Plavanje v mrzli vodi – kako se ga lotiti

O vedno bolj popularnem plavanju v hladni vodi ste verjetno že kaj zasledili na spletu ali televiziji. Morda ste celo naleteli na zimskega plavalca med sprehodom ob morju, jezeru ali reki. O mnogih koristih tega športa sva pisali tudi medve v prispevku Plavanje v mrzli vodi – izziv, ki prinaša več zdravja. Če si želite na lastni koži občutiti pozitivne učinke plavanja v hladni vodi, pa ne veste, kako se tega pravilno lotiti (oz. ali je to sploh varna izbira), ste pristali na pravem mestu. Zimski plavalki, Ewa in Ana, vam bova na kratko predstavili nekaj osnovnih pravil za začetnike in opozorili na nevarnosti nespoštovanja le-teh.

Kdaj začeti?

Lahko poskusite odpreti plavalno sezono nekoliko prej kot običajno, ko je voda nekaj stopinj hladnejša od vaše spodnje meje. Če potrebujete še bolj lagodno privajanje, začnite tako, da čim dlje podaljšate svojo plavalno sezono. Kdo ve, mogoče vam uspe plavati še v jesen, zimo, pomlad ali celo do naslednjega poletja. Če ne letos, vam morda uspe naslednje leto. Zapomnite pa si: zmeraj poslušajte svoje telo, da boste vedeli, kje je vaša meja, ker jo boste le tako s časom lahko postopoma premikali.

Ali je januarski skok v vodo dobra ideja?

Skupni januarski skok v vodo je zelo zabaven dogodek za vse tiste, ki so mrzle vode že vajeni oz. za njihove gledalce. Za neizkušene pa je šok za telo lahko tako velik, da pripelje do resnih zdravstvenih zapletov, kot so oteženo dihanje, vrtoglavica ali celo srčni zastoj. Pri skoku pod vodo pristane tudi glava, ki je zelo občutljiva na nagle spremembe temperature. Za začetnike velja, naj se raje ne potapljajo. Ob mrzlem vetru in nizkih zunanjih temperaturah naj si nadenejo toplo kapo, ki prepreči pospešeno izgubo toplote.

Koliko časa naj ostanem v vodi?

To je predvsem odvisno od temperature vode, intenzitete vaše aktivnosti v vodi ter seveda od vas in vaših izkušenj. Zlato pravilo je, da v vodi ostanete toliko minut, kolikor ima voda stopinj. Če plavate redno in intenzivno, kot medve, lahko ta čas nekoliko podaljšate. Še enkrat poudarjava – zmeraj poslušajte svoje telo. Če vas po nekaj minutah v vodi začne zebsti, raje pojdite ven in ne čakajte do izteka določenega časa. Ljudje imamo svoje ‘boljše’ in ‘slabše’ dneve ali obdobja, dneve, ko smo utrujeni (psihično ali fizično) in takrat ni čas za podvige.

Kako naj se pripravim na vstop v mrzlo vodo?

Pred vstopom v vodo je vsekakor potrebno segreti telo, kot se to počne pred vsako vrsto telovadbe. Nama zadostuje zelo hitra hoja do plaže (cca. 10 min). Lahko tudi malo skačete ali tečete na mestu, seveda, vsaj delno oblečeni. Priročno je imeti kopalke že na sebi, da (predvsem v primeru slabega vremena) ne izgubljate časa in toplote med preoblačenjem. Nato vstopite v vodo pogumno, ne prepočasi, in energično zaplavajte. Če ste vaše telo več tednov postopoma navajali na vedno nižje temperature, to ne bo (pre)velik šok.

Na kaj naj še pazim med plavanjem?

Ne plavajte predaleč od obale/brega. Poskrbite, da boste lahko hitro prišli ven, takoj ko vam telo sporoči, da je za danes dovolj. Bodite pozorni na prve znake hipotermije, kot so utrujenost in zehanje. Če jih začutite, pojdite takoj ven, se preoblecite in začnite izvajati energične vaje, ki bodo pripomogle k hitrejšemu segrevanju. Nadenite si tudi kapo in rokavice. Tresenje po plavanju je normalen proces, ki pomaga telesu, da se segreje. Če ste bili v vodi dlje, kot bi smeli, bo tudi tresenje trajalo dlje časa. Naj vas ne skrbi, to ni nič nenavadnega.

Za plavanje v hladni vodi je zelo priporočljivo imeti družbo. Prvi in zelo pomemben razlog je – varnost. V primeru, da se vam v vodi zgodi kaj nepričakovanega, je tukaj vedno druga oseba, ki bo pomagala, če bo potrebno. Drugi razlog je – spodbuda. Nikakor ni preprosto odpraviti se na plavanje, ko je zunaj sivo in hladno, voda pa nič kaj toplejša. Tretji razlog pa je – veselje. V paru ali skupini je preprosto bolj veselo!

Kako naj se segrejem, ko pridem iz vode?

Nemudoma se obrišite in preoblecite. Pomembno je, da imate s seboj oblačila in obutev, ki jih lahko hitro spravite nase. V najbolj mrzlih mesecih in vetrovnem vremenu prsti zelo hitro otrdijo in zapenjanje gumbov bo prava ‘misija nemogoče’. Če ste peš, pojdite zelo hitro ali celo tecite domov. Če pa ste z avtom, preden sedete vanj, naredite vsaj 5 minut intenzivne telovadbe: skokov, teka na mestu, krožnega mahanja z rokami (posebej če vas zebe v prste).

Doma spijte topel napitek ter oblecite dodatno jopico ali se pokrijte z odejo. Tudi termofor je dobrodošel, ker počasi, ampak intenzivno ogreva telo. Topla kopel oz. tuš nista priporočljiva, saj povzročita nenadno spremembo krvnega tlaka, ki lahko privede do omedlevice. Prav tako se odsvetuje alkohol, saj je občutek toplote lažen, učinek pa prav nasproten.

Za koga plavanje v mrzli vodi je in za koga ni priporočljivo?

Plavanje v mrzli vodi je odlična telovadba za krepitev srca, arterij, pljuč in mišic. Dokazano pomaga pri izločanju toksinov iz telesa, preprečevanju nastanka oz. zdravljenju krčnih žil in težav s cirkulacijo. Pomaga tudi pri zdravljenju kožnih izpuščajev in ekcema. Znanstveniki raziskujejo tudi vpliv mrzle vode na izboljšanje delovanja ščitnice pri hipertirozi (Effects of thyroid status on cold-adaptive thermogenesis in Brandt’s vole, Microtus brandti). Plavanje v mrzli vodi omili stres, doda energijo in izboljša splošno počutje.

Če imate kakšno kronično obolenje, predhodne srčne težave, težave s pritiskom ipd., bo najbolje, da se o primernosti plavanja v mrzli vodi posvetujete s svojim zdravnikom. Za vsakega posameznika je ključnega pomena opazovanje reakcij lastnega telesa na hladno vodo, na podlagi katerih se potem sam odloči v prid ali proti plavanju.

Včasih so ljudje mislili, da prehlade povzroča izpostavljenost mrazu in da hladna voda povzroča vnetja mehurja. Nove ugotovitve strokovnjakov pravijo, da je naziv ‘prehlad’ zavajajoč in da za večino obolenj stojijo bakterije, mikrobi, virusi, dehidracija, kemikalije (npr. klor), pomanjkanje telesne aktivnosti, stres itd. Ne dovolite, da se vaše telo in um polenita. Poženite si kri po žilah s celoletnim plavanjem – če to ni primerno za vas, pa vsekakor poiščite svoj način za življenje s polnimi pljuči.

Upava, da sva vam s tem pisanjem odgovorili na vas vprašanja v zvezi s plavanjem v hladni vodi. Mogoče sva vam tudi olajšali odločitev za to novo, zanimivo in predvsem izredno koristno dejavnost v vašem življenju.


Če potrebujete še kakšen nasvet ali imate še kakšno vprašanje, naju lahko poiščete na FB, IG ali spletni strani – vse pod istim imenom 365coldswim (365coldswim.com). Lahko naju tudi pospremite v najinih avtorskih filmskih ‘podvigih’ (YouTube kanal 365coldswim), na katerih na svoj način živiva življenje s polnimi pljuči – predvsem z nasmehom in dobro voljo!

Prejšnji članekCepljenje maturantov? Mnenje Iniciative slovenskih zdravnikov
Naslednji članekRegratov lonec s krompirjem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj