Testenine Batasta z domačo omako iz artičok, paradižnika in začimb

874
Nataša Bešter

Testenine so jed, ki jo lahko zelo hitro pripravimo. Ker se vedno več ljudi izogiba glutenu, za katerega pravijo, da lahko ljudem povzroča kar veliko težav, smo tudi pri nas doma zelo navdušeni nad testeninami Batasta, ki glutena ne vsebujejo, saj so narejene pretežno iz sladkega krompirja.

Za sladki krompir (batata) je znano, da vsebuje ogromno vitaminov, mineralov in drugih hranil, tudi veliko karotenoidov, kot sta betakaroten in likopen. Fitokemične snovi v sladkem krompirju varujejo proti rakom kože, dojke, želodca in črevesja. Sladki krompir tudi krepi koristne bakterije v želodcu in črevesju, obenem pa sestrada škodljive bakterije, plesni in glivice, kot pravi medicinski medij Anthony William.

Testenine Batasta so res odličnega okusa in se ne razkuhajo. Sladki krompir zanje pridelujejo v Sloveniji, ga ročno poberejo in iz njega naredijo testenine. Lahko izbirate med testeninami Batasta iz oranžnega ali vijoličastega sladkega krompirja ali  iz kombinacije obeh!

Sama sem se tokrat odločila za testenine iz oranžnega sladkega krompirja z domačo omako iz artičok, paradižnika in začimb. (Pri nas doma že nekaj let nismo kupili omake za testenine, kajti ko enkrat poskusite domačo omako, kupljene ne boste več jedli!)

Pri kuhanju veliko uporabljam maslo ghee, saj vem, da je to ena najboljših maščob, ki obstajajo. Mnogi ga imenujejo kar kulinarično zlato. Je res odlično kuhano maslo, ki vsebuje vitamine D,  A, E in K. Ne vsebuje laktoze in kazeina, ki je glavni protein v mleku prežvekovalcev in ga je težko prebaviti. Ghee zlahka prodre v celične membrane in zato poveča učinkovitost začimb in zelišč, ki se v njem raztopijo. Pomaga tudi pri absorpciji  vitaminov in mineralov, pa tudi fitohranil. Pomembno je, da izberemo prave in kakovostne nasičene maščobe, ki jih ghee vsebuje.

Sestavine:

– 250 g testenin Batasta
– maslo Zlati Ghee
– por
– artičoke v olju
– domač paradižnik
– olive Kalamata in kapre v olju
– peteršilj, česen, bazilika, drobnjak, kapucinke
– ekološke začimbe Sonnentor (dimljena paprika, origano in šetraj)
– Byodo sušeni paradižniki Pesto rosso (lahko pa dodate še malo bolj pekočo različico – torej Byodo pekočo omako s feferoni Arrabbiata)
– veganski ali kozji sir

Priprava:

Na maslu ghee podušimo por, narezan na zelo majhne koščke. Ko je por lepo podušen, dodamo dobro odcejene in narezane artičoke iz olja, domač paradižnik, olive in nekaj kaper. Posolimo  z rožmarinovo soljo, ki jo lahko pripravimo tudi sami (v možnarju stremo posušen rožmarin in grobo morsko sol – polovico vsakega).

Medtem ko se omaka na nizkem ognju počasi kuha, skuhamo testenine Batasta. Kuhamo jih  tri minute, v večji posodi z veliko vode, da ostanejo čvrste. Meni se nikoli ne razkuhajo.

Ko testenine vrejo, dokončamo omako. Dodamo sveža, na drobno narezana zelišča z vrta: baziliko, peteršilj, drobnjak in česen. Omako obogatimo z ekološkimi suhimi začimbami Sonnentor. Origano ne sme manjkati v nobeni paradižnikovi jedi, dodamo pa še malo dimljene paprike in šetraja. Omaka ima že čudovito barvo in omamno diši, a ji vseeno na koncu lahko dodamo še veliko žlico sušenega paradižnika Byodo. Vse skupaj naj še nekaj minut vre, potem pa odstavimo in pokrijemo. Tako lahko omaka počaka, da odcedimo naše Batasta testenine.

Kuhanim testeninam odlijemo vodo in jim dodamo našo domačo omako, ki jo seveda še lepo okrasimo, saj jemo tudi z očmi. Dodamo še eno celo artičoko, češnjev paradižnik in seveda list in cvet kapucinke, ki cveti na našem vrtu in je naravni antibiotik z mnogimi zdravilnimi učinkovinami. Na testenine naribamo še malo veganskega ali kozjega sira in potresemo s ščepcem origana.

To je jed, ki je pripravljena v 15 minutah, odličnega okusa in ker testenine ne vsebujejo glutena, tudi zelo zdrava. Moji domači pravijo: za prste oblizat!

 Napotek:

Naj tukaj omenim, da je pri kuhanju jedi s paradižnikom zelo pomembno, da jih nikoli ne kuhamo v aluminijastih posodah, saj kislina v paradižniku neugodno reagira z aluminijem, kar lahko naredi kuhan paradižnik grenak, poleg tega pa hrana absorbira tudi nekaj aluminija, ki je zelo škodljiv za naše telo.

Zato pri nas doma kuhamo in pečemo v visokokvalitetnih emajliranih litoželeznih posodah Le Creuset, ki v našo kuhinjo prinašajo vrsto prednosti, spremenila pa bo tudi vaš način priprave hrane. Več vam bodo pojasnili v vseh trgovinah 1001 dar.

Prejšnji članekRdeče grozdje je zakladnica resveratrola
Naslednji članekVnetje možganov?!? Kaj, kje, kako, zakaj?
Nataša Bešter je televizijska voditeljica, ki s svojo družino pripravlja TV-oddaje že več kot 25 let. To so oddaje o živalih Štiri tačke, o naravi in zdravju. Nataša in Dino imata tudi velik vrt, na katerem pridelujeta ekološko zelenjavo in tudi sadje. Več o Nataši in zdravem prehranjevanju njene družine lahko preberete na: http://www.zazdravje.net/zdrava-hrana/zdrava-hrana-pri-druzini-bester/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj