Domače superživilo – pesto iz kapucink

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Osnovni recept

Sestavine:

250 gramov cvetov in/ali listov srednje starosti, brez pecljev
400-500 ml olja (najbolj obstojno bo olivno olje)
4-5 ravnih žlic soli
80-100 gramov indijskih oreškov

Priprava:

Zmeljemo oreške in sol, dodamo zelišče in ponovno zmeljemo. Ker so listi in cvetovi mehki, jih ni treba pred tem rezati, le peclje odstranimo.
V pesto lahko damo tudi popke in mlada semena.

Takoj zatem začnemo dodajati olje, vendar le do gostote, ki omogoča sekljalniku, da hitro seseklja vsebino. Šele ko dosežemo dobro zmlet pesto, dodamo preostalo olje, da dosežemo pravilno gostoto.
Napolnimo čiste kozarce, očistimo robove in preko žličke zalijemo z oljem.

Različica 1: Vitaminska bomba za jesenske dni

Pripravljamo kot zgoraj, vendar 100 ml olja nadomestimo z bolj zdravimi in protivnetnimi olji.
Najbolj priporočljiva so: olje pšeničnih kalčkov, orehovo olje, svetlinovo olje ali olje črne kumine. Med seboj jih lahko mešate in tako dobite pesto, obogaten z regenerativnimi in krepčilnimi snovmi.
Olje pšeničnih kalčkov je najboljši vir vitamina E.
Orehovo olje je odličen vir maščob omega-3.
Svetlinovo olje vsebuje dragocene GLA maščobne kisline.
Črna kumina pa tudi ima čudovit profil olja in je dokazano v veliko pomoč pri krepitvi imunskega sistema in varovanju pred težavami z dihali.

Različica 2: Kapucinsko razvajanje

Če pesto naredimo tako, da uporabimo pol sončničnega olja in pol bučnega, bo vse skupaj postalo očarljivo gurmansko. Za popoln oreškast užitek pa na 80 °C popečemo nekaj bučnic in potem pripravimo pesto z njimi namesto z indijskimi oreški.

Različica 3: Kapucinkino maslo

Pripravljamo enako kot osnovni recept, le da namesto olja uporabimo raztopljeno maslo, ghee in/ali kokosovo maščobo. Maščobo raztopimo le toliko, da z njo lahko delamo. Dejansko je dovolj, da jo segrejemo na 30-40 °C.
Ko se tako pripravljen pesto v hladilniku strdi, dobimo odlično zeliščno maslo, ki ga lahko mažemo na kruh ali dodajamo dimljenim jedem in vsem tistim, ki bi jim sicer dodajali hren.

Različica 4: Pikantni pesto

Če ga pripravimo samo iz cvetov (brez listov), bo že z barvo izstopal od vseh ostalih vrst pesta. Olivnemu olju dodamo še malo čilija ali pekočih paprik in vse skupaj zmiksamo v pesto kot v osnovnem receptu. Čili bo še dodatno pospešil delovanje kapucink in bodo z združenimi močmi krepili vaša pljuča.


Kako pesto iz kapucink uporabljamo in kako ga kombiniramo z drugimi pesti lahko izveste v spletni delavnici Naredite svoje superživila – obstojna pesta.

Več o kapucinkah in njihovih zdravilnih močeh pa je Sanja Lončar predstavila v radijski oddaji Zeliščarnica:
Kapucinke – neprecenljiva pomoč pri covid-19
Kapucinke – lepe, okusne in zdravilne

Prejšnji članekKaj imajo skupnega kuga, ebola in covid-19?
Naslednji članekSo skrbi odveč?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj