Telovadba v avtu?

Sleepy woman driving her car after long hour trip isolated street background. Sleep deprivation and accident concept

Utrujenost med vožnjo z avtomobilom lahko ima več vzrokov, od elektromagnetnega sevanja (Glavobol med vožnjo v avtomobilu?) do kemičnih strupov, ki se sproščajo iz sodobnih materialov. Podrobneje smo o tem pisali v knjigah Kako ohraniti možgane in Kako do več energije.

Vožnja pa nas lahko utruja še iz enega razloga – prisiljeni smo biti dolgo časa v istem položaju, kar upočasni cirkulacijo krvi, limfni in fascialni sistem pa se dobesedno ustavita.
Če ste v knjigi Naravne rešitve za bolečine prebrali, kako pomembno je, da je naša fascialna »avtocesta« nenehno pretočna, potem vas zagotovo ne bo presenetilo, da po določenem času nepremičnega sedenja in držanja rok na volanu, začnemo čutiti bolečino v vratu, naraščanje pritiska v glavi, zakrčenost v hrbtu, mravljinčenje v nogah.
Enak proces se odvija v telesu vseh ljudi, le da z leti težavo začutimo prej.

Brez gibanja ne gre!

Za manj težav je dobro načrtovati več postankov, ko se lahko pretegnemo, vdihnemo svež zrak, prezračimo avto in ponovno poženemo telesne tekočine.

Nekaj gibanja pa je možno izvesti tudi med samo vožnjo.

1. Če mišice nog, hrbta in trebuha napenjate in sproščate, boste ohranjali cirkulacijo in hkrati telovadili, tudi ko vozite. Torej, vdihnete, zategnete mišice, štejete do 5 in potem sprostite. Začnete pri mišicah nog, potem pa nadaljujete navzgor.

2. V času vožnje lahko izvajate še eno varno vajo. Medtem ko sta roki na volanu, premikate svoja ramena naprej in nazaj, kot bi hoteli izpuliti volan. Seveda ne premikate in ne vlečete zares volana, le ramena. Počnite to v ritmu glasbe toliko časa, kolikor traja ena pesem, in videli boste, kako bo izpuhtela napetost v ramenskem obroču.
Če postavite roke na vrh volana, boste aktivirali malo drugačen sklop mišic, kot če so roke na sredini ali spodaj. Lahko preizkusite vse tri položaje in tako sistematično prekrvavite sleherno mišico rok in ramen.

3. Vaje raztegovanja v avtu, ki jih lahko izvajate med čakanjem pred semaforjem ali v koloni (ne med vožnjo!):

  • Vrat obrnite na eno stran, čim bolj zategnite in štejte do 5. Sprostite in potem enako ponovite na drugi strani.
  • Vrat upognite, kot da bi se želeli z ušesom dotakniti rame. Začutili boste kako se vam vrat in vratna hrbtenica raztegujeta. Držite glavo v tem položaju 5 sekund, potem pa ponovite na drugi strani. Ponovite vsaj dvakrat ali še bolje petkrat.
  • Z brado se poskušajte dotakniti prsi. Začutili boste, kako se raztegujejo mišice na tilniku in v vratnem delu ramen. Držite 5 sekund, potem sprostite in glavo vrnite v vzravnan položaj. Ponovite tudi to vajo večkrat.
  • Trup obrnite na eno stran, držite 5 sekund in se potem vrnite v začetni položaj. Ponovite tudi z obratom na drugo stran.
  • Upognite hrbet, kot bi imeli med hrbtom in sedežem žogo. Potem pa hrbtenico usločite še v nasprotno smer, da se s srednjim delom hrbta dotaknete sedeža, glavo pa spustite proti volanu. S to vajo boste odlično preprečili glavobol in trdo hrbtenico po daljši vožnji. Ponovite večkrat.
  • Da razbremenite zaspane stegenske mišice, prenesite vso težo na eno nogo in ostanite v tem položaju vsaj 5 sekund. Potem pa razbremenite to stran in obremenite drugo. Ponovite tudi to vajo petkrat in začutili boste, kako je kri ponovno stekla skozi noge.
  • Roke iztegnete čez volan in držite iztegnjene 5 sekund. Potem jih prestavite za vrat in poskušate komolce premakniti čim bolj nazaj. Ponovite petkrat.

4. Tudi poskočna glasba omogoča, da poženemo zaspane tekočine v telesu. Že tapkanje z nogo ali s prsti po volanu spravi telo v ritem in ga zbudi. Nekaj minut takšnega »plesa« med vožnjo nas poživi bolj kot kava.

5. Če vključite tempomat, lahko sprostite obe nogi in razgibate stopala. Tako bo manj mravljinčenja in težav s krčnimi žilami.

6. Če si na sedež položite zračno blazino, ki deluje podobno, kot bi sedeli na žogi, bo vaše telo prisiljeno loviti ravnotežje in bo to odlična vaja za hrbtne in trebušne mišice.

Masaža v avtu?

Masažne blazine v avtu sodijo med slabše rešitve. Prvič zato, ker so lahko tudi same vir dodatne obremenitve s sevanji. Drugič pa, ker povečujejo nevarnost, da bomo ob prijetni masaži zamižali ali izgubili koncentracijo, potrebno za varno vožnjo.


Besedilo je iz knjige Kako do več energije

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj