Rdeča svetlobna terapija (fotobiomodulacija) kot pomoč pri celjenju in bolečinah

2204
An unhappy man feeling pain in his knee during sport and workout in the park. Sport, medicine and people concept

Vsi vemo, kako neprijeten vpliv lahko imajo bolečine in boleče poškodbe na naše vsakdanje življenje. Tudi najlažji opravki lahko zaradi njih čez noč postanejo misija nemogoče. In prav zato si vsi želimo, da bi se bolečin čim prej rešili in bi se poškodbe čim prej zacelile. Pri tem pa nam lahko pomaga tudi terapija z rdečo svetlobo.

Fotobiomodulacija je terapija z rdečo svetlobo in bližnjo infrardečo svetlobo, ki celicam dovaja energijo z uporabo vrste vidnih in nevidnih valovnih dolžin svetlobe.

Obstaja več kot 50.000 znanstvenih in kliničnih študij, ki nesporno potrjujejo, da ima lahko oseba ne glede na to, katero bolezen ima, z uporabo rdeče in bližnje infrardeče svetlobe ogromno koristi.

Učinki rdeče svetlobe na zdravje

Ruski znanstveniki so bili prvi, ki so v zgodnjih letih 20. stoletja znanstveno raziskali in dokumentirali učinke rdeče luči na zdravje. Šele okoli leta 2000 pa smo bili priča eksploziji zanimanja za raziskave rdeče luči v zahodnih državah, kot so ZDA, kjer je FDA fotobiomodulacijo (rdečo svetlobno terapijo) celo odobrila kot zdravilo za zdravljenje aken, bolečin v mišicah in sklepih, artritisa, oslabljenega krvnega obtoka in za zaustavitev izpadanja las.

A aplikacij je še mnogo več:
• Fotobiomodulacija se tako uporablja v kozmetičnih salonih in pri lepotnih kirurgih zaradi pomlajevalnega učinka na kožo in lase.
• Pri fizioterapevtih zaradi vpliva na mišice in tkiva, predvsem pa na kosti, kar je vidno že po dveh tednih uporabe.
• Na področju travme, pri poškodbah, obrabah in drugih operacijah zaradi pospešenega celjenja in izboljšanja cirkulacije.
• Kot alternativa protibolečinskim sredstvom in blokadam, saj izjemno hitro deluje pri bolečinah in zniževanju vnetnih markerjev. Iz tega razloga je rdeča svetlobna terapija zelo znana v svetu profesionalnih športnikov, ki sončenje pred paneli izvajajo tudi zaradi izboljšanja mišične mase.
• Revmatologi jo priporočajo zaradi lajšanja vseh simptomov revmatoidnega artritisa.
• V ambulantah za zdravljenje neplodnosti zaradi povečanja plodnosti, fertilnosti.
• Prav tako pa je fotobiomodulacija ali svetlobna terapija priporočljiva v zobozdravstvu (sploh vnetje dlesni), pri avtoimunskih boleznih, tudi pri fibromialgiji, pri vseh oblikah depresij, anksioznosti in nasploh za drastičen dvig kakovosti spanja. Z napredkom LED tehnologije je postala fotobiomodulacija cenovno dostopna za domačo uporabo, kjer se uporablja LED panele z rdečo in bližnjo infrardečo svetlobo.

Celjenje

Študije iz leta 2016 so pokazale, da rdeča svetloba pospeši celjenje vseh ran z zmanjšanjem vnetja in povečanjem tvorbe tkiva, prav tako spodbuja sintezo kolagena, kar je ključno za strukturo in trdnost kože. To je še posebej pomembno pri celjenju ran, saj pomaga preprečiti brazgotinjenje in zagotavlja, da se poškodovano tkivo obnovi s čim manjšimi estetskimi posledicami.

Obvladovanje bolečine

Najbolj popularne in klasične metode za blaženje bolečin so v obliki zdravil, ki najbolj obremenijo druge organe (sploh jetra in ledvica), njihova uporaba pa se kljub resnosti stranskih učinkov povečuje.

Terapija z rdečo svetlobo (fotobiostimulacija) je odličen način, da obvladamo bolečino povsem brez uporabe protibolečinskih sredstev. Ima namreč najhitrejše rezultate ravno pri bolečinah, ki jih omili že v nekaj minutah, medtem ko bo za zdravljenje nespečnosti, za pomlajevanje kože (gubice), za revmatična obolenja, pri atrofijah in drugih stanjih potrebnih nekaj mesecev redne uporabe.

Rdeča svetloba deluje tako, da zmanjšuje vnetje in sprošča mišice. To pomaga zmanjšati pritisk na živčne končiče, kar vodi do zmanjšanja občutka bolečine. Poleg tega rdeča svetloba spodbuja sproščanje endorfinov, naravnih analgetikov telesa, ki pomagajo zmanjšati bolečino in izboljšajo splošno počutje.

Kako poteka terapija

Rdečo svetlobno terapijo je mogoče izvajati na različne načine, vključno z uporabo specializiranih naprav v obliki svetlobnih panelov ali laserjev, ki oddajajo rdečo svetlobo. Terapija se lahko izvaja v zdravstvenih ustanovah pod nadzorom strokovnjakov ali doma s pomočjo prenosnih naprav, ki postajajo vse bolj cenovno dostopne in široko uporabne za vso družino, celo za hišne ljubljenčke.

Kontraindikacij praktično ni!

Kirurški vsadki, implantati, srčni spodbujevalniki niso kontraindikacija, prav nasprotno. Študije potrjujejo, da ta oblika svetlobne terapije izboljša stabilnost mini vsadkov, zato se uporablja kot učinkovita metoda pri zmanjševanju pooperativnega vnetja pri bolnikih, ki so imeli artroplastiko kolka (proteza kolka).


Preberite tudi:
Zdravilne moči svetlobe
Zakaj kosti in mišice pozimi »izginjajo«?
Koliko stane odprava bolečin?

Prejšnji članekZakaj lahko Kitajci jedo toliko ocvrte hrane?
Naslednji članekNikoli ni prepozno za nov začetek
Jasmina Kandorfer je kot zdravstveni delavec izbrala drugačno pot, da prispeva k zdravju ljudi. Že več kot desetletje širi uporabne informacije za zdravje in dobro počutje v televizijski oddaji Klepet ob kavi. Je tudi avtorica številnih knjig, svetovna popotnica ter raziskovalka adaptogenih rastlin in "biohacker".

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj