Katero gorivo potrebujemo za več energije?

Beautiful top view closeup of Nutritional yeast in a ceramic bowl with wooden spoon, the yeast has yellow flakes, it's excellent source of vitamins, minerals, and high-quality protein. Vegan food.

Zdi se, kot da nafta poganja vse na tem planetu, toda človek vseeno potrebuje drugačno gorivo. Toda vse, kar zaužijemo, še ni energija. Ničesar od tistega, kar je bilo danes na vašem krožniku, si ne bi smeli vbrizgati neposredno v kri, saj bi vas ubilo. Da hrana postane hranilo, moramo vložiti veliko dela in energije. Če želimo ta proces končati z dobičkom, je treba v presnovo vložiti manj energije, kot je bomo dobili iz zaužite hrane.

Če ste brali priročnik Kako do več energije, ste verjetno spoznali, da smo ljudje na vseh področjih postali mojstri potratnosti. Pogosto ravnamo tako, kot da bi imeli energije preveč, pri presnovi pa je porabimo celo več, kot je lahko pridobimo. Zato smo na koncu kronično izžeti, telo pa silimo v premike na »kofeinski pogon«.

Kako do več energije?

Dobra energija nastaja samo iz dobrih sestavin. Več ko je v naši hrani kemikalij, več energije bomo morali vložiti v razstrupljanje in čiščenje telesa. Drugi pomembni pogoj je aktivna podpora vseh elementov, ki usmerjajo in upravljajo presnovo v celicah. Na prejšnjih straneh ste veliko prebrali o NADH, ki mu številni pravijo celo Q1 – ključni in osnovni koencim.

V osnovni nabor pomembnih snovi, od katerih je odvisna naša celična presnova, uvrščamo še zadostno raven naravnega joda (najbolje iz alge kelp), ki omogoči, da ščitnica, ki ureja presnovo celotnega telesa, deluje s polno zmogljivostjo.

Tretji pomembni steber so vsi vitamini skupine B, saj so vključeni v domala vse procese pretvarjanja hranil v energijo, pa tudi v obnovo in ustvarjanje novih tkiv, popravilo živčnih ovojnic ter uravnavanje ravni homocisteina v celicah. Ker se vitamini B med seboj podpirajo, jih je najvarneje uživati kot kompleks. Ker gre za vodotopne vitamine, bomo morebitne presežke k sreči hitro »odplaknili«, žal pa se njihovo pomanjkanje hitro pokažejo, zato je treba skrbeti za reden vnos.

Ker se je sonce vrnilo, bomo lahko tudi zalogo vitamina D dopolnili hitro in brezplačno ter se tako preklopili na sončni pogon.


Preberi tudi:
Imate toliko energije, da jo lahko mečete skozi okno?
Energija v celicah: Imate dovolj goriva NADH?
Kako do več energije za izpitno obdobje

Prejšnji članekNas bo v prihodnosti poganjala veganska prehrana?
Naslednji članekParaziti – nevidni vendar prisotni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj