Pirini slivovi cmoki brez jajc

spelt plum dumplings

Čas priprave: 1 ura

Pri slivovih cmokih je več prijetnih stvari – so sladki, okrogli, mehki, dišeči in zabavno jih je delati. In če imamo težave z jajci, se jim lahko pri cmokih povsem enostavno izognemo.

Recept je priredila Mateja Vidgaj Zalokar, ustvarjalka bloga Čarovnije z male kmetije.

Sestavine:

  • 1 kg krompirja
  • 600 g pirine moke
  • 100 g masla ali kokosove maščobe
  • slive

Priprava:

Krompir skuhamo z olupki, nato olupimo in pretlačimo. Malce posolimo. Dodamo maslo ali kokosovo maščobo in pirino moko. Na hitro pregnetemo, da ne postane vodeno in po delih razvaljamo. Razrežemo na kose ter položimo na sredino vsakega kosa slivo in žličko surovega trsnega sladkorja s cimetom.

Najpomembnejše je, da testo lepo enakomerno razvaljamo, da so potem cmoki enakomerni in je okrog slive votel prostor, ki se med kuhanjem napolni s sladkim sokom.
Kuhamo v slanem kropu 20 minut. Zabelimo s pirinimi drobtinicami.


Navdihujoč originalni zapis recepta, od koder je tudi fotografija, najdete TUKAJ.

Prejšnji članekBrokolijev narastek
Naslednji članek2. oktober, Svetovni dan nenasilja

2 KOMENTARJI

  1. Z veseljem prebiram vašo stran, kjer sem med drugim zasledila tudi, da se krompirja ne pogreva, sedaj pa objavite recept za cmoke, kjer je krompir tudi pogret. Kako je s tem. Hvala in lep pozdrav.

    • Pozdravljeni! Naša sodelavka Marija Kočevar, avtorica prispevkov o (ne)pogrevanju krompirja, odgovarja takole: Če takšna hrana ni vsak dan na jedilniku, ne bo nobene škode, četudi jo jemo enkrat na teden, zraven pa poskrbimo za svežo solato ali sveže kuhano juho … Problem nastane, če takšne jedi uživamo vsak dan (predvsem v obliki hitre, zamrznjene, predpripravljene hrane, ki jo nato še enkrat toplotno obdelamo).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj