Druga koža sadja in zelenjave?

291
Hands of female worker in fruit sorting and packing warehouse holding two halves of cut ripe hass avocado

Besedilo: Povzeto iz objave Naturalnews

S temi besedami proizvajalec Apeel oglašuje svoje novo sredstvo za konzerviranje sadja in zelenjave Organipeel. In zakaj naj bi vas to sploh zanimalo?

Kot poroča Naturalnews, je Organipeel ali Edipeel v ZDA dobil zeleno luč tudi za uporabo pri ekoloških pridelkih. Zeleno trženje, ki poudarja predvsem to, da izdelek deluje na osnovi citronske kisline, res zveni precej naravno, le da ne vemo, kaj se skriva v preostalih 99,44 odstotka pomožnih snovi.

Kako se lahko zgodi, da izdelek, katerega sestave v resnici sploh ne poznamo, dobi zeleno luč za domala neomejeno rabo? Tudi v to zgodbo se je vmešal Bill Gates, ki je pri ameriških regulatorjih dosegel, da je izdelek dovoljeno uporabljati tudi v ekološki pridelavi.

Glavna učinkovina tega sredstva so monoacilgliceridi, pridobljeni iz grozdnih pečk, kar zveni naravno, dokler ne veste, da gre za ekstrakcijo, ki poteka ob pomoči obilo strupenih topil, v katerih je najti tudi ostanke živega srebra, svinca, arzena, kadmija in etilacetata, ki ostanejo tudi v končnem izdelku.

Osmega novembra 2021 je Evropska agencija za varnost hrane (EFSA) pregledala monoacilglicerid, ki ga v Evropi na živilih označujemo z E 471. Sklepi EFSA pravijo, da uživanje E 471 lahko pomeni resno izpostavljanje toksičnim snovem. Leta 2017 je EFSA opravila še en pregled in prišla do sklepa, da monoacilgliceridi potencialno vsebujejo kancerogeno snov glicidol. Mednarodna agencija za raziskovanje raka (IARC) pri Svetovni zdravstveni organizaciji je glicidol že leta 2000 klasificirala kot »verjetno kancerogen za ljudi«.

Poleg tega so monoacilgliceridi povezani z diabetesom. Kot je leta 2012 objavila revija Diabetes Care, te kemične snovi povezujejo z »razširjenim in kroničnim« problemom inzulinske rezistence in z njo povezanim diabetesom.

Če kljub vsemu, kar smo našteli, taka snov dobi dovoljenje za uporabo celo pri ekoloških izdelkih, bo izbira netoksične hrane vse zahtevnejša. Še posebno, če vam direktor Apeela, James Rodgers, pove, da bo njegovo podjetje za proizvodnjo Organipeela in Edipeela že kmalu uporabljalo tehnologijo »sinbio«, kar pomeni, da bodo tudi tisti edini naravni element v svojem izdelku zamenjali s sinteznim.

Kdor želi vedeti, kaj jé, bo moral še več pridelati in predelati kar sam, lastnoročno odtrgati pri zaupanja vrednem kmetu ali pa se vključiti v katero od mrež neposredne dostave od njive do vrat. Vse drugo postaja čedalje večja loterija.


Preberite tudi:
Konzerviranje shrankov brez strupov
Kako shraniti in ohraniti!
Oskrbovalnica – neprofitni projekt za bolj samooskrbno in zdravo prihodnost

Prejšnji članekŠkodljivi miti o (pre)hrani
Naslednji članekDobro gorivo – slabo izgorevanje?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj