Okrogla miza: Sprememba volilnega sistema

  67
  voting box, volitve

  Maj 2023 – Volilni sistem v Sloveniji že dolgo ne zadovoljuje osnovnih demokratičnih standardov: volivci lahko damo glas stranki, ne pa kandidatu, kakor določa ustava. Kdo bo kandidiral na izvoljivih mestih in s tem, kdo bo na strankarski listi izvoljen, določajo stranke in ne volivci. Sposobni in v svojem okolju poznani ugledni državljani brez udinjanja stranki nimajo nikakršne možnosti za izvolitev. Skratka, sedanji sistem je nepošten do državljanov in do volivcev.

  V Nacionalnem svetu za demokratično spremembo volilnega sistema in Koaliciji civilne družbe SINTEZA želijo okrepiti javno strokovno razpravo o smereh prenove volilnega sistema, odločitev o tem, kakšen sistem si želimo, pa prepustiti državljanom na REFERENDUMU.

  Zato so organizirali okroglo mizo, kjer so najprej opredelili razloge za prenovo volilnega sistema in predstavili svoje predloge za njegovo demokratizacijo, potem pa v drugem delu odprli širšo razpravo o teh vprašanjih.

  Problematiko so uvodno predstavili: prof. dr. Ciril Ribičič, prof. dr. Rado Bohinc, prof. dr. Ivan Svetlik, dr. Matjaž Maček, Tone Peršak in mag. Emil Milan Pintar.

  Oglejte si posnetek okrogle mize.


  Domači strani Sinteze: http://www.sinteza.co/ in http://koalicijacivilnedruzbe.si/

  Prejšnji članekNitrozamini v hrani
  Naslednji članekUh, spet tisti dnevi v mesecu …
  Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj