»Mati, kave bi …«

1087
Tired woman sleeping on the table in the kitchen at breakfast. Trying to drink morning coffee

Včasih je bila kava dovolj, da nam je razkadila meglo v glavi in pognala naše motorje. Toda to gorivo ima žal svoje omejitve in včasih ne zmore odgnati teže novodobne utrujenosti.

Vse več ljudi se počuti ujete v centrifugo dogajanj, obveznosti in neskončnega seznama »nujnih« opravil, ki jih dodajamo hitreje, kot jih zmoremo z njega črtati. Naše baterije se praznijo hitreje, kot nam jih uspeva polniti, telo pa vse pogosteje prižiga rdečo lučko in nam sporoča, da je nastopil čas za večji servis.

Kaj nam jemlje energijo?

Zadnje čase me dodatno preveva občutek, da je okolje postalo nekakšna črna luknja, ki kar vsrkava energijo. Ali je v zraku toliko stresnih hormonov, da to vpliva na nas, četudi sami nimamo razloga za kronični stres? Nam je večletno nenehno bombardiranje s slabimi novicami, dramami, aferami in grožnjami res tako zelo zlezlo pod kožo? Je na obzorju sploh kaj spodbudnega, za kar je vredno še malce zdržati, se še malo potruditi?

Kombinacija nesmisla, izčrpanosti in slabih napovedi prodira globoko v naše veselje do življenja in nam meče polena pod noge, zato ne preseneča, da imamo tudi čedalje manj energije.

Težko je v kaki merljivi enoti izraziti, koliko energije nam odteka zaradi vsesplošnega negativizma, kaosa in grozečih napovedi. Pri sebi opažam, da to, kar je še včeraj odlično delovalo in mi »napolnilo baterije«, zdaj nekako ne zadošča več.

Ali je hrana še slabša? Nam magnezija in ključnih vitaminov zmanjkuje hitreje, kot jih lahko vnašamo vase? Ali so vsega krivi strupi, ki nenehno izčrpavajo naš notranji ustroj? Nas utruja čedalje večja količina elektromagnetnega smoga?

Utrujenost, ki se je ne zmoremo otresti

Vsi poznamo tisto prijetno utrujenost po celodnevnem fizičnem delu. Toda utrujenost, o kateri govorim tokrat, se ne konča z nočjo globokega in krepčilnega spanca. Prav nasprotno – tovrstni utrujenosti praviloma sledi nemiren spanec, ki nas pripelje do še bolj meglenega jutra. Če veste, o čem govorim, verjetno želite vedeti, ali je sploh mogoče kaj ukreniti, da bomo nekako zlezli iz tega kroga neskončne utrujenosti in obračanja koles v blatu.

Iščemo sveti gral

Težka tema in velika potreba sta botrovali temu, da se lotimo priročnika, v katerem iščemo in preverjamo nove vire energije.

Dr. Mateja Lobe Prebil, dr. vet. med., se je dolga leta strokovno ukvarjala prav z rastlinami, o katerih pišemo, in z znanstvenimi ugotovitvami o njihovem delovanju na različnih področjih.

Marina Ana Kolman je znanje pridobivala neposredno pri zdravilcih s sibirskega Altaja, kjer so čaga in nekatere druge rastline del tisočletne tradicije in vsakdanjega življenja. Številni jo že poznate kot izjemno predavateljico in svetovalko na področju naravnega zdravja.

Jasmina Kandorfer se je s toniki srečala v resnično izjemnih okoliščinah – od takrat spoznava in preizkuša vse odtenke njihovega delovanja.

Mag. Eva Nedelko se je našemu iskanju novih virov varne energije pridružila z znanji s področja aromaterapije.

Sabino Topolovec ste spoznali kot odlično poznavalko zdravilnih moči začimb, poleg tega je odlična raziskovalka sodobnih živil, ki nas zanimajo v tem priročniku.

Tudi mene življenje najbolj spodbuja k raziskovanju, kadar moram reševati lastne težave. Tako se očitno najhitreje učimo. In v takšnem stanju tudi najlažje zaznavamo in ocenjujemo delovanje različnih rastlin, receptur, mešanic …

Adaptogeni in toniki kot vir energije?

Če ne bi bilo »nuje«, verjetno tudi sama ne bi odkrila sveta adaptogenov in tonikov, ki jih človeštvo pozna že tisočletja, le da so se zahodnjakom vselej zdeli nekaj eksotičnega. Na Zahodu smo ujeti v materialni koncept sveta – celo rastline bi samo razbijali na raznovrstne kemične spojine, zato nam je težko verjeti, da nekatere med njimi v našem telesu delujejo kot trenerji in duhovni voditelji, ki nam pomagajo do osebnih preobrazb, za katere do včeraj nismo vedeli, da so sploh možne.

Moči ašvagande, ženšena, rožnega korena (rodiola), gob reiši in čage presegajo njihovo kemično sestavo in nam pomagajo opraviti »veliki remont«. Že to, kar zmorejo rastline na materialni ravni, pomeni zelo veliko pomoč. Če pa se boste z njimi spoznavali in prijateljevali tudi na subtilnejših ravneh, se vam utegnejo odpreti vrata v svet, ki obeta še veliko več.

Kajti v resnici potrebujemo nekaj več, nekaj globljega, nekaj, kar nam bo pomagalo aktivirati moči, ki presegajo moč naših mišic.


Vabljeni na še eno skupno popotovanje v polnejše življenje: prelistajte novi priročnik Zbogom, utrujenost – Kako do več energije 2 in ne zamudite prednaročil (do srede maja 2024!).


Preberite tudi:
Upad energije oziroma utrujenost po obroku?
Uživate kopico dopolnil, utrujenosti pa vseeno ni videti konca?
Katero gorivo potrebujemo za več energije?

Prejšnji članekBomo kmalu kupovali samo še gensko spremenjeno hrano?
Naslednji članekBomo ohranili semena?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj