Lahek obrok za razstrupljanje in dobro prebavo

3809
blueberry

Čas priprave: 15 minut

Semena chia predstavljajo izredno bogat vir omega-3 maščobnih kislin, vsebujejo več beljakovin kot druga semena (skoraj 20 %, kar je primerljivo z mesom), imajo ogromno antioksidantov, kalcija, železa, kalija, magnezija, fosforja, kalcija, cinka, mangana, vitaminov A, D, K, E in vitamine B-skupine, z izjemo B12. Absorpcijo v vodi topnih vitaminov (A, D, E in K) omogočajo že omenjene maščobne kisline v semenih.

Imajo tudi odlično hidrofilno sposobnost (nase vežejo vodo), kar je še posebej koristno za prebavo, saj jo olajšajo in okrepijo, istočasno pa dajejo vašemu želodcu občutek sitosti. Zaradi te svoje lastnosti jih lahko uporabljate namesto jajc (1 žlica semen chia nadomesti 1 jajce). Primerna so tudi za alergične na gluten, saj ga ne vsebujejo.

Kvinoja je okusna in lahko prebavljiva »žitarica«. Ni lepljiva in težka, kot večina drugih žit, in ima odličen in svojevrsten okus. Predvsem je izredno bogata z beljakovinami, zato jo marsikdo imenuje tudi »superžitarica prihodnosti«.

Recept je delo Tajče Pavček.

Sestavine:

1 skodelica borovnic
1 banana
1 pomaranča
2 žlici semen chia
1 žlička bio alge klorela (ali dve 500 mg kapsuli)
3 žlice kvinoje (namočimo čez noč, zjutraj odlijemo vodo in pustimo stati čez dan, da dobimo nakaljeno kvinojo; priporočam, da jo vmes enkrat sperete)

Priprava:

Vse razen kvinoje zmeljemo v mešalniku, stresemo v skodelico, pustimo 5-10 min, da se semena chia napnejo, nato potresemo s kvinojo.

Prejšnji članekDišeče čokoladne mojstrovine iz domače kuhinje
Naslednji članekOmamni napitki za zimske večere
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj