Pametne naprave niso za otroke!

425
little boy and girl playing with mobile phones

“Čez petdeset let bomo imeli epidemijo slepih, čezmerno debelih in manj kognitivno sposobnih,” pravi Manfred Spitzer, raziskovalec možganov in psihiater, ki preučuje vpliv digitalnih naprav na razvoj možganov. Prepričan je, da bi morali otrokom do vsaj 14. leta prepovedati uporabo pametnih telefonov.

Manfred Spitzer je nevroznanstvenik, vodja Univerzitetne psihiatrične bolnišnice v Ulmu. Je tudi avtor tudi v slovenščino prevedenih del, med njimi knjige Digitalna demenca, v kateri obravnava škodljiv vpliv digitalnih naprav predvsem za otroke. Seveda razume uporabo računalnikov pri delu odraslih, nikakor pa ne more sprejeti dejstva, da že majhnim, komaj enoletnim otrokom v roke tiščimo pametne naprave.

Zaradi negativnih učinkov ob čezmerni uporabi, tudi samomorilnosti, številne države že iščejo načine, da bi mladim pred določeno starostjo omejili uporabo družbenih omrežij ali njihovo uporabo v določeni meri nadzorovali.

Zgodnja in pretirana raba elektronskih naprav povečuje tudi nedejavnost, posledično pa tveganje za srčne bolezni. Po drugi strani pa se pri uporabnikih zmanjšuje miselna aktivnost. Če želimo, da bodo naši možgani dolgo uporabni, jih moramo uporabljati, ne pa vsega napora prenesti na pametne naprave.

Celoten prispevek je objavljen na portalu MMC. Toplo priporočamo, da ga preberete. 

Manfred Spitzer pa je na to temo gostoval tudi na Valu 202:

Prisluhnite pogovoru.


Preberite tudi:
Pazljivo pri uporabi mobilnega telefona med nosečnostjo
Tehnologija 5G – se obeta napredek ali uničenje?
Kaj se dogaja z zdravjem otrok?

Prejšnji članekDobro gorivo – slabo izgorevanje?
Naslednji članekSončna gobova pašteta
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj