Lahka riževa “jaffa” tortica

2893
healthy, jaffa, cake, sweet, orange, chocolate, rice, juice

Čas priprave: 1 ura

Sladice iz riževega zdroba so zelo okusna alternativa za vse, ki imajo težave z alergijami na gluten, mleko in/ali jajca. Poleg tega so zelo enostavne za pripravo in zanje tudi ne potrebujemo pečice.
Pomarančno-čokoladni vonj in okus sta vsekakor prava ustvarjalca prazničnega vzdušja, lahka prebavljivost riža pa bo prispevala tudi k dobremu počutju po sladkanju.
Sladici lahko enostavno spremenimo okus, tako da uporabimo kakšen drug sok ali kompot.

Sestavine:

600 g riževega zdroba
9 dcl pomarančnega soka
9 dcl vode
100 g kakava
100 g rjavega sladkorja ali agavinega sirupa
50 g kandirane pomarančne lupine (obvezno iz ekološke pridelave!)
50 g drobljenih kakavovih zrn
1 sojina smetana za stepanje
4 žlice pomarančne marmelade
½ čajne žličke slanice (nasičena raztopina iz himalajske soli)

Priprava:

Rižev zdrob razdelimo na polovico (2 x 300 g). Pristavimo vodo, v katero smo vmešali kakav (prihranimo ga 3 žlice za kremo). Ko čokoladna voda zavre, vmešamo vanjo prvo polovico zdroba in med stalnim mešanjem kuhamo 1-2 minuti, da se zgosti. Odstavimo ter primešamo sladkor in kandirano pomarančno lupino. Čim prej zlijemo v višji pekač in pustimo, da se ohladi.
Medtem pristavimo pomarančni sok in v vrelega zakuhamo drugo polovico zdroba. Kuhamo prav tako 1-2 minuti in vmes stalno mešamo. V kuhan zdrob vmešamo drobljena kakavova zrna in maso zlijemo na ohlajen čokoladni zdrob. Vse skupaj dobro ohladimo.
Sojino smetano pred pripravo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro. Ko je zdrobova masa ohlajena, jo premažemo s smetano, ki smo ji primešali pomarančno marmelado in preostali kakav.

Prejšnji članekKako naredimo črno kumino okusno?
Naslednji članekOb posvetu o 5G in zdravju
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj