljene osebe.
  3. Pocrkljajte se z zdravilnimi domačimi napitki, ki vsebujejo ingver, cimet, med in tako podprite imunski sistem ter dvignite vitalno energijo.
  4. Če se vam zdi, da trenutno ne veste, kje je vaša glava, razvrstite misli na papir. »Papir vse prenese« in pot naprej je potem veliko lažja. Zapišite si 5 prioritet za vas osebno in vsak dan naredite majhen korak naprej.
  5. Uporabite nekaj kapljic eteričnega olja sivke. Obstajajo različne teorije, kako in zakaj nas olje sivke pomirja. Nekateri znanstveniki menijo, da sivka spodbuja aktivnost možganskih celic v amigdali (središče strahu), podobno delovanju nekaterih pomirjeval. Drugi menijo, da molekule iz eteričnega olja sivke v krvi sodelujejo z encimi in hormoni. Raziskave na splošno potrjujejo pomirjujoče delovanje sivke, ki je zato zelo primerna tudi za izboljšanje spanca.
  6. Dihajte s trebušno prepono in polnimi pljuči. Vdihnite z mislijo »tukaj sem«, zadržite dih in štejte do štiri. Izdihnite z mislijo »zdaj« in štejte do štiri. Poiščite vam prijeten prostor (gozd, wellness, spalnica, ob reki ali potoku …) in večkrat ponovite vdih in izdih.
  7. Hidrirajte se. Pijte vodo preko celega dne. En kozarec enkrat na uro. Hodite ob vodi, jo poglejte, poslušajte, potipajte. Meditirajte ob vodi. Kopajte se v vodi, tuširajte se z vodo … Voda naj bo vaša zvesta spremljevalka. Spomnite se, kako se je pričel naš razvoj, še preden smo pokukali na ta svet – v vodi.

Skriti kotički za oddih

Naša deželica je polna čudovitih naravnih kotičkov, kjer si lahko oddahnemo od stresnega vsakdana. Še bolje pa je, če poiščemo takšnega, kjer nas bodo poleg narave razvajali tudi gostitelji s svojo ponudbo.

Ste že slišali za Lavender Hill eco resort v Savinjski dolini nad Polzelo? Tam vas udobni apartmaji napolnijo s toplino, zasebni wellness pogreje telo in duha, z ljubeznijo postrežen bogat kmečki zajtrk vas popelje v užitek in hkrati preprostost življenja, narava pa vas objame z vso svojo veličino. Na Lavender Hillu otroci nahranijo prašičke in ovčke, pobožajo jagenjčke in crkljajo mucka gospodarja. V času kostanja in krompirjevih počitnic pa se na domačem kurišču odvijajo tudi kostanjevi pikniki – vsak speče, kar nabere.

Včasih se lahko dopust sprevrže v še večji stres, kot smo ga imeli doma. Zato si kraj oddiha izberimo modro in se namesto množičnega hotelskega turizma raje odločimo za prijetne domačije na slovenskem podeželju, kjer čas teče počasneje in so doživetja bolj pristna.

Moč občutenja

V zadnjem času se veliko govori o občutkih – o tem kako pravzaprav vsak izmed nas sam odloča, kako se bo odzival na okolico, in posledično, kako se bo počutil. Ali ste vedeli, da občutek ostane pri nas največ 3 minute, razen če se ga držimo in ga ne izpustimo? In kaj se lahko iz tega naučimo? Zadržujmo prijetne občutke, tiste manj prijetne pa seveda tudi občutimo, vendar si ne dopustimo, da nas prevzamejo. Kadar lahko vplivamo na situacijo, ki nam povzroča neprijetne občutke, potem to storimo, spremenimo situacijo. Če vpliva nimamo, pustimo situacijo in prav tako tudi občutek ter pojdimo naprej. Poskusite, resnično deluje!

Prejšnji članekSobivanjska skupnost starejših pri Loškem potoku
Naslednji članekŠpekulacije s plinom in elektriko

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj