Domač kokosov jogurt

coconut, yoghurt, breakfast, blueberry, nuts, seeds

Čas priprave: 1 ura + 1 dan, da jogurt fermentira

Recept je delo Sonje Kramar, avtorice bloga Brezgrešne sladice.

Sestavine:

Za kokosovo mleko:
1,5 skodelice kokosovih kosmičev
4,5 skodelic tople vode (ne vrele)

Za jogurt:
8 dcl domačega kokosovega mleka
2 čajni žlički (5 g) želirnega sredstva agar agar
4 jušne žlice jogurta iz trgovine z živimi kulturami (kokosov, sojin …)

Priprava:

Najprej pripravimo kokosovo mleko: kokos in vodo zlijemo v blender in ju dobro zmiksamo (miksamo vsaj 1-2 minuti). Mleko precedimo skozi gazo ali kuhinjsko krpo in ga poskušamo iztisniti čim več. (Če smo uporabili vročo vodo, bomo morali počakati nekaj minut, da se ohladi in ga bomo lahko z rokami iztisnili iz krpe.)

Ko imamo mleko pripravljeno, se lahko lotimo njegovega fermentiranja.
Če je mleko še toplo, počakamo, da se ohladi. Odmerimo 8 dcl in vanj vmešamo 2 čajni žlički želirnega sredstva agar agar. Postavimo na ogenj in kuhamo do vretja. Nato odstavimo z ognja in počakamo, da se mleko ohladi do temperature 40 °C.

Prelijemo ga v dobro očiščen kozarec velikosti 1 liter ali v več manjših kozarcev.  Dodamo 4 žlice kupljenega rastlinskega jogurta z živimi kulturami in dobro premešamo. Pokrovček nato samo postavimo na vrh kozarca in ga ne privijamo.
Postavimo na toplo za 12-24 ur in počakamo, da se kulture v jogurtu razmnožijo. Več kot bo kultur, bolj kiselkastega okusa bo jogurt.

Tako pripravljen jogurt je lahko sprva podoben želeju. Takšen “želejast” jogurt zvrnemo v blender in ga na hitro zmiksamo. Dobili bomo gost, kremast jogurt.

Ko je jogurt pripravljen, ga shranjujemo v hladilniku. Kadarkoli želimo narediti več jogurta, postopek ponovimo, za razmnoževanje kultur pa lahko uporabimo kar stari domači jogurt.


Še več Sonjinih koristnih informacij o pripravi kokosovega in drugih rastlinskih jogurtov boste našli tukaj.

Prejšnji članekVroč in začinjen jabolčni sok
Naslednji članekKaj nam sporočajo težave pri spanju?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj