Zakaj kosti in mišice pozimi »izginjajo«?

2490
Waist up portrait of smiling mature couple enjoying Nordic walk in winter forest at sunset

Kot da ne bi bila dovolj že visoka računa za elektriko in ogrevanje, zima po nas udari s še enim davkom – lahko bi mu dejali tudi zimski davek, plačujemo pa ga z izgubo kostne in mišične mase.

V nasprotju z nami, ki nenehno nabiramo zaloge in prostore polnimo s kramo, naše telo ravna po načelu, da vse, česar ne uporablja, takoj začne razgrajevati. Hitrost, s katero telo nedejavnim mišicam jemlje gradbeni material, je naravnost srhljiva. Če imamo denimo nogo v mavcu, je njen obseg že po nekaj tednih tudi za nekaj centimetrov manjši.

Ali ste vedeli, da utegnemo pozimi izgubiti tudi do trideset odstotkov kostne gostote? Brez sonca, gibanja in zadostne količine vitamina D začnejo procesi razgradnje prehitevati procese izgradnje tkiv – zima nam dobesedno pobere mišično in kostno maso. Žal ta letni čas traja dlje kot samo nekaj tednov, poleg tega je v teh mesecih težje ohranjati polno gibčnost, zaradi česar pri večini ljudi pride do izgube kostne in mišične gostote.

Tudi to je eden od razlogov, zakaj konec zime prinaša tolikšno utrujenost, zakaj je tako težko začeti z deli na vrtu in zakaj prav takrat pride do največ poškodb, kot so zvini, izpahi in pretegnjene mišice.

Se lahko izognemo izgubam?

Številni ljudje pozimi na veliko uživajo kalcij – v upanju, da bo to dovolj za preprečitev osteoporoze in zimske zakisanosti. Toda vedeti moramo, da zgolj kalcij lahko povzroči več škode kot koristi. Če ga je preveč in ostane neuporabljen, se namreč utegne nalagati v mehkih tkivih in ledvicah. Kalcij je zidak, ni pa cement! Če naj hiša stoji, je nujno, da so zidaki dobro povezani. Enako velja za naše kosti. To, s čimer vgrajujemo kalcij, je za prožnost in delovanje naših kosti pomembnejše kot sama gostota oziroma vsebnost kalcija. Pomislite, kako odporna na zlome bi bila slamica, izdelana iz mavca, v primerjavi s slamico iz bambusa ali žitne trave.

Telo poleg kalcija potrebuje še vrsto drugih snovi, ki zagotavljajo, da se bo pravilno vgradil natanko tam, kjer ga potrebujemo, ne pa v mehkih tkivih in ožilju, kjer bi bil odveč. Zato kalcij nujno potrebuje še vitamine C, D3 in K2 ter magnezij, cink, bor in silicij. Zadnji na seznamu, silicij, je nujen za pravilno uporabo kalcija, vendar tudi za tvorbo kolagena, ki gradi naša vezivna tkiva, hrustanec, kite, kosti, zobe, lase in nohte. Če vas pozimi srbi koža in se na njej pojavljajo izpuščaji, če imate povrhu težave z zobmi in dlesnimi, vam zelo verjetno primanjkuje silicija.

Vse, kar smo našteli, so zgolj sestavine. Da bodo iz njih nastajale mišice, kosti in hrustanec, nujno potrebujemo še vodo, gibanje in svetlobo. In prav pri zadnjih treh se pozimi najbolj zaplete.

Zlasti starejši ljudje pozimi sploh ne čutijo potrebe po pitju vode. Pozimi uživamo več toplih napitkov in kompotov, ki vsi po vrsti učinkujejo diuretično, kar pomeni, da telesu vzamejo več tekočine, kot mu je prinesejo. Dehidracija pa telo zakisa in s tem poveča porabo kalcija, ki si ga nato telo jemlje iz kosti.

Pomembnost gibanja in svetlobe

Drugi deficitarni element je pomanjkanje gibanja. Vsi zidaki za naše mišice in kosti morajo najprej pripotovati do tkiv, in sicer po »avtocesti«, imenovani fascija. Fascija, ki kot ovojnica obdaja vse naše mišice in tkiva, je sistem, namenjen prenosu hranil (fascialni sistem). Žal pa je ta sistem pretočen zgolj, če se dovolj gibljemo. Tako kot lahko tovornjak obtiči na avtocesti, posledično pa njegovo blago ne pride do trgovine, učinkuje tudi pomanjkanje gibanja. Ko v zimskih mesecih obsedimo pred zasloni, se ustavi tudi promet v limfi in fasciji. Tako veliko hranil sploh ne pride do celic, ki so jim namenjena. Obtičijo na poti, mi pa to čutimo v obliki otrdelosti hrbta, mišic, sklepov …

Tretji element je svetloba, ki je za telo tako zelo pomembna, da njeno pomanjkanje sistemsko zavira izločanje hormonov, zmanjša našo energijo, vpliva pa tudi na kognitivne sposobnosti in razgradnjo tkiv. Dovolj svetlobe deluje prav nasprotno: pospeši izločanje hormonov, ki nas spravljajo v dobro voljo, zmanjšuje bolečine, ustavlja vnetja in deluje antidepresivno.

Svetloba, ki je več kot sonce

Hkrati z razvojem LED-tehnologije so se pojavile nove možnosti, kako telesu zagotoviti spekter svetlobe, ki prinaša natanko to, kar nam zima jemlje – in še več!

Že pred desetletji so začeli depresijo in različne motnje počutja zdraviti prav s svetlobo, zdaj pa so področja uporabe svetlobne terapije še veliko širša. Še posebno za ljudi, ki si ne morejo privoščiti dovolj vsakodnevnega gibanja (starost, bolezen, neprimerno vreme …), je izpostavljanje svetlobi, katere spekter je blizu infrardečemu, nadvse blagodejno. Vendar se njeni terapevtski učinki ne končajo tu – tovrstno svetlobno terapijo namreč uporabljajo tudi v profesionalnem športu in lepotni industriji.

Rdeča svetlobna terapija namreč deluje na naš energetski temelj – celične mitohondrije, ki proizvajajo gorivo za telo (energija ATP). Na ta način deluje globlje, saj zaobide presnovni sistem in začne brez obremenjevanja drugih organov (brez neželenih stranskih učinkov) polniti kosti. Kostna gostota se zato poveča že po treh tednih 10-minutne terapije vsak dan.

Takšna svetloba tudi spodbuja nastajanje kolagena, povečuje raven vitamina D, aktivira številne vitamine in hormone, ki so potrebni za hitrejšo obnovo telesa, in izboljšuje krvni obtok. Dokazano deluje tudi protivnetno, zato je v mnogih zasebnih klinikah že desetletja v uporabi pri najrazličnejših izzivih, še posebno bolečinskih, kot so zlomi in zvini, pred in po operacijah … To pa tako za kronične bolnike kot za poškodovane športnike pomeni veliko manj bolečin in manjše obremenitve za telo, ki jih prinašajo protibolečinski pripravki.


Preberite tudi:
Zdravilne moči svetlobe
Tema zunaj, svetloba znotraj
Goba kordiceps za več energije in fizične zmogljivosti

Prejšnji članekHrana kot programska oprema?
Naslednji članekKatere sadike vzgajamo februarja?
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj