Dobro gorivo – slabo izgorevanje?

1631
Doctor with human Colon anatomy model. Colonic disease, Large Intestine, Colorectal cancer, Ulcerative colitis, Diverticulitis, Irritable bowel syndrome, Digestive system and Health concept

Se še spomnite starih trabantov in wartburgov? Ti avtomobili so bili sopomenka za slabo izgorevanje in potratno porabo goriva. Čeprav se jih veliko ljudi ne spomni več, ima večina zahodnjakov podobno težavo. Imamo preveliko porabo, naš motor »cuka«, iz izpušne cevi pa nam izteka dragoceno gorivo.

Seveda, govorimo o slabi in neučinkoviti presnovi, ki kljub čedalje bolj naloženim krožnikom naše celice pušča vse bolj lačne.

Vzrokov za slabo prebavo in presnovo je iz dneva v dan več. Naš mikrobiom uničuje množica kemikalij v vodi, zraku, zdravilih, živilih … Ko je ta najpomembnejša linija obrambe prebita, se vse več strupenih in dražečih snovi ter patogenov loti tudi naših sluznic in črevesnih sten.

Do sindroma prepuščajočega črevesja pride, ko tesne povezave med celicami črevesne stene oslabijo ali se poškodujejo. Ko je naša obramba tako zelo razredčena, »hudič dobi mlade« in težave se skokovito stopnjujejo. Hranila, ki jih zaužijemo, si prilastijo patogeni organizmi (npr. Candida albicans), namesto mlečnokislinske fermentacije pa se v črevesju začne alkoholno vrenje, ki ustvarja pline in dodatno zastruplja vse telo. Na pol prebavljena hrana curlja skozi razrahljano črevesje in vstopa v krvni obtok, kar povzroča vnetja, alergijske odzive in kronično utrujenost.

Navadno se ljudje zganemo šele takrat, ko naše težave dobijo ime oziroma diagnozo, naj gre za avtoimunsko bolezen, kronično vnetje, hudo izčrpanost, dolgotrajne driske ali zaprtje. Njihovo zdravljenje s pristopi alopatske medicine sicer na hitro pogasi požar, vendar za ceno dodatnega zastrupljanja telesa in slabljenja mikrobioma. Zato se težave kaj rade ponovijo in z leti le še pridobivajo moč.

Iz večine takšnih stanj obstaja samo en zanesljiv izhod. Obnova mikrobioma in sistemsko »popravilo« prepuščajočega črevesja. Ta pot je naravna in učinkovita, vendar zahteva vztrajnost in čas. Sedemdnevno kuro antibiotikov saniramo nekaj mesecev, malomarno ravnanje z mikrobiomom, ki je trajalo še veliko dlje, pa zahteva še več potrpljenja.

Zakaj ne gre hitreje?

Mikrobiom sestavljajo bakterije, glive in drugi mikroorganizmi – kadar je to ravnovesje uglašeno, odlično podpira druge procese v telesu (tudi delovanje možganov in hormonskega sistema, denimo ščitničnih hormonov).

Predstavljajte si ga kot dobro uglašen orkester ali uspešno delujoče podjetje. Če nastopi kriza in podjetje ostane brez večine delavcev, ni dovolj, če preprosto pripeljemo nove. Potreben je čas, da jih vpeljemo v delo, da se uglasijo s sodelavci, da se njihovo delo optimizira in da vsak najde svoje mesto v celoti.

Zato tudi pri obnovi mikrobioma ne zadošča, če teden dni vsak dan vestno zaužijemo po nekaj kapsul s probiotičnimi sevi. Na kakšna tla bodo padli? S kom bodo sodelovali? Kako dolgo bodo obstali v našem črevesju? Vse to je odvisno tudi od prisotnosti prebiotikov (ti so hrana za probiotike) in postbiotikov, ki pomagajo obnoviti ravnovesje mikrobioma. Postbiotiki so metaboliti, ki nastanejo v procesu fermentacije in praviloma jih ni mogoče dobiti v liofiliziranih oblikah, značilnih za probiotična prehranska dopolnila.

Da bomo te elemente pravilno umestili v svojo prehrano, moramo uživati obilo vlaknin, saj so ta hranila za probiotike, in širok spekter raznovrstnih fermentiranih živil, s katerimi bomo zagotavljali ohranjanje kislosti v črevesju, ki preprečuje gnitje in delovanje presežnih kvasovk. Če nimate možnosti, da bi sami pripravili pre-, pro- in postbiotike, jih je najlažje uživati v obliki prehranskih dopolnil.

Multi EM ferment denimo vsebuje kar enaintrideset različnih probiotičnih bakterij, ki posnemajo optimalen črevesni mikrobiom in obenem podpirajo črevesje s pre- in postbiotiki iz enaintridesetih dragocenih fermentiranih rastlinskih virov. Vsi ti »-biotiki« izboljšujejo vsrkavanje hranil iz živil in prehranskih dopolnil, obenem pa neposredno podpirajo delovanje imunskega sistema in pomagajo pri prebavi.

Kako bomo »zakrpali« prepuščajoče črevesje?

Zdravljenje prepuščajočega črevesja je težavno in dolgotrajno. Če se ga lotimo pravilno, lahko postopek precej skrajšamo, stroške njegove obnove pa zmanjšamo. Najprej moramo »zavarovati gradbišče«, kar pomeni obnoviti mikrobiom, kajti zdrav mikrobiom bo onemogočal, da bi patogeni mikroorganizmi in toksini sploh prišli v bližino črevesnih celic.

Zatem moramo dodatno okrepiti zaščito črevesja z blagodejnimi sluzmi. Uživanje več zdravilnih sluzi (laneno seme, semena chia, semena indijskega trpotca, ovseni čaj, slezenovec, trpotčev sirup, čaj iz hladno namočenih listov trpotca …) v kombinaciji z boljšo hidracijo pomaga zadebeliti zaščitno plast sluznic, kar je dodatna zaščita v času, ko je treba pospešiti celjenje črevesnih sten. Sluznice zelo dobro ščiti tudi čaj iz koriandrovih semen.

Veliko vlogo pri hitrem celjenju prepuščajočega in vnetega črevesja imajo izbrani biodostopni polifenoli in bioaktivni vitamini. Vsebujejo jih številne rastline, predvsem začimbnice, kot so kurkuma, koriander, origano, šetraj … Žal pa je njihova razpoložljivost precej omejena. Če smo zdravi, bodo te začimbnice seveda odlično preprečevale poškodbe. Če pa že imamo kopico težav, je biofenole in bioaktivne vitamine bolje uživati v obliki, ki jo lahko prizadeto črevesje vsrka in uporabi. Ker je pri obnovi črevesja najpomembnejša kontinuiteta, je ob zahtevnem življenjskem ritmu težko poskrbeti, da telo uspešno podpremo po večkrat na dan, in to več tednov ali celo mesecev, kolikor traja obnova. Že žlička Neotosila, pri katerem sestavine obdelajo s posebno emulgirajočo tehnologijo, pa črevesju zagotovi toliko učinkovin, kot bi jih dobilo s pravilno presnovo nekaj kilogramov zelenjave, oreščkov in zelišč.


Preberite tudi:
Resnica o prehranskih trendih in dejanske koristi za zdravje našega črevesja
Koliko nas hrana zares nahrani, če naše telo ne vsrka hranil?
Ob čiščenju črevesja so pomembni tudi probiotiki

Imate raje video vsebine? Oglejte si e-delavnico Naravne rešitve za zdravo črevesje.

Prejšnji članekDruga koža sadja in zelenjave?
Naslednji članekPametne naprave niso za otroke!
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj