Sredstva za čiščenje, povezana z zmanjšanim delovanjem pljuč

Po novih raziskavah, objavljenih v okviru kampanje »Zdrava pljuča za življenje«, pri ženskah čistilkah vidijo pospešen upad pljučnih funkcij, kar je rezultat pogojev njihovih delovnih mest.

Nova raziskava je bila predstavljena na Mednarodnem kongresu evropskega dihalnega društva v Londonu od 3. do 7. septembra 2016, ki združuje strokovnjake na področju pljučnega zdravja, da bi razpravljali o možnih prebojih.

Študija je bila narejena na vzorcu več kot 5.000 posameznikov iz raziskave o zdravstvenem varstvu dihal Evropske skupnosti (ECRHS) v 20-letnem obdobju in kaže, da so pri čistilih pri delu zabeležili 17-odstoten upad pljučne funkcije v primerjavi s povprečjem.

Tudi tisti, ki čistijo samo doma, so bili v večji nevarnosti – v 20 letih so opazili 14-odstotno zmanjšano delovanje pljuč. Čiščenje lahko ljudi izpostavi kemičnim sredstvom, kot je amoniak, ki dražijo dihalne poti in druge snovi, ki lahko povzročijo alergijsko bolezen dihalnih poti.

Medtem ko so prejšnje študije pokazale povečano tveganje za KOPB med poklicnimi čistilci – torej, da poklic čistilke spada med poklice z največjim tveganjem za KOPB, je to prva študija, ki proučuje dolgoročne posledice izpostavljenosti čistilnim sredstvom.

Kamp Zdrava pljuča za življenje spodbudi vsakogar, ki ima kakršne koli simptome pljuč doma ali na delovnem mestu, da se pogovori s svojim zdravnikom in pregleda pljuča.

Oistein Svanes, svetovalec, doktorski študent na univerzi v Bergenu, ki je avtor študije, je dejal: “Moramo se začeti veliko bolj zavedati kemikalij, ki jih sproščamo v zrak, ki ga vdihujemo, kadar uporabljamo stvari, kot je čistilni sprej. ”

Profesor Jørgen Vestbo, predsednik ERS in profesor respiratorne medicine na univerzi v Manchestru, je v komentarju študije dejal:

»Sredstva za čiščenje lahko ogrožajo zdravje ljudi. Torej bi se morali ljudje zavedati tveganj in sprejeti ukrepe za njihovo ublažitev – če imajo ljudje resnično zaskrbljenost, bi morali zagotoviti, da z zdravnikom razpravljajo o kakršnih koli simptomih in morebitni povezavi na delovnem mestu.”

Vir: ELF EUROPEAN LUNG FUNDATION 20.09.2016

https://www.europeanlung.org/en/   https://www.europeanlung.org/en/news-and-events/media-centre/press-releases/cleaning-products-linked-to-decreased-lung-function

Prejšnji članekMigrene
Naslednji članekV dom ali doma? Manj mučeniške rešitve za staranje prebivalstva

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj