Uživate kopico dopolnil, utrujenosti pa vseeno ni videti konca?

2088
Young male employee and pills on the desk

Na dvig energije ob občutku spomladanske utrujenost lahko vplivamo tudi z različnimi vitamini in minerali, kot so magnezij, kalcij, železo, jod … A kaj storiti, če vse to uživamo »z veliko žlico«, utrujenost pa še vedno ne popusti?

Težava je v tem, da vsi elementi, ki jih uživamo, sami po sebi še niso gorivo za telo. To so zgolj surovine, iz katerih telo ob pomoči prebave in presnove ustvari to, kar na koncu čutimo kot energijo, ki nas poganja. Lahko bi rekli, da so to trske, ki jih zlagamo v peč, vendar nujno potrebujemo tudi vži­galnik, ki bo zanetil izgorevanje in tako ustvaril toplo energijo.

Toda energija ne nastaja že v želodcu, črevesju ali krvi. Energija nastaja v naših celičnih elektrarnah – mitohondrijih, ki ustvarjajo molekule ATP. Ker je šele ATP gorivo, ki poganja domala vse celične procese, ne preseneča, da njegovo preučevanje zaposluje vse več znanstvenikov, ki iščejo načine, kako povečati raven celične energije, kadar ta upade.

Ko enkrat vemo, da se vse vrti okrog celične energije, lažje razumemo kronično izčrpanost, dolgi covid-19, druge podaljšane viroze in stanja utrujenosti, ki sledijo vsakič, ko nekaj »preležimo« ali – še slabše – prebolimo na nogah. Zagotovo ste po vsaki virozi, zlasti po gripi, opazili da je »povojna obnova« vselej nekajkrat daljša od same vojne proti virusu. Šele covid-19 pa je znanstvenike spodbudil, da so se poglobili v ozadje izčrpanosti, ki pogosto sledi virozam.

Raziskave, ki so jih izvajali med pandemijo covida-19, so pokazale, da pozneje 69 odstotkov ljudi čuti dolgotrajno utrujenost ter trpi zaradi težav s spancem in znakov depresije. Metaanalize so pokazale, da kronična utrujenost spremlja 34 do 46 odstotkov tistih, ki so preboleli covid-19.

Očitno boj proti virusu, ko telo zažene citokinsko nevihto in dobesedno uniči okužene celice, pusti preveliko razdejanje, zaradi česar telo porablja velike količine energije, da na novo zgradi poškodovana tkiva. Znanstveniki ugotavljajo, da v takšnih primerih prihaja do opaznih motenj v delovanju celičnih mitohondrijev, kar utegne imeti za posledico slabšo pridelavo energije.

Začarani krog utrujenosti

Brez energije pa tudi obnova poteka počasneje, zato se tisti, ki jih doleti to stanje, dolgo vrtijo v začaranem krogu, saj niti prehranska dopolnila ne morejo spodbuditi celične elektrarne k večji proizvodnji energije. To je potrdila tudi raziskava, v kateri so primerjali, ali pri sindromu kronične utrujenosti bolj pomaga uživanje NADH ali standardnih prehranskih dopolnil.

Da v celicah pride do proizvodnje ATP, namreč potrebujejo osnovni koencim Q1, ki ga poznamo tudi pod kratico NADH. Poleg tega, da neposredno prispeva k dvigu celične energije, NADH učinkovito pospešuje obnovo poškodovanih genov, stabilizira naš genom in preprečuje oksidativni stres. V veliko pomoč so tudi večstopenjsko fermentirani pripravki, ki dokazano prispevajo k trajnemu dvigu ATP-energije v celicah. Delovanje NADH sicer začutimo skoraj takoj, na učinke fermentov pa je treba počakati nekaj tednov, vendar so trajni, telesu pa pomagajo hkrati urediti tudi mikrobiom in znižati toksična bremena.

Kje začeti?

V takih primerih dodajanje NADH telesu da potrebni zagon (zaneti ogenj), zato v veliki meri skrajša proces okrevanja. Tako mu pomagamo, da si povrne normalni ritem ter izkoristi koristna hranila, ki bi sicer neuporabljena »splavala« iz telesa.

Drugi pomembni pogoj je povrnitev normalnega spalnega ritma, brez katerega ne moremo pospešiti obnove in ustaviti čezmerne proizvodnje stresnih hormonov, ki nam odžirajo ogromno energije.

Do spanca si pomagamo s tem, da v posteljo ležemo pravočasno in »prazne glave«. Koristni so tudi pripravki na osnovi baldrijana, hmelja ali pasijonke. Ker je potencialnih tatov našega spanca zelo veliko (sevanja, materiali, kakovost svetlobe, prehrana …), si več o tem, kako do kakovostnejšega nočnega počitka, preberite v priročniku Naravne rešitve za možgane.


Kako zmanjšati stres in si pridobiti več energije, si oglejte v spletni delavnici Naravne rešitve za manj stresa in več energije.


Preberite tudi:
Ključna hranila proti utrujenosti
Utrujeni zaradi obremenjenosti nadledvičnih žlez?
Brez kave do budnosti

Prejšnji članekBreza v obredih in zdravilstvu
Naslednji članekBo spet zmanjkalo joda?
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj