Vitamini na žlico – ACE solata

60
nariban korenček
Salad with grated carrot and greens

Čas priprave: 15 min

V medijih radi svarijo, koliko tega in onega vitamina in minerala potrebujete za ohranjanje zdravja. Na žalost nam kot rešitev večinoma ponujajo sintetično pridobljene snovi, ki z naravo nimajo kaj dosti skupnega.

Provitamin A in vitamin E sta močna antioksidanta, vendar le pod pogojem, da sta naravna. Vse več je namreč dokazov, da v umetni obliki delujeta v telesu kot oksidanta in s tem naše stanje le še dodatno poslabšata.

Če se vam ne ljubi igrati detektiva in ugotavljati, kaj se skriva pod pomanjkljivimi opisi prehranskih dopolnil, si naredite poln krožnik ali kozarec svojih naravnih in nič manj učinkovitih prehranskih dopolnil. Za to kombinacijo (A+C+E+Selen), če je naravna, vemo, da bo zagotovo izboljšala vašo imunost in vas obvarovala pred kopico bolezni.

Sestavine:

korenček
limona
olje pšeničnih kalčkov
javorjev sirup

Priprava:

In kako naredimo svoj ACE? Vitamin A najdemo v korenčku, ki ga drobno naribamo, C v limoni, ki jo ožamemo čez korenček, in E v olju pšeničnih kalčkov (2-3 žličke pokrijejo dnevne potrebe). Če temu dodate še žličko javorjevega sirupa, ki je dober vir selena in magnezija, boste dobili zelo okusno solato, ki bo razveselila telo in duha.

Za še boljši okus pripravljeno jed posujte s črnim sezamom ali praženimi sončničnimi in bučnimi semeni. Pa dober tek!


Priporočila:

Pri izbiri javorjevega sirupa upoštevajte, da GRAD A pomeni blag in karameliziran okus, GRAD B bolj temen in bolj grenek, GRAD C pa najbolj temen in grenek.

Železo, magnezij in kalcij

Če vam manjka železa, magnezija in kalcija naredite limonado z žličko melase. Vitamin C pospeši resorpcijo železa in kalcija. Z dvema žličkama melase na dan pa boste pokrili dnevne potrebe po teh pomembnih rudninah.

Domači izotonik

Ob športnih aktivnostih pa se prileže naravni izotonik, ki ga naredimo tako, da zmešamo žličko himalajske slanice, žličko sladila in sok grenivke ali limone.


Oglejte si tudi:
Kimči – korejski eliksir mladosti
Krepčilna solata
Domače superživilo – pesto iz kapucink

Prejšnji članekMrk civilizacije
Naslednji članekKje se zares začne ekologija?