Uh, spet tisti dnevi v mesecu …

1613
Unhealthy young woman suffering menstrual pain, feeling sick to stomach, holding belly, having abdominal cramps during period lying on couch. High quality photo

Saj ne vemo, kdo se včasih bolj pritožuje, moški ali ženske. Drži pa, da simptomi, ki jih v dneh okrog menstruacije tako ali drugače občuti velika večina žensk, neredko v slabo voljo spravijo tudi moške. Še dobro, da jim – tako kot ženskam – ne povzročajo tudi telesnih bolečin!

Predmenstrualni sindrom oziroma PMS je torej mesečna nadloga, ki kar trem četrtinam žensk v rodni dobi vsak mesec pokaže svoje zobe, bodisi v obliki psihičnih bodisi telesnih težav. Včasih se te samo prepletajo med sabo, spet drugič nas dobesedno položijo v posteljo!

Simptomi PMS

Pri zdajšnjem hitrem življenjskem ritmu ne preseneča, da marsikatera ženska težav ne ozavesti in ne poišče vzroka zanje, pač pa preprosto potrpi. PMS ima resnično široko paleto možnih posledic, ki se lahko kažejo tako na telesnem kot duševnem stanju.

Med pogostejše telesne simptome spadajo občutljive in boleče dojke, utrujenost, motnje spanja, napihnjenost in druge prebavne motnje ter glavobol, med psihične pa zlasti živčna napetost, razdražljivost, jeza in nenehna sla po hrani. Ogromno žensk ima povsem nereden cikel, vemo pa, da je prav ta zelo pogosto povezan s težavami pri zanositvi.

Zakaj nekatere ženske nimajo teh težav?

Kot smo že omenili, vse ženske tovrstnim težavam, zlasti če so blage, ne namenjajo posebne pozornost ali pa jih niti ne povezujejo z menstruacijskim ciklom. Menstruacija je v sodobni družbi še vedno nekakšen tabu, o čemer priča že vrsta poimenovanj zanjo. Kot da bi jo že z napačnim imenom skušali zaobiti, jo pomesti pod preprogo. Tudi oglasna sporočila, ki nam ponujajo močno odišavljenje vložke in tampone, dojemanju menstruacije, zlasti med mlajšimi ženskami, ne delajo usluge.

Na drugi strani pa menstruacija med številnimi ženskami doživlja nekakšen preporod. Znova se vse bolj zavedamo, kako pomembni so ti dnevi v mesecu. Marsikje ženske še zdaj med menstruacijo več počivajo, se družijo v tako imenovanih rdečih šotorih, ponekod pa so v prvih dneh menstruacije celo oproščene dela v službi.

Kako vam to zveni? Ženske, ki si med menstruacijo vzamejo čas za počitek, čas, v katerem se lahko obrnejo vase ter se povežejo s svojo ženskostjo in cikličnostjo, imajo navadno manj neprijetnih simptomov. Sproščen odnos do svoje ženskosti, razumevanje, da smo lahko vsak dan v mesecu nekoliko drugačne, to drugačnost pa tudi ljubeče sprejemamo, je torej zagotovo dobra popotnica pri tem, kako, če sploh, se bodo simptomi izražali. Pri tem je vsekakor še kako dobrodošla podpora družine ter delovnega in širšega okolja.

Seveda so tu še številni drugi dejavniki, ki vplivajo na to, koliko težav s PMS utegnemo imeti. Zdrav življenjski slog je vnovič tisti, ki nam daje najboljše zagotovilo, da nas PMS ne bo vsak mesec znova pretirano zamajal. Raziskave namreč kažejo tesno povezavo med intenzivnostjo simptomov PMS ter kajenjem, čezmernim uživanjem alkohola, nezdravim prehranjevanjem, pomanjkanjem spanja in gibanja. Pomemben dejavnik je seveda stres, ki se mu ženska v rodni dobi le stežka povsem izogne. Na hormonsko neravnovesje lahko vplivajo tudi neželeni učinki nekaterih zdravil.

Za marsikatero žensko je spisek vsega tistega, kar bi bilo modro kar najhitreje zamenjati za bolj zdrave izbire, preprosto prezapleten. In zagotovo obstajajo tudi številne ženske, ki kljub zdravemu življenjskemu slogu še kako izkušajo simptome PMS. Nekatere celo tako močne, da brez pomoči zdravil preprosto ne zmorejo normalno funkcionirati.

Bi šlo po naravni poti?

Med rastlinami, ki lahko pomagajo lajšati simptome PMS, od nekdaj slovi navadna konopljika. Morda ste tudi same že preizkusile njene moči, saj je na voljo kar nekaj prehranskih dopolnil, ki jo vsebujejo. Če vam niso dovolj pomagala, se razlog za to morda skriva v tem, da je vsebnost konopljike v prehranskih dopolnilih navadno veliko premajhna, zaradi česar ne zagotavljajo tolikšne učinkovitosti kot analgetiki.

Od maja je tudi v Sloveniji na voljo Cyclodynon, povsem naravno zdravilo z navadno konopljiko s precej večjo vsebnostjo te rastline, kot smo vajeni. To zdravilo je v resnici alternativa sinteznim izdelkom, saj simptome PMS odpravlja po povsem naravni poti in brez neželenih učinkov. Cyclodynon pomaga vzpostaviti hormonsko ravnovesje, posledično pa se omilijo tako telesni kot psihični simptomi PMS. To potrjujejo tudi raziskave, ki so potrdile njegovo izredno učinkovitost: skoraj polovica žensk po trimesečni terapiji ni več izkušala nobenega simptoma PMS.

Včasih so nam mame pripovedovale, da moramo biti ženske vsaj toliko samostojne, da si bomo zaslužile za vložke. To smo že zdavnaj presegle, saj ženske vse prepogosto podpiramo preveč vogalov hiše. Toda morda je nastopil čas, da nekoliko popustimo ter moškim, otrokom in sodelavcem dovolimo, da nas podprejo. Manj ko bo bremena na naših ramenih, bolj sproščeno se bomo lahko sprehajale skozi vsa obdobja svojega življenja.


Preberite tudi:
Stres in motnje menstrualnega cikla
Kitajsko zelišče za hormonske glavobole
Kako začimbe pomagajo pri hormonskih težavah

Prejšnji članekOkrogla miza: Sprememba volilnega sistema
Naslednji članekČrna detelja ni črna, je pa zdravilna
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj