Utrujeni zaradi obremenjenosti nadledvičnih žlez?

Prebujajoča se pomlad sicer lahko povzroči spomladansko utrujenost, ki pa je navadno kratkotrajna. Če utrujenost nikakor ne mine, utegne iti za utrujenost nadledvičnih žlez. Kako se kaže, kako preverimo, ali gre za to – in kako si pomagati po naravni poti?

Znaki utrujenih nadledvičnih žlez

Nadledvični žlezi (nadledvičnici, adrenalki) sta glavni pri odgovoru na stres – izločata namreč stresne hormone, ki telesu pomagajo prebroditi stresne trenutke. Kadar je stresa preveč in traja predolgo, se lahko utrudita. Nekateri znaki, da naši adrenalni žlezi opravljata nadure in da bi jima prišel prav počitek oziroma pomoč, so naslednji:

 • utrujenost, zlasti jutranja,
 • za dvig energije potrebujemo kavo ali kak drug stimulant,
 • slabo prenašanje stresa (razdražljivost),
 • motnje spanja – kljub utrujenosti težko zaspimo, potrebujemo popoldanski spanec …,
 • »megla« v glavi, šibka koncentracija, slab spomin,
 • težave z motivacijo, depresivno počutje, uživanje pripravkov za boljše počutje,
 • okrepitev ali pojav telesnih vnetij in/ali bolečin, ki nastanejo zaradi slabe protivnetne ali protibolečinske obrambe,
 • zadihanost že ob najmanjši telesni dejavnosti
 • alergije in/ali zamašeni sinusi,
 • kopičenje kilogramov v predelu trebuha, nezmožnost izgube odvečnih kilogramov,
 • želja po slani in/ali pikantni hrani.

Kako preverimo, ali se težava v resnici skriva v nadledvičnih žlezah

Seveda bo dodatno testiranje v laboratoriju še natančneje pokazalo, za kaj gre (upad ravni kortizola, DHEA, vitaminov B12, B6, B1, B5 in C, folata, magnezija, cinka …), vendar lahko pred tem tudi sami opravimo tri teste, ki pokažejo, v kakšnem stanju sta naši nadledvični žlezi.

Test z zadrževanjem diha

Če po globokem vdihu ne morete niti minuto zadrževati diha, to utegne biti povezano z utrujenostjo nadledvičnih žlez. Pri tistih, ki se med hojo po stopnicah hitro zadihajo, pogosto potrdijo utrujenost nadledvičnih žlez.

Test s svetilko

Izberite svetilko, ki ni škodljiva za oči. Posvetite proti zenici – ta se mora na snop svetlobe, ki pade nanjo, odzvati z zoženjem. Medtem ko brez prekinitve svetite nanjo, mora ostati zožena vsaj še minuto. Če se zenica po nekaj sekundah začne širiti, to utegne biti znak šibkosti nadledvičnih žlez.

Test krvnega tlaka

Če imate merilnik krvnega tlaka, lahko opravite še en test. Po nekaj minutah ležanja izmerite krvni tlak. Vstanite in ga nemudoma izmerite še enkrat. Običajno krvni tlak tudi v ležečem stanju znaša 120/80 Hg. Ko vstanete, se sistolični tlak praviloma dvigne za 6 do 10 enot (126/80 Hg). Če se sistolični tlak dvigne za več enot ali celo pade, je to lahko znak utrujenih nadledvičnih žlez.

Strategija podpore nadledvičnih žlez

Nujno morate preveriti, kaj vas izčrpava (povzroča stres in s tem izčrpavanje nadledvičnih žlez: nezadovoljstvo na delovnem mestu, premalo telesne dejavnosti v naravi, pretirana telesna dejavnost, premalo počitka in sprostitve, ponočevanje, težave v partnerstvu …), nato pa to čim prej uredite, sicer tudi v nadaljevanju opisani ukrepi ne bodo prinesli trajnega izboljšanja.

Kako s hrano podpreti nadledvični žlezi

Nekateri celostni terapevti (denimo dr. Berg) za pomoč pri krepitvi delovanja nadledvičnih žlez poleg jemanja nekaterih prehranskih dodatkov priporočajo nekatere spremembe v prehrani. Tako priporočajo uživanje ketogene diete v kombinaciji s prekinitvenim postom. Do izboljšanja stanja navadno pride že po dveh tednih tovrstnega prehranjevanja, pri čemer je pomembno, da uživate ekološka živila (da nadledvičnih žlez ne boste dodatno obremenili s toksini, ki so tudi stres za telo). Z dieto nadaljujte do popolnega izboljšanja, če pa se ob njej počutite odlično, jo lahko vpeljete kot trajno obliko zdravega prehranjevanja.

Osnovna priporočila za ketogeno dieto

Za boljše delovanje nadledvičnih žlez torej lahko poskusite dva tedna upoštevati naslednji prehranjevalni režim:

 • uživanje ogljikovih hidratov omejite na 20 do 50 gramov na dan,
 • z zdravimi maščobami ne skoparite: teh naj bo 100-130 gramov dnevno oz. 70 % vseh zaužitih kalorij dnevno
 • beljakovine (meso, jajca, ribe …) uživajte zmerno: od 80 do 170 gramov na obrok,
 • uživajte veliko zelenjave: privoščite si od 7 do 10 skodelic zelenjave ali eno veliko skledo mešane solate na dan (ogljikovih hidratov iz zelenjave vam ni treba omejevati),
 • vse obroke skušajte zaužiti v okviru 8 ur (idealno, če vam to ne uspe znotraj 4 ur), s čimer boste dodatno okrepili regeneracijo nadledvičnih žlez in telesa nasploh.

Kaj naj vsebujejo prehranski dodatki v podporo nadledvičnim žlezam

Če sta nadledvični žlezi izčrpani, telo navadno trpi pomanjkanje nekaterih hranil, ki jih velja čim prej nadomestiti, da bosta lahko znova nemoteno delovali, vi pa se boste bolje počutili. Prav tako lahko pomagamo nadledvičnicam s pripravki, ki podpirajo njuno nemoteno delovanje, kot so adaptogene rastline in npr. medicinske gobe.

Nutrienti v pomoč nadledvičnim žlezam

Koristno za dobro delovanje izčrpanih nadledvičnih žlez je jemanje vitamina C, vitaminov skupine B (zlasti B12, B6, B5, B1 in folata), cinka, magnezija, kalija, kroma in drugih. Vitamina C in B6 prispevata k proizvodnji energije ter k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti. Krom uravnava raven krvne glukoze, ki utegne biti ob tovrstnih težavah motena. Vitamin B5 podpira dobro počutje in pomaga pri proizvodnji steroidnih hormonov nadledvičnih žlez. Duševno počutje in dobro počutje nasploh podpira tudi magnezij.

Adaptogeni v pomoč nadledvičnim žlezam

Poleg naštetih nutrientov bodo nadledvičnim žlezam koristili tudi adaptogeni pripravki. Za boljšo koncentracijo in več energije so npr. koristne adaptogene rastline, kot so navadni rožni koren (rodiola), sladki koren in sibirski ginseng ter adaptogene gobe, kot je reiši (Ganoderma lucidum). Za ta namen je čislana tudi goba glavatec (Cordyceps sinensis), ki je že tisočletja znana kot goba, ki pomaga kljubovati znakom staranja. Izjemno koncentriran pripravek iz micelija te gobe, gojene ne algah (v naravi raste iz gosenic), je npr. zasnovalo podjetje Hifas da Terra.

Sinergistična kombinacija v podporo adrenalkam v enem pripravku ali …

Vse zgoraj naštete pomočnike adrenalkam lahko uživate posamično, če veste, koliko česa in kaj je potrebno za izboljšanje načetega stanja adrenalk. Za želeno izboljšanje delovanja nadledvičnih žlez je namreč potrebna ustrezna količina nutrienta ali adaptogena ter sinergizem potrebnih vitaminov, mineralov in ostalih komponent, ki skupaj usklajeno podpirajo adrenalke. Ker pa večina tega znanja nima, jim to lahko predstavlja problem, in ker so poskusi takšne samopomoči brez pravih temeljev pogosto neuspešni, posameznik lahko izgubi celo zaupanje v moč naravnih pristopov odpravljanja tovrstnih ali drugih težav.

V praksi se je zato izkazalo, da je bolj smiselno adrenalke podpreti z jemanjem enega ključnega pripravka, ki že vsebuje ustrezno kombinacijo nutrientov in adaptogenov, sestavljeno na premišljen, z dokazi podprt način (ki vključuje celosten in naraven pristop do zdravja).

Na kaj paziti pri izbiri prehranskih dodatkov

Za kar najboljši učinek pri izbiri prehranskih dodatkov namenite prednost tistim, ki jih proizvajajo zaupanja vredna podjetja z dolgo tradicijo izdelave kakovostnih prehranskih dodatkov, katerih sestava temelji na izbiri kakovostnih surovin. Te namreč telo lažje vsrka in uporabi. Takšni so buferiran vitamin C, metilne oblike vitaminov skupine B, organske oblike mineralov …

Tovrstni izdelki ne vsebujejo nepotrebnih polnil in barvil. Tudi izbira in kombinacija hranil v njih je prilagojena individualnim potrebam ter strokovno zasnovana na holističnih pristopih, potrjenih z raziskavami in klinično prakso. O preudarni izbiri kakovostih izdelkov iz gob pa smo že pisali.


Preberite tudi:
Adaptogeni – najdragocenejše rastline na planetu
Spomladanska utrujenost ali utrujenost jeter?
Vam stres ropa energijo?

O vzrokih za pomanjkanje energije in rešitvah za to težavo smo poglobljeno pisali tudi v knjigi Kako do več energije.

Če imate raje video vsebine, pa toplo vabljeni k ogledu spletne delavnice Naravne rešitve za manj stresa in več energije.

Prejšnji članekMagnezij in železo iz narave
Naslednji članekGoba kordiceps za več energije in fizične zmogljivosti
Adriana Dolinar, dr. vet. med., je predsednica Združenja za obuditev celostnega človeka, predavateljica za strokovno in laično javnost, avtorica številnih člankov o preverjenih naravnih in celostnih rešitvah različnih težav človeka in živali ter soavtorica priročnikov projekta Skupaj za zdravje človeka in narave (Kako zmanjšati porabo antibiotikov?, Vojna ali mir z bakterijami, Adijo, prehladi, Obvladajte kandido, Uravnajte ščitnico, Konec zgage, Resnice in zmote o maščobah, Resnice in zmote o holesterolu, Naravne rešitve za bolečine, Kako ohraniti možgane, Resnice in zmote o zdravju zob, Resnice in zmote o kandidi ter Resnice in zmote o osteoporozi). Zdrav ima tisoč želja, bolan pa le eno – da bi bil zdrav. Ko zdravje zapravimo, pot nazaj ni vedno enostavna. Ko se nam pojavijo blažje ali pa hujše težave, se lahko znajdemo na neštetih razpotjih. Takrat se nam porajajo številna vprašanja, dvomi, negotovosti, omahovanja ... Zgodi se, da ne vemo, v katero smer je potrebno zapeljati, kje začeti, kako se znajti v poplavi informacij, kaj uživati, katerim prehranskim dodatkom in naravnim zdravilom zaupati, kje vse iskati vzroke nastalih težav, kako sploh ločiti vzroke od posledic, kako aktivirati samozdravilne moči telesa itd. Če ste pripravljeni pristopiti k celostnemu in naravnemu načinu in pri tem potrebujete podporo, vam društvo Združenje za obuditev celostnega človeka nudi brezplačne on-line posvete. Ima zdravstvene težave vaš kuža ali muca? Tudi zanje vam nudimo posvete. Stik z društvom ali avtorico: zaobuditevcloveka@gmail.com, 031 214 045, FB: @zaobuditevcloveka.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj