Paradižnikova mezga je z dodatkom pravih zelišč antioksidativna bomba

901
Tomatoes

Konec poletja so vrtovi običajno polni sočnih rdečih paradižnikov, ki jih je nemogoče vse sproti pojesti. In zakaj jih tudi bi, če pa si lahko iz njih pripravimo odličen zimski shranek – paradižnikovo mezgo, ki bo z dodatkom začimb izdatno poskrbela za naše zdravje v hladnejših mesecih.

Radi ponavljamo, da je največ zdravilnih snovi v svežih, presnih živilih. Pri paradižniku pa imamo srečo, da so njegove najpomembnejše zdravilne učinkovine odporne na pasterizacijo, zato ga lahko brez skrbi vkuhavamo. Poleg tega pa se paradižnikovi shranki tudi zelo dobro ohranijo dlje časa, če smo jih pravilno pripravili.

V pravilno pripravo paradižnikove mezge nedvomno sodijo začimbe in zelišča, saj na eni strani dodajo paradižnikovemu likopenu še cel spekter svojih antioksidantov, po drugi strani pa so tudi odlični konzervansi, ki bodo našo mezgo pomagali ohraniti čim dlje.

Katere začimbe/zelišča uporabiti in kako skuhati takšno okusno in zdravo mezgo brez prevelikega kompliciranja in “packanja”, je Sanja Lončar razložila v oddaji Zeliščarnica na Radiu Maribor.

Prisluhnite!


Preberite več:
Sataraš v pečici, pripravljen za zimske mesece
Konzerviranje shrankov brez strupov
Je sladka ozimnica lahko tudi zdrava?

Za še več začimbnega ustvarjanja pa priporočamo v branje knjigo Ščepec ustvarjanja.

Prejšnji članekUčinkovito spopadanje s težavami v menopavzi
Naslednji članekRdeče grozdje je zakladnica resveratrola
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj