Zdravilne moči svetlobe

1008
Handsome young man in protective glasses lying under LED lamp for color light therapy in beauty salon

Že naše babice so vedele, da sonce nariše nasmehe na obraze ter iz mišic in sklepov odplakne bolečine.

Če ste brali našo knjižnico Resnice in zmote o soncu, ste bili verjetno presenečeni nad medicinskimi dokazi o vplivu sončne svetlobe na zdravljenje tuberkuloze in številnih drugih bolezni. Da je sončna svetloba povezana z imunskim sistemom, nam pokaže vsaka epidemija gripe in zadnje čase tudi covida-19. Žal naši mediji ne poročajo o tem, da je verjetnost, da boste obležali, sorazmerna s tem, koliko »sončnih rezerv«, shranjenih v obliki vitamina D, vam je še na voljo.

Sonce nam daje svetlobo, toploto in še marsikaj, obenem pa je sončna svetloba tudi valovanje, ki, podobno kot glasba, predrami naše celice in jih napolni z energijo.

Telesna fotovoltaika

Dandanes, ko je pridobivanje elektrike iz sončne svetlobe postalo nekaj vsakdanjega, je verjetno lažje razumeti, da lahko sončno svetlobo pretvarjamo v energijo. To počne tudi naše leto, zato vam nanj ni treba pritrjevati sončnih kolektorjev. Ko je telo izpostavljeno nekaterim svetlobnim valovanjem, naše celične elektrarne (mitohondriji – v vsaki celici jih je tudi do tisoč) delujejo s polno močjo. To, kar elektrarne imenujejo kilovati elektrike, je v našem telesu ATP – naša »molekularna valuta«, s katero poplačamo vse procese, ki potekajo v telesu: od dihanja, utripanja srca in krčenja mišic do kognitivnih naporov.

Svetloba po naročilu?

Kadar ni na voljo dovolj sončne svetlobe, jo lahko dodajamo s fotobiostimulacijo. Terapija z rdečo in infrardečo svetlobo celicam neposredno dovaja svetlobno energijo primerne valovne dolžine, ki aktivira telesne elektrarne (mitohondriji). Ko se poveča celična energija, vsa tkiva in organi dobijo energijo.

Športniki te metode uporabljajo že desetletja. Vse pogosteje so v rabi tudi v terapevtskih centrih in holističnih bolnišnicah. Hkrati z razvojem tehnologije so paneli s polnim spektrom terapevtskih valovanj zdaj na voljo tudi za domačo rabo, kar je idealno za osebe, ki zaradi narave dela, bolezni ali starosti pretežno bivajo v zaprtih prostorih.

Bližnjica do celjenja tkiv in blaženja bolečin

Rdeča LED-svetlobna terapija je znana po tem, da lajša bolečine pri različnih boleznih in poškodbah. Svetloba prodre globoko v tkiva, spodbuja pretok krvi in sproži procese, ki blažijo bolečino. To je lahko koristno pri zdravljenju bolečin v mišicah in sklepih, vnetij in kroničnih bolečin.

Klinična raziskava je pokazala, da se nevropatska bolečina, ki jo povzroči spinalna poškodba, z uporabo rdeče svetlobne terapije dramatično zmanjša. Bližnje infrardeče valovanje nasploh omili bolečine, manjša spazme in vnetja, izboljša krvni pretok in zmanjša togost telesa. Svetlobna fotostimulacija vpliva tudi na mitohondrije v koži in spodbuja nastajanje kolagena, kar se lepo pokaže v obliki večje prožnosti in boljšega zdravja kože.

Manj tihih vnetij

Ker fotobiostimulacija znižuje vnetne markerje, jo uporabljajo tudi pri vseh avtoimunskih boleznih, artritisu, travmatskih poškodbah možganov in poškodbah hrbtenjače. Opazen je tudi njen pomirjujoč učinek na živčni sistem. Pomaga ublažiti stres in tesnobo ter izboljšuje spanec. Rdeča svetloba h kakovosti spanja prispeva tudi neposredno, in sicer s spodbujanjem proizvodnje melatonina, hormona, ki uravnava spanje. Z redno izpostavljenostjo rdeči svetlobi se raven melatonina poveča, kar izboljša kakovost spanja. Toda njene uporabe ne priporočajo tik pred spanjem; to je najbolje storiti zjutraj (od 10 do 20 minut).

Poletne radosti tudi pozimi

Vsi vemo, da sončni žarki krepijo libido in povečujejo telesno energijo. Zakaj ne bi tudi pozimi poskrbeli, da bodo spolni hormoni dobili svojo odmerek svetlobe? Raziskave so pokazale, da svetlobna biostimulacija dviga raven moškega hormona testosterona, saj spodbuja fotoreceptorske proteine, ki zvišuje njegovo raven. Druge raziskave so pokazale, da aktivira tudi pinealno žlezo v možganih, ki je povezana s plodnostjo pri moških in ženskah.

Pozimi se pri starejših ljudeh kostna gostota zmanjša tudi za tretjino, zato babice res ne bomo silili na sprehod po zasneženi in poledeneli ulici ali gozdu. Poleg domače telovadbe je v veliko pomoč tudi svetloba. Rdeča LED-svetloba z določeno valovno dolžino prodre v globlje plasti kosti in sproži procese, ki spodbujajo rast kostnega tkiva ter povečujejo gostoto kosti. Prav tako naj bi prispevala k boljšemu vsrkavanju kalcija in drugih mineralov, ki so ključni za zdrave kosti. Njene učinke so dokazale številne laboratorijske raziskave. Med bolj znanimi je brazilska raziskava iz leta 2013, v okviru katere so testirali njene učinke na celjenje kosti. Ugotovili so, da fotobiostimulacija po sedmih dneh uporabe znatno poveča stopnjo mineralizacije, po dveh tednih pa se že pokaže vpliv na gostoto kosti.


»Infrardeča svetloba je verjetno osnovni protistresni faktor za vse organizme«
dr. Raymond Peat, iz knjige Terapija z IR-svetlobo – čudežna medicina


Preberite tudi:
Zakaj srce poleti »pregori«?
Je sonce zares učinkovito zdravilo?
Katero gorivo potrebujemo za več energije?

Prejšnji članekKdaj po izvirsko vodo v letu 2024?
Naslednji članekZakaj jemo vse več, celice pa vse bolj stradajo?
Ana Hauser je hišna avtorica, ki z veliko raziskovalnega duha odkriva aktualne tematike.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj