Ftalati in moške težave

  Man perfumes. Sensual man using perfume. Male smell

  Kako ftalati motijo moško reprodukcijo in kaj lahko sami storimo, da se breme teh vseprisotnih toksinov na telo zmanjša?

  Kaj so ftalati?

  Ftalati so sintetične kemikalije, ki se plastičnim masam dodajajo z namenom, da so te bolj prožne, elastične in manj lomljive oz. bolj odporne na poškodbe. Uporabljajo se tudi kot topila v mnogih izdelkih za osebno nego in izdelkih za čiščenje. V vsesplošni uporabi je tako znanih najmanj 13 ftalatov. V drobnem tisku na etiketi jih prepoznamo po besedici ftalat ali ang. phtalate, npr.: Dimethyl phthalate, Dietyl phthalate, Butyl benzyl phthalate itd.

  Kje se z njimi srečamo?

  Danes so prisotni domala povsod: v plastičnih vrečkah, vinilnih talnih in stenskih oblogah, tepihih, oblačilih iz plastičnih materialov, v umetnem usnju, v plastičnem pohištvu, v plastenkah in plastičnih posodah za shranjevanje hrane, v milih za osebno nego, šamponih, dišavah, parfumih, dišečih svečah, ličilih, kremah, krtačah za lase, zobnih krtačkah, v čistilih, električnih kablih, plastičnih kulijih, lepilih, plastični zavesi v kopalnici, laku za lase, čevljih iz plastičnih mas, plastičnih seksualnih pripomočkih, kondomih in celo v nekaterih zdravilih s počasnim sproščanjem.

  Kako pridejo v telo?

  Največji vnos v telo naj bi potekal preko hrane in pijače, saj se v stiku z materiali, ki vsebujejo ftalate, ti sproščajo vanju. Ni pa zanemarljiv tudi vnos preko kože in iz zraka z vdihavanjem in zaužitjem prahu, v katerem so ti prisotni, kot ocenjuje danska raziskava na otrocih. Tak vnos ftalatov pri majhnih otrocih lahko celo preseže dnevno mejo dovoljene izpostavljenosti tem snovem.

  Zakaj rušijo zdravje moškega?

  Ftalati so znani endokrini motilci. Motijo delovanje naših žlez in hormonov. Čeprav raziskave odkrivajo, da je njihov nivo večji v ženskem kot moškem telesu, pa slednjim vseeno povzročajo precej težav. Med drugim motijo razvoj in delovanje moških reproduktivnih organov (npr. nižajo nivo spolnega hormona testosterona, motijo razvoj spolnih organov, vplivajo na zdravje prostate), vplivajo pa tudi na njihovo obnašanje.

  Na moške te kemikalije škodljivo vplivajo od spočetja naprej. Raziskave na živalih in ljudeh razkrivajo, da izpostavljenost ftalatom v času nosečnosti zmanjša nivo testosterona pri novorojencih moškega spola, kar povzroči vrsto motenj v razvoju spolovil in težave s kakovostjo sperme. Ekipa raziskovalcev z univerze v Rochestru še razkriva, da so dečki, ki so bili že v maternici izpostavljeni ftalatom, kot sta DEPH in DBP, bolj ženstveni. Manj pogosto so izbirali igrače, s katerimi se fantje običajno igrajo, kot so avtomobili, orožje in grobe igre. Strokovnjaki opozarjajo, da bi pomanjkanje fantovske igre pri dečkih lahko slabo vplivalo nanje tudi v odrasli dobi.

  Mnogi moški imajo danes številne težave z zdravjem reproduktivnih organov. V porastu je slabša kakovost sperme in težave s spočetjem. Je za to krivo v zadnjih desetletjih beleženo drastično znižanje nivoja testosterona zaradi ftalatov? Morda. V raziskavi, objavljeni leta 2014 v reviji klinične endokrinologije in metabolizma, so eno leto preučevali vlogo ftalatov na nivo testosterona pri več kot 2000 ljudeh. Ugotovili so, da so imeli najnižjo raven testosterona tisti, ki so bili najbolj izpostavljeni 13 običajnim ftalatom. Za izpostavljenost tem toksinom sta bili še posebej dovzetni skupina fantov, starih med 6 in 12 let, in skupina starejših, med 40 in 60 let.

  Avtor študije dr. John D. Meeker je zapisal: »To ima lahko pomembne vplive na javno zdravje, saj lahko nizka raven testosterona pri mladih fantih negativno vpliva na razvoj reproduktivnih organov, v srednjih letih pa lahko poslabša seksualno funkcijo, libido, energijo, kognitivne funkcije ter zdravje kosti tako pri moškem kot pri ženski.«

  Ftalate pa naj bi iz več razlogov povezovali tudi z rakom prostate, saj so povezani z dejavniki tveganja za razvoj raka, kot je debelost. Torej ne le da nižajo testosteron, povzročajo tudi debelost, ker motijo delovanje ščitnice, in kot pravi strokovnjak dr. Leonardo Trasande, telo spodbudijo k večji tvorbi maščob. Rak prostate pri moških s trebušno debelostjo se povezuje z izpostavljenostjo njihovih teles ftalatom DEHP, BBzP in DiBP.
  Teh toksinov pa ne povezujejo le z rakom prostate, ampak tudi z benigno povečano prostato. Močna je zlasti povezava s ftalatom mono-isodecyl (MiDP).

  Kako se ftalatom izogniti?

  Čeprav se zdi, da se jim je skoraj nemogoče popolnoma izogniti, pa lahko njihov vnos s preudarno izbiro vsega precej zmanjšamo. Z vzdrževanjem zdravega življenjskega sloga in malo pomoči naravnih čistilcev plastike pa lahko redno skrbimo za njihovo hitro splakovanje iz telesa. Za brezplačen nasvet, kako storiti slednje, mi lahko pišete na
  zaobuditevcloveka@gmail.com.

  Ftalati naj k sreči ne bi imeli tendence kopičenja v maščobah, ampak se iz telesa hitro izločijo. Problem pa je, da jih tudi hitro ponovno dobimo v telo. Torej je ključno med drugim paziti, da čim bolj blokiramo njihov ponovni vstop v telo.

  Nakupujmo hrano in pijačo, ki nista pakirani v plastični embalaži. Kupujmo živila lokalno, direktno pri kmetih ali na tržnicah. Doma živila raje shranjujmo v steklenih posodah in jih ne ovijajmo v plastične folije. Izogibajmo se uživanju hitre hrane, hrane v restavracijah, saj s tem nimamo nadzora nad procesom nabave surovin in priprave jedi. Tudi kuharski pripomočki, procesi obdelave hrane, kot je kuhanje v plastičnih vrečkah, in rokavice zaposlenih so lahko vir ftalatov v hrani.

  Ne pogrevajte hrane v plastičnih posodah. Plastične posode operite ročno, ne v pomivalnem stroju, saj s segrevanjem bolj sproščajo toksične kemikalije. Pri nakupu plastičnih posod bodite pozorni, da so vsaj brez BPA (bisfenol A) in PVC. Sledite lahko tudi označbam 2, 4 ali 5, ki štejejo kot varne za uporabo. Plastične embalaže za enkratno uporabo ne uporabljajte ponovno – npr. prazne plastenke vode.

  Berite drobni tisk in izbirajte izdelke (mila, šampone, ličila, kreme, gele za lase …) brez ftalatov. Izogibajte se osvežilcem zraka, sintetičnim parfumom, mehčalcem in konvencionalnim čistilom za dom. Naravnih alternativ teh je danes res veliko na voljo.

  Izbirajte oblačila in obutev iz naravnih materialov; reciklirana oblačila iz plastičnih mas se slišijo res dobro, vendar so vseeno toksična za naše telo in okolje. Pri izbiri oblačil pomagajo tudi eko oznake ali oznake tipa Oeko-Tex.

  Če ste uporabnik kondomov in podobnih pripomočkov, izbirajte take, ki so brez ftalatov. To so npr. kondomi, narejeni iz naravnega lateksa.

  Delovno in bivalno okolje naj bo prav tako iz čim bolj naravnih materialov (parket iz lesa, pohištvo iz polnega lesa itd.), tudi jogi in posteljnina. Ne pozabite tudi, da je plastičnih mas veliko v avtomobilih, zato jih je, zlasti ko je v njih vroče, dobro večkrat prezračiti. Prostor raje odišavite z naravnimi eteričnimi olji kakor z umetnimi dišavami.


  Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka in zunanja sodelavka informacijskega središča Zazdravje.net.


  Preberite tudi: Neželene kemikalije v športni opremi

  Prejšnji članekNeželene kemikalije v športni opremi?
  Naslednji članekEva Nedelko: Aromaterapija je moja strast
  Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj