Učinkovito spopadanje s težavami v menopavzi

1721
Stressed annoyed old senior woman using waving fan suffer from overheating, summer heat health hormone problem, no air conditioner at home sit on sofa feel exhaustion dehydration heatstroke concept

Avgust 2022 – Poleti je spopadanje z najznačilnejšima težavama menopavze – močnim znojenjem in vročinskimi oblivi – še večji izziv. Čakanje, da bodo poletne vročine popustile, utegne trajati še dolgo. Obstajajo boljše in hitrejše strategije.

Če ste dodobra prestopili prag štiridesetih let, obstaja velika verjetnost, da veste, o čem govorimo. Vročinski oblivi in močno znojenje (zlasti ponoči) spadajo med pogostejše neprijetne simptome menopavze. Nočno prebujanje, ki mu sledi obvezno preoblačenje, pogosto celo posteljnine, namreč zelo krni dnevno storilnost in tudi počutje. Vemo pa, da smo v tem obdobju še kako vpeti tako v karierno kot v družinsko življenje, če omenimo le dve od številnih poslanstev žensk.

Bolje preprečiti kot zdraviti

Zavedanje, da so tovrstne težave pričakovane pri večini žensk, je pravzaprav dobra novica za mlajše ženske. Pri tistih, ki v drugo pomlad, kot tudi pravimo menopavzi, vstopijo z dobrimi navadami (in posledično trdnega zdravja), namreč obstaja veliko manjša verjetnost za nastop teh in drugih tegob, ki jo utegnejo spremljati. Če je gibanje na svežem zraku vaša stalnica, če se zdravo prehranjujete, če dovolj spite in ste ustrezno hidrirani, boste lahko to obdobje resnično občutili kot drugo pomlad.

Pri gibanju ste lahko svobodni, vseeno je, za kakšno se odločite – le redno naj bo. Izberite dejavnost, ki jo boste opravljali z veseljem, ob kateri se boste lahko sprostili in obenem dodobra pognali kri po žilah. Ženske, ki se dovolj gibljejo, lažje »zvozijo« skozi menopavzo, trdijo tudi raziskave! Tek, kolesarjenje, pohodništvo, plavanje … to je le nekaj od načinov, kako se v vrhunski formi prebiti skozi menopavzo. Vse to obenem pomaga vzdrževati zdravo telesno težo, ki v tem obdobju prav tako ponagaja marsikateri ženski. Opažate, da številka na tehtnici kar nenadoma sili le še navzgor, ne glede na to, kaj in koliko zaužijete?

V menopavzi je zdrava prehrana ključna

Prav zato je zdrava prehrana ključna! Če ji prej niste namenjali posebne pozornosti, je zdaj nastopil pravi trenutek za spremembo. Izberite manjši krožnik (še posebno, če vam nagajajo kilogrami), nanj pa naložite le zdrave sestavine. Ob pomoči dodajanja začimb in kakovostnih olj lahko ustvarite kopico hitro pripravljenih, okusnih in zdravih jedi. Še posebno priporočljivi so zelenjava, sadje, kakovostna rastlinska olja, ribe in stročnice.

Sojini izdelki (da se boste izognili gensko spremenjeni izbirajte izključno ekološko pridelane), laneno seme, kalčki alfalfe in triplata, čičerka, grah, fižol, leča, polnozrnate žitarice, oreščki, jagodičje in nekatera druga živila vsebujejo fitoestrogene, ki se v telesu obnašajo podobno kot estrogen in pomagajo pri vročinskih oblivih. Predvsem pa zelo omejite uživanje vse visoko predelane hrane, skupaj z izdelki iz bele moke in belega sladkorja, ter rafiniranih maščob. Pijte vodo, druge pijače, zlasti tiste, ki poživljajo, pa črtajte s seznama priljubljenih napitkov. Že zgolj tako zelo priljubljena kava lahko sproži vročinske oblive. Uživajte jih torej le izjemoma!

Kaj pa, ko so težave menopavze že tu?

V tem primeru velja še toliko bolj vneto slediti vsem naštetim napotkom. Ne pozabite si tudi vzeti več časa samo zase, za sprostitev in umiritev. Počnite stvari, ki vas osrečujejo in vas osredotočajo nase. Nadvse pomembne so lepe misli saj hormonske spremembe neredko vplivajo tudi na naše razpoloženje in čustvovanje. Če ste nenadoma postali bolj občutljivi in razdražljivi, če jokate brez pravega razloga in vas vsaka malenkost spravi iz tira, je v ozadju eden od enako pogostih »neželenih učinkov« druge pomladi. O tem se pogovorite s svojimi bližnjimi, da vas bodo lažje razumeli, vi pa si obvezno odmerite dragocen prosti čas!

Tako, omenili smo štiri pogoste simptome menopavze, vendar se njihov seznam na tem mestu ne konča. Znak, da vstopamo v menopavzo, so navadno spremembe v menstruacijskem ciklu – pri tem so mogoče prav vse variacije in kombinacije. Ponoreli hormoni lahko povzročijo bolečine v sklepih in mišicah, glavobol, pozabljivost, težave v spolnosti, osteoporozo in še marsikaj.

Naravni pristopi k lajšanju simptomov menopavze

Poleg naštetih sprememb življenjskega sloga si lahko marsikatero tegobo menopavze olajšamo z zdravilnimi rastlinami.

Plahtica uravnava celoten hormonski sistem. Z njenim čajem si lahko pomagate pri močnih menstrualnih krvavitvah v obdobju perimenopavze (premenopavza). Angelika pomaga pri nihanju razpoloženja. Boragovo olje izboljšuje strukturo kože in blaži njeno suhost. Semena koromača lajšajo napihnjenost in vetrove, vsebujejo pa tudi fitoestrogene. Ginko pospešuje koncentracijo in spomin. Šentjanževka je zelo koristna pri depresiji, motnjah spanja in tesnobi. Hmelj hladi in pomirja, uporaben je pri motnjah spanja in vročinskih oblivih, povezanih s tesnobo. Vsebuje tudi fitoestrogene in podpira delovanje jeter. Materina dušica pomaga pri palpitacijah, povezanih z vročinskimi oblivi. Damaščanska vrtnica je odlična naravna pomoč pri tesnobi in depresiji. Rožna voda je čudovit tonik za kožo in pršilo pri vročinskih oblivih. Regratovi listi delujejo diuretično, njegova korenina pa nežno podpira delovanje jeter. Rdeča detelja vsebuje fitoestrogene. Nekatere raziskave so potrdile njeno ugodno delovanje pri vročinskih oblivih. Uporabna je tudi pri težavah s kožo, kot so ekcemi in akne. Navadna konopljika deluje na hipofizo, in sicer tako, da obnovi ter uravnovesi proizvodnjo estrogena in progesterona v jajčnikih. Najbolje jo je jemati pred menopavzo, da olajša prehod.

Žajbelj kot najboljši pomočnik v menopavzi

Toda rastlina številka ena je žajbelj. Najbolj slovi prav po tem, da omili vročinske oblive, vse več raziskav pa je usmerjenih tudi na njegovo delovanje na spomin in duševno zdravje. Žajbelj je ena od rastlin, ki posnema estrogen. Njegovi listi so učinkovito sredstvo pri vročinskih oblivih in nočnem znojenju.

Zdravilo z izvlečkom svežih žajbljevih listov, predelanih tako, da se izločijo morebitne škodljive snovi, kot je tujon, je končno na voljo tudi v Sloveniji. Gre za registrirano naravno zdravilo Menoforce, katerega učinkovitost je bila preizkušena tudi v klinični študiji, opravljeni v Švici, v kateri je sodelovalo osem medicinskih centrov. Izsledki so v resnici prepričljivi: po štirih tednih jemanja ene tablete na dan so se vročinski oblivi zmanjšali za polovico, po šestih za 64 odstotkov, po osmih tednih pa so povsem izginili (Advances in Therapy, 2011; 28 (6): 490–500). Ugodno učinkovanje žajblja proti znojenju in vročinskim oblivom so večkrat dokazale tudi druge raziskave. Z eno od poznejših so dokazali, da so sveži izvlečki učinkovitejši od posušenih žajbljevih listov.

Kot vidite, nam narava na vsakem koraku ponuja možnosti, da gremo tudi skozi obdobje menopavze radostno. Konec koncev njeno poimenovanje – druga pomlad – ni izvito iz trte.


Preberite tudi:
Menopavzne težave lahko rešujemo tudi brez hormonov!
Hidrolati in menopavza
Je menopavza nalezljiva?
Menopavza – druga pomlad?

Prejšnji članekDobra izkušnja je najboljša “reklama” za prehransko dopolnilo
Naslednji članekParadižnikova mezga je z dodatkom pravih zelišč antioksidativna bomba
Sabina Topolovec je urednica spletnih tedenskih novic Zazdravje.net, avtorica številnih prispevkov, soavtorica več knjig, med drugim tudi trilogije o začimbah Ščepec in avtorica knjige Zdravilna moč začimb za otroke. Posebej jo zanimata področji zdravja otrok in priprave zdravih obrokov. O teh in drugih temah predava in vodi delavnice v Sloveniji, Avstriji in Nemčiji. V projektu sodeluje od leta 2009.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj