Gibanje pozimi – ključno za ohranitev odpornosti

man-snow-skiing-on-bed-of-snow-during-winter-848595

Aktivnosti na prostem so vedno odlična izbira preživljanja prostega časa in ne bi smele biti pogojene z letnim časom ali vremenskimi razmerami. Četudi priporočam, da je izbor aktivnosti čim bolj raznolik, si zagotovo smučanje (in njemu podobne aktivnosti na snegu) zasluži posebno mesto, saj vpliva na mišično maso in vzpodbuja mnoge procese, ki pozitivno delujejo na mentalno in telesno zdravje.

Svež zrak, sonce in športi na snegu – odlična kombinacija za zdravje

Po navedbah skandinavskih znanstvenikov (objavljeno v strokovni reviji Journal of Medicine&Science in Sports) športi na snegu, v kombinaciji s svežim zrakom, soncem in vsem, kar ponuja neokrnjena narava, izboljšujejo aerobne sposobnosti, moč mišic nog ter vzdržljivost celotnega telesa. Sinergija vsega naštetega pa zagotovo ne vpliva le na telesno ter mentalno, temveč tudi čustveno zdravje.

Če te z uvodom nisem prepričala, da še v tej zimi stopiš v smučarske čevlje, potem obvezno preberi prispevek do konca. Pozitivnih vplivov smučanja na telo je namreč ogromno.

Smučanje (in deskanje) izboljšuje propriocepcijo, ravnotežje in koordinacijo

Propriocepcija je sposobnost ohranjanja pravilne drže telesa ali njegovih posameznih delov, glede na položaj telesa v prostoru, v katerem se nahajaš. To omogočajo posebni senzorji, čutilne enote, ki se nahajajo predvsem v mišicah, kitah in sklepih. Tudi z zaprtimi očmi moraš imeti predstavo o tem, kje se nahajajo posamezni deli tvojega telesa in kakšna je orientacija telesa v prostoru. S staranjem ta sposobnost pada. Več, ko se ukvarjaš z aktivnostmi, ki to sposobnost aktivirajo, počasneje bo propriocepcija slabela. In smučanje je zagotovo ena izmed aktivnosti, ki pozitivno delujejo na njen razvoj. Z obvladovanjem zavijanja in seveda željo, da ostaneš na nogah in ne svoji zadnjici ;), pa se tvoje telo neprenehoma “upira” silam, ki rušijo tvoje ravnotežje, zato smučanje izboljšuje tudi ravnotežje in koordinacijo.

Osteoporoza je najpogostejša presnovna bolezen kosti. V letu 2010 je bilo v Evropski skupnosti za oskrbo tovrstnih zlomov porabljenih 39 milijard evrov, v Sloveniji pa 55 milijonov evrov. Vsaka tretja 50-letna ženska oz. vsak šesti enako star moški do konca svojega življenja utrpi vsaj en osteoporozni zlom, zato zlahka lahko trdimo, da je osteoporoza eden izmed glavnih zdravstvenih težav razvitih družb. Zagotovo si v tem trenutku postavljaš vprašanje, kako sta lahko povezana osteoporoza in smučanje? Kolena morajo med smučanjem prenesti obremenitve sil iz različnih smeri (zaradi neprestanih sprememb smeri smučanja) in tudi lastno težo smučarja, ko se le-ta spušča po strmini. Telo se tem izzivom prilagodi na način, da postopno povečuje gostoto kosti in gibljivost samega kolenskega sklepa. Glede na navedeno med smučanjem ne le uživaš ob premagovanju strmin, temveč tudi preprečuješ razvoj osteoporoze.

Smučanje je šport, ki kombinira anaerobne aktivnosti (večja kratkotrajna intenzivnost) z aerobnimi (dolgotrajna manjša intenzivnost), kar blagodejno deluje na krvožilni sistem. Bolj, ko je smučar vešč v tehniki smučanja in hitrejši pri obvladovanju strmin, višji je njegov srčni utrip, kar vzpodbudi tok krvi – s tem mislim predvsem na rdeča krvna telesa, ki prenašajo kisik do celic, še posebno, če dlje časa preživiš na nadmorski višini višji od 2400 m.

Pri smučanju in podobnih zimskih športih krepiš mišice celega telesa ter povečuješ njihovo moč in vzdržljivost. Seveda je pri tem potrebno opozoriti na najpogostejšo napako pred pričetkom smučanja – pomanjkanje ogrevanja. Sklepe, mišice in ostala vezivna tkiva je nujno potrebno pred prvim spustom pripraviti na izzive in obremenitve, ki sledijo, saj s tem bistveno pripomoreš k preprečitvi morebitnih poškodb.

Kaj pa “nevidne” prednosti smučanja?

Smučanje je zagotovo ena izmed tistih aktivnosti, pri katerih je potrebno biti osredotočen “na ta trenutek” ter paziti na sebe in ostale smučarje. Zato je smučanje ena od zahtevnejših telesnih, pa tudi mentalnih aktivnosti, ki združujejo um in telo ter usmerjajo pozornost na trenutek.

Da lahko svoje telo zaščitiš pred preobremenjenostjo vsakodnevnih stresnih obveznosti, mora biti prizemljeno. Smučanje je ena izmed redkih aktivnosti, ki zaradi pritiskanja smuči ob površino (posebno ob zavojih), povečujejo kontakt z zemljo in s tem tvojo prizemljenost. Slednje pa je pomembno za dober pretok vitalne energije in splošno psihofizično zdravje.

Kaj pa, če ne smučaš?

Če te kljub zgoraj opisanimi prednostmi, smučanje še vedno ne privlači, potem se loti drugih zimskih aktivnosti in radosti na snegu – zagotovo se spomniš sankanja, delanja snežakov in metanja v sneg … Čas, ki ga preživiš na svežem zraku, znanstveno dokazano krepi tvoj imunski sistem, zmanjšuje stres in zvišuje občutek sreče. Če temu dodaš še kakršnokoli telesno aktivnost, ki sama po sebi zmanjšuje izločanje stresnih hormonov, dobiš odlično kombinacijo.

In ne pozabi. Ta fantastičen trio – telovadba, zmanjšan nivo stresa ter svež gorski zrak, pozitivno vplivajo na spanje. Bolj kakovosten spanec pa vedno prinese tudi lažje opravljanje dnevnih obveznosti.


Barbara Tavčar je članica konzorcija za zdravje na delovnem mestu Vital&Co. in vodja centra za holistični pristop h gibanju FITT+

Prejšnji članek5G – posvet ali igra gluhih telefonov?
Naslednji članekKako začiniti kavo?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj