Ključna hranila proti utrujenosti

2272
Assortment of product containing magnesium. Healthy diet food. Top view

Utrujenost je zapleteno stanje, ki ima različne vzroke: nezdrav življenjski slog, kronični stres, premalo spanja, hormonska neravnovesja, pa tudi pomanjkanje hranil, kot so acetil-l-karnitin, magnezij in d-riboza tu pa so še številni drugi fiziološki in psihološki dejavniki. Zagotavljanje omenjenih hranil je torej lahko pomemben dejavnik pri izboljšanju simptomov utrujenosti.

Magnezij

Magnezij je esencialni mineral, ki igra pomembno vlogo v številnih telesnih procesih, tudi v tistih, ki so ključni za pridobivanje energije. Magnezij je namreč potreben za pretvorbo hrane v energijo, ki jo celice potrebujejo za svoje delovanje.

Posledično pomanjkanje magnezija pripelje do oslabljene energetske presnove, ki se lahko kaže v obliki utrujenosti, izčrpanosti in manjše telesne zmogljivosti. Magnezij je namreč ključen za sintezo ATP (adenozin trifosfat), ki je glavni vir energije za celice.

Poleg tega magnezij sodeluje pri sintezi beljakovin ter pri presnovi ogljikovih hidratov, maščob in aminokislin. Brez zadostne količine magnezija so ti procesi oslabljeni, to pa lahko pripelje do pomanjkanja energije in utrujenosti.

Magnezij igra tudi pomembno vlogo pri delovanju mišic. Če ga primanjkuje, se utegne mišična funkcija zmanjšati, kar se kaže v obliki mišične utrujenosti in oslabelosti.

Številne raziskave so pokazale, da magnezij blaži utrujenost in izboljšuje telesne zmogljivosti. Prav zato športniki pred vadbo uživajo magnezij.

Izsledki raziskav kažejo, da lahko magnezij izboljša kakovost spanca, kar tudi pripomore k manjši utrujenosti. Magnezij pomaga sproščati mišice in lajšati stres, to pa pripelje do boljšega počutja in manjše utrujenosti.

Acetil-l-karnitin

Aminokislina acetil-l-karnitin igra pomembno vlogo pri prenosu maščobnih kislin v mitohondrije, ki so nekakšni »energetski stroji«. To je ključno za pridobivanje energije, saj se maščobne kisline pretvorijo v ATP (adenozin trifosfat), ki je glavni vir energije v telesu.

Učinki acetil-l-karnitina na utrujenost in energijo v telesu so bili predmet številnih raziskav, ki so pokazale, da blaži utrujenost in izboljšuje energetsko presnovo, saj je pomemben pri oksidaciji maščob; to pomeni, da spodbuja telo, naj za energijo porab­lja maščobe, ne pa glukoze. To med vadbo izboljša vzdržljivost in zmanjša utrujenost.

Raziskave so še pokazale, da acetil-l-karnitin pri starejših ljudeh povečuje duševno energijo in pozornost ter blaži utrujenost in izčrpanost. Pri ljudeh s kronično utrujenostjo izboljšuje vzdržljivost in zmanjšuje utrujenost.

D-riboza

D-riboza je ena od osnovnih sestavin procesa tvorbe adenozin trifosfata (ATP), ki je glavni vir energije v telesu. ATP je potreben za pravilno delovanje celičnih procesov – presnove ogljikovih hidratov in maščob, sinteze beljakovin, mišične kontrakcije in delovanja živčnega sistema.

Pri zelo intenzivni vadbi se v mišicah porabi veliko ATP, kar lahko povzroči utrujenost in izčrpanost. D-riboza pomaga pri obnovi izgubljenega ATP v mišicah, s čimer poveča energijsko zmogljivost in zmanjša utrujenost.

Raziskave so pokazale, da lahko uživanje prehranskega dopolnila z d-ribozo izboljša energetsko zmogljivost in zmanjša utrujenost pri ljudeh, ki se ukvarjajo s kardiovaskularno vadbo ali s treningom z utežmi, ter obenem zmanjša mišično bolečino in izboljša okrevanje po vadbi.

Magnezij, acetil-l-karnitin in d-riboza so vsi pomembni za energijsko presnovo in delujejo sinergijsko, kar pomeni, da se dopolnjujejo in tako izboljšajo svoj učinek.

Kombinacija magnezija, acetil-l-karnitina in d-riboze v prehranskem dopolnilu poveča energetsko zmogljivost, zmanjša utrujenost in izboljša okrevanje po vadbi. Magnezij in acetil-l-karnitin pomagata pri presnovi maščob, kar omogoči, da se d-riboza učinkoviteje uporabi za sintezo ATP. Ti trije elementi izboljšajo energijsko presnovo, kar poveča energijo, zmanjša utrujenost in izboljša splošno počutje.


Kako do več energije z naravnimi rešitvami si lahko ogledate v spletni delavnici: Naravne rešitve za manj stresa in več energije.


Preberite tudi:
Goba kordiceps za več energije in fizične zmogljivosti
Utrujeni zaradi obremenjenosti nadledvičnih žlez?
Hitra obnova energije?

Prejšnji članekZ gorsko arniko nad bolečine
Naslednji članekEterično olje vrtnice – dišeča pomoč v nosečnosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj