Nikoli ni prepozno za nov začetek

506
program Newstart

Človeški organizem je zelo zapleten skupek kemičnih snovi, delujočih na smiseln in učinkovit način, ki mu pravimo “življenje”. Ta pojav se ne more zgoditi po naključju, prav tako se po naključju ne ohranja v zdravem in delujočem stanju. Obstaja osem področij človekovega zdravja, za katera moramo pravilno skrbeti, da bi ohranili zdravje.

Že pred desetletji so strokovnjaki z inštituta Weimar v Kaliforniji povezali teh osem področij v zdravstveno-preventivni program Newstart, ki ga izvajajo po vsem svetu, od lanskega leta pa je na voljo tudi v Sloveniji.

Kaj povzroča bolezni in prezgodnjo smrt sodobnega človeka?

Če je nekoč človeštvo pestila smrtnost zaradi nalezljivih bolezni, kot so kuga, kolera in ošpice, pa je danes v porastu smrtnost zaradi nenalezljivih bolezni. Rak, bolezni srca in ožilja, sladkorna bolezen, povišan krvni tlak in debelost, pa tudi depresija in avtoimunske bolezni – vse imajo skupen dejavnik tveganja: nezdrave navade življenjskega sloga. Seveda obstaja zanje tudi genetska predispozicija, toda da bi se bolezen razvila, je potreben vpliv dejavnikov življenjskega sloga. Naši geni, podedovana nagnjenja in zapisi v celicah so kot naperjena pištola, ki jo sproži napačen življenjski slog.

Srčno-žilne bolezni in rak danes predstavljajo vodilne vzroke za smrt prebivalcev Slovenije. Kar 69 % vseh prebivalcev umre zaradi enega od teh dveh razlogov. Moški pogosteje umirajo zaradi raka, ženske pa zaradi bolezni srca in ožilja.

Nezdrava prehrana, pomanjkanje telesne dejavnosti, počitka in nezmernost pri škodljivih razvadah so nekateri od glavnih dejavnikov nezdravega življenjskega sloga. Širijo se s sodobnim hitrim načinom življenja, z urbanizacijo in globalizacijo. Ker pa je ena od zakonitosti človeškega uma, da se spreminja v to, kar gleda, potem teh bolezni morda ne moremo imenovati nenalezljive. Prenašajo se s posnemanjem, ki je pri človeku lahko prav tako nalezljivo kot ošpice ali druge nalezljive bolezni.

Zdravilo za nezdrav življenjski slog?

Edina rešitev za spremembo življenjskega sloga je razumsko upravljanje z voljo, prepoznavanje lastnih potreb organizma in ustvarjanje novih, zdravih navad.

Prav slednje je temelj programa Newstart. Newstart ali »nov začetek« je znanstveno raziskan program za preprečevanje in odpravljanje sodobnih bolezni življenjskega sloga na naraven način. Vključuje naravna sredstva zdravljenja, kot so hidroterapija, masaže, čaji, post, glina ter pravilno kombinacijo prehranjevanja, telesne aktivnosti in počitka.
Newstart pomaga pri vseh oblikah bolezni srca, pomaga tudi normalizirati krvni tlak in holesterol, odpraviti sladkorno bolezen, ublažiti artritis, izgubiti kilograme, ublažiti depresijo, povečati vitalnost in energijo, obnoviti imunski sistem ter izboljšati splošno kakovost življenja.

Newstart je akronim, sestavljen iz začetnic angleških imen vsakega od osmih dejavnikov zdravja, na katerih temelji:
1. pravilna prehrana (nutrition),
2. telesna dejavnost (exercise),
3. zunanja in notranja uporaba vode (water),
4. sončna svetloba (sun),
5. zmernost (temperance),
6. čist zrak (air),
7. počitek (rest) in
8. zaupanje v božansko moč (trust in God).

Osem dejavnikov zdravja imenujemo naravna zdravila in pokrivajo človekovo celostno zdravje. Stara so toliko kot človeštvo in so danes veljavna enako kot ob stvarjenju. Na razpolago so dana vsakemu človeku brezplačno in brez škodljivih stranskih učinkov, vendar delujejo pod enim samim pogojem – s samodisciplino. Od sonca ne moremo imeti veliko, če ves dan presedimo v hiši. Podobno je s telesno vadbo, zrakom, vodo … Če želimo imeti korist od naravnih zdravil, jih moramo pravilno uporabljati.

Osem naravnih »zdravil« za kakovostno življenje

  1. Pravilna prehrana je temelj dobrega zdravja in okrevanja. Poleg samega izbora živil, ki naj bodo čimbolj sveža, ekološka, sezonska, lokalna in raznovrstna, je pomembna tudi kombinacija in red pri prehranjevanju.
  2. Gibanje je zakon življenja. Mišični tonus in moč se brez telesne dejavnosti izgubita, redna vadba pa izboljšuje zdravje telesa, uma in duha.
  3. Voda je bistvenega pomena za čiščenje organizma in uravnavanje telesnih procesov. Ker je v telesu 70 % vode, sta dobra hidracija ter znanje o tem, kaj in kdaj piti, bistvenega pomena za zdravje. Hidroterapija, ki je zunanja uporaba vode na telesu, izboljša krvni obtok in krepi imunski sistem.
  4. Sonce je osnovni vir energije, ki služi vzdrževanju življenjskega cikla rastlin in živali. Sončna svetloba je izjemno pomembna za telesno presnovo in hormonsko ravnovesje. Pod vplivom sončne svetlobe telo proizvede večino vitamina D.
  5. Zmernost se nanaša na vsa področja človekovega življenja. Uči nas, da je potrebno dobre stvari uživati v pravi meri, škodljive pa izločiti iz svojega življenja.
  6. Zrak je najpomembnejši vir za življenje. Pravilno dihanje in čist zrak sta za dobro zdravje pomembnejša od hrane in vode. Globoko dihanje na svežem zraku čisti kri, pomirja živce, spodbuja tek, izboljšuje prebavo ter zagotavlja zdravo in osvežilno spanje.
  7. Počitek je potreben za obnovo telesa. V spanju se izgrajuje mišično tkivo, obnavljajo kosti in kri ter osvežijo umske sposobnosti. Pomemben ni le dnevni počitek, temveč tudi tedenski.
  8. Zaupanje v božansko moč bistveno vpliva na kakovost življenja, zbuja optimizem in ima izjemen vpliv na telesno zdravje. Zdrav duh lahko prebiva samo v zdravem telesu. Zaupanje v božansko vključuje dobre medsebojne odnose in mentalno higieno.

Nov začetek

Program Newstart s svojo bogato vsebino združuje aktivne počitnice, izobraževanje in zdravstveni program, zato je primeren za širok spekter ljudi v različnih življenjskih obdobjih. Poteka v majhni skupini in je prilagojen individualnim potrebam.

V sedmih dneh programa se zvrstijo različne delavnice in predavanja s področja zdravja, ki udeležencem omogočijo, da pridobijo in preizkusijo zdrave navade življenjskega sloga. Med njimi sta kuharski delavnici, delavnica naravne kozmetike, delavnica naravnih sredstev zdravljenja, v prostem času pa tudi ustvarjalne delavnice. Izobraževalni del programa se prepleta z izkustvenim. Udeleženci vsak dan prejmejo različne tretmaje hidroterapije ali masažo, ne manjka pa niti vodena vadba in druženje. Vsako jutro in vsak večer so udeleženci povabljeni, da dan pričnejo s pesmijo in duhovno mislijo.

Program pokriva celostno zdravje in daje odgovore na globlja življenjska vprašanja.

Spremljajo ga dnevne meritve kazalnikov zdravja, polnovredni rastlinski obroki, na samem začetku pa tudi posvet z zdravnico. En dan programa je posvečen postenju z zelenjavnimi sokovi in čaji, velik poudarek pa je namenjen razstrupljanju. Pomemben dejavnik programa je bivanje v naravi. Mir, tišina, zelenje in čist zrak so dragocene dobrine, ki si jih sodobni človek težko privošči, za zdravje pa so nenadomestljive.


Več informacij o programu:
newstart.slovenija@gmail.com
040 475 703 (Jasmina)
FB: Newstart Slovenija

Prejšnji članekRdeča svetlobna terapija (fotobiomodulacija) kot pomoč pri celjenju in bolečinah
Naslednji članekKozmični vpliv na človeka in na dogajanje na Zemlji

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj