Lahka riževa “jaffa” tortica

healthy, jaffa, cake, sweet, orange, chocolate, rice, juice

Čas priprave: 1 ura

Sladice iz riževega zdroba so zelo okusna alternativa za vse, ki imajo težave z alergijami na gluten, mleko in/ali jajca. Poleg tega so zelo enostavne za pripravo in zanje tudi ne potrebujemo pečice.
Pomarančno-čokoladni vonj in okus sta vsekakor prava ustvarjalca prazničnega vzdušja, lahka prebavljivost riža pa bo prispevala tudi k dobremu počutju po sladkanju.
Sladici lahko enostavno spremenimo okus, tako da uporabimo kakšen drug sok ali kompot.

Sestavine:

600 g riževega zdroba
9 dcl pomarančnega soka
9 dcl vode
100 g kakava
100 g rjavega sladkorja ali agavinega sirupa
50 g kandirane pomarančne lupine (obvezno iz ekološke pridelave!)
50 g drobljenih kakavovih zrn
1 sojina smetana za stepanje
4 žlice pomarančne marmelade
½ čajne žličke slanice (nasičena raztopina iz himalajske soli)

Priprava:

Rižev zdrob razdelimo na polovico (2 x 300 g). Pristavimo vodo, v katero smo vmešali kakav (prihranimo ga 3 žlice za kremo). Ko čokoladna voda zavre, vmešamo vanjo prvo polovico zdroba in med stalnim mešanjem kuhamo 1-2 minuti, da se zgosti. Odstavimo ter primešamo sladkor in kandirano pomarančno lupino. Čim prej zlijemo v višji pekač in pustimo, da se ohladi.
Medtem pristavimo pomarančni sok in v vrelega zakuhamo drugo polovico zdroba. Kuhamo prav tako 1-2 minuti in vmes stalno mešamo. V kuhan zdrob vmešamo drobljena kakavova zrna in maso zlijemo na ohlajen čokoladni zdrob. Vse skupaj dobro ohladimo.
Sojino smetano pred pripravo postavimo v hladilnik vsaj za 1 uro. Ko je zdrobova masa ohlajena, jo premažemo s smetano, ki smo ji primešali pomarančno marmelado in preostali kakav.

Prejšnji članekKako naredimo črno kumino okusno?
Naslednji članekOb posvetu o 5G in zdravju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj