Rdeče grozdje je zakladnica resveratrola

grozdje, grapes, Šmartno, vineyard

Iz grozdja ne pridelujemo le odličnih vin, temveč tudi sokove, marmelade in še marsikaj. Še posebno rdeče grozdje pa je lahko tudi odlična pomoč našemu zdravju, saj se v njegovi temni lupinici skriva zelo veliko resveratrola.

Resveratrol je izjemno močan antioksidant, ki varuje ožilje in deluje protivnetno, posledično pa tako pomaga tudi pri kognitivnih težavah. V pomoč je lahko tudi pri menopavzi oz. hormonskih težavah, cenjeno pa je tudi njegovo protirakavo delovanje.

Kako torej priti do vseh teh zakladov resveratrola, če imamo pri hiši brajdo domačega rdečega grozdja?

Resveratrol se je najbolje izluži, ko lupinice termično obdelamo (na okoli 75-80 stopinj Celzija), zato so klasični emajlirani sokovniki idealen način za obdelavo grozdja. Ko imamo tako pripravljen sok varno zaprt v steklenicah, pa se lahko lotimo tudi uporabe gošče, ki je ostala. Resda zahteva malo več dela, vendar lahko iz nje pripravimo odlično in tudi zelo zdravilno marmelado (še posebno z dodatkom začimb).

In če želimo biti “zero-waste”, lahko koristno uporabimo tudi čisto končne ostanke (prepasirane peške in lupinice): lahko jih posušimo ali zamrznemo in uporabljamo kot dodatek v zimskih čajih.

Več o vsem tem je Sanja Lončar povedala v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Preberite tudi:
Konzerviranje shrankov brez strupov
Marmelade in kompoti z manj sladkorja
Začinjene marmelade

Prejšnji članekParadižnikova mezga je z dodatkom pravih zelišč antioksidativna bomba
Naslednji članekTestenine Batasta z domačo omako iz artičok, paradižnika in začimb

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj