Brez kave do budnosti

531
Hand pours Hot coffee or chocolate. Christmas still life on the Christmas table. Hot winter drinks in a cozy home still life.

Jutranja kava je za marsikoga že skoraj nujna, da lahko spravi svoje telo in misli v pogon. In kaj storiti, če se nam potem zgodi, da zaradi zdravstvenih težav kave ne smemo več piti? Brez skrbi, obstajajo tudi druge naravne rešitve, ki nas bodo zbudile in nam dale dovolj energije.

Nekateri ljudje se že prebujajo utrujeni, razlogov za to pa je več, med drugimi:

  • nizek tlak – v tem primeru pomagajo rastline, ki predramijo cirkulacijo;
  • kronična izčrpanost (izgorelost) – pri tem gre za utrujenost nadledvične žleze in telo nima dovolj goriva, zato potrebuje prehransko podporo in adaptogene rastline;
  • zastoj energije – po obroku občutimo zaspanost, zaradi premalo moči v prebavilih, zato potrebujemo več grenčin;
  • depresija – dvignila nas bodo sončna, dišeča zelišča.

Sanja Lončar je več o rastlinah za zgoraj omenjene težave povedala v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!

Vsekakor pa se poskušamo kave odvajati postopoma. Najprej ji dodajamo nekaj izbranih začimb, nato poleg njih še nekaj žitne kave (in za toliko zmanjšamo količino prave kave) in sčasoma bomo lahko kavo tudi povsem opustili.


Preberite tudi:
Vas izčrpava delo ali odnosi?
Ožeti od nesmisla?
Lahko vrtnica odžene sivino v duši?

Poglobljene razlage o tem, katere rastline uporabiti v posameznih zgoraj navedenih primerih, izveste v knjigi Ščepec védenja.

Prejšnji članekTesto za pico z ovsenimi kosmiči in gomoljno zeleno
Naslednji članekKako lahko eterična olja lajšajo stres pri otrocih?
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

2 KOMENTARJI

    • Seveda ne, še posebno če je pripravljena z ustreznimi začimbami, o čemer smo tudi že govorili. Ampak nekateri kave ne smejo uživati zaradi zdravstvenih razlogov in ta prispevek je namenjen predvsem njim.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj