Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši

  V Svetem pismu naj bi bilo to zapisano kar 365-krat – za vsak dan v letu sproti.

  Zdi se, dejstva nakazujejo, da smo v civilizacijskem prehodu, da smo kot ljudstvo, ki je moralo opraviti pot čez Rdeče morje (2Mz 14,15-29) iz starega sveta v novi svet – iz dežele zasužnjenosti v deželo žlahtne človečnosti. Na levi in desni so bile strašljive stene voda, za njimi preganjalci.

  Z obeh strani nas tudi danes strašijo, da bi nas ohromili. (Manipulanti strašijo, osvoboditelji opozarjajo in spodbujajo!) Orožje manipulantov vseh časov zoper človeštvo je strašenje. Vzbudijo strah, potem pa nas vodijo v svoj interes – osvetlijo smer manipulacije in jo razglasijo za »edino možno rešitev«. Zato je nadvse pomembno strahu odvzeti moč in se opolnomočiti.

  V času civilizacijskega prehoda je pomembno:
  1. ozaveščati manipulativne spone, s katerimi nas držijo ujete v starem svetu,
  2. se družno (tudi z ironizacijo!) iz njih osvobajati in
  3. takoj nato usmeriti pogled iz starega sveta v novi svet – ustvarjati čas bolj žlahtne človečnosti.

  Kot ljudstvo v prehodu moramo usmeriti fokus naprej ter (do)misliti spoštljivo, pravično in soodgovorno sožitje. Misel ima namreč izjemno moč. Trije miselno prebujeni na tisoč ljudi, že to prebuja kvantni premik zavesti!

  Nikoli več ne dopustimo, da nas izolirajo – osamijo. To je način manipulantov, da nas s strahom lažje ohromijo in nam podtikajo lažne rešitve. Drug drugemu smo namreč v živi sočutni prisotnosti kakor zakrament za krepitev osebne moči in psihične stabilnosti. Pravimo, da je zakrament vidno znamenje nevidne milosti. Ko smo drug ob drugem prisotni na dotik, se med nami pretakajo srčne moči in nas psihično krepijo, stabilizirajo.

  Raziskava Inštituta HeartMath je pokazala, da je elektromagnetno polje srca najmočnejše elektromagnetno polje v telesu, kar 5000-krat močnejše od elektromagnetnega polja možganov. Direktor raziskav na omenjenem inštitutu, psihofiziolog Rollin McCraty, je povedal, da elektromagnetno polje prenaša srčne informacije. V ljubeče sočutnih srečevanjih se osrčimo in se posledično osrečimo. (Srce je v Svetem pismu omenjeno kar 830-krat.) Ne le stik s človekom, tudi duhovna naveza s Svetim nas svetli, umirja in bodri. Temu, kar pravimo Bog, je Ljubezen.

  In ne pozabljajmo na živi stik z živalmi – z naravo nasploh. Ko v zimskih dneh stopimo v gozd, so drevesna debla kakor stebri – opora, da lažje premostimo sivino zimskih dni in pričakamo pomlad.

  V izogib strahu in pesimizmu je pomembno uravnotežiti novice in se izogibati odvisnikom od strašljivih informacij – tistim, ki jim je grozno, če ni nič grozno.

  Razmerje 5 : 1 ohranja našo misel v pozitivni naravnanosti. Šele na pet pozitivnih novic si lahko privoščimo eno težjo. Kot si za telo izbiramo raznoliko in zdravo hrano, je vredno poskrbeti za raznolike in zdrave – prave informacije, s katerimi bomo hranili svojo misel; najprej pozitivne, spodbudne, da se lažje soočimo z zagonetnimi.

  Manipulativno poročanje večine medijev, ki smo mu priča, me je privedlo do odločitve, da si bom novice priskrbel sam. Zelenjavo si priskrbim z vrta, novice pa iz zaupanja vrednih virov. Pozoren sem, da se ne zapiram v informacijski balonček enostranskosti.

  Enoumnost = neumnost!

  Imamo zakonsko pravico do drugega (drugačnega) mnenja, ki nam je zdaj odvzeta tudi na ključnih področjih. Mediji nas s svojim načinom poročanja polarizirajo (trenutno v naših glavah podpihujejo vojno), politiki ne igrajo z odprtimi kartami. Zvezani z dolgovi sodelujejo v globalni igri s kartami, ki jim jih daje v roke Interes. Strah izgublja moč, ko tem in drugim igralcem na odru sveta z obraza strgamo maske in uvidimo skrivno igro. Pomembno je razkriti manipulacije, v katere so nas okovali s strahom, jih ironizirati in se od njih osvobajati.

  In še to: ozaveščajmo, da zlo ne more dolgoročno zmagati. Naš znanstvenik Andrej Detela je dokazal, da usmerjenost k propadu (entropija) ne more biti dolgoročno zmagovita. Po kozmičnem zakonu prej ali slej zmaga dobro (sintropija). V pismu, ki naj bi ga Albert Einstein namenil svoji hčerki Lieserl, je zapisano: »Obstaja izjemno močna sila, za katero znanost še ni našla uradne razlage. To je sila, ki vključuje in ureja druge ter je celo v ozadju vseh pojavov v vesolju, pri nas pa še ni bila prepoznana. Ta univerzalna sila je Ljubezen.« Ta je »moč, saj pomnoži najboljše, kar imamo, in varuje človeštvo, da ne ugasne v sebičnosti«.

  Zapis bom sklenil s spominom na nedeljsko popoldne, bilo je 28. avgusta letos. Čakal sem, da spregovorim zbranim pod velikim kozolcem v Braslovčah, ko je prišla mimo družinica: mamica, očka in njun sedemletni sinko. Da bi mi rad nekaj povedal, je rekla mamica.

  »Kako ti je ime?« sem ga povprašal.

  »Jaz sem pa Gabrijel,« mi je rekel. In sem se zdrznil. Spomnil me je na nadangela Gabrijela, ki je naznanil Mariji, da se bo po njej začela nova doba.

  »In kaj bi mi rad povedal?«

  »Da sem Jezusov prijatelj,« je rekel.

  »Tudi jaz sem,« sem odvrnil in bilo mi je prijetno, da imava skupnega prijatelja, ki naju v doživljanju življenja nikoli ne pusti osamljena.

  »Povej še tisto, kar ti je rekel,« ga je spodbudila mamica.

  Dečku je postalo nerodno in je umolknil, zato je povedala ona: »Pred letom dni je prišel k meni in rekel: ‘Mami, Jezus mi je rekel, da stari svet umira in da se rojeva novi svet. In mi je rekel, naj se nič ne bojimo.’« (Sami presodite, ali si lahko sedem­letnik izmisli kaj takšnega.)

  Ves prevzet sem med nagovorom zbranim posredoval tudi Gabrijelovo angelsko sporočilo. Ko sem končal, je Gabrijel pritekel k meni, da bi mi izročil balonček. Počil je in otroka zmedel. »Poglejte, tako umira stari svet,« sem rekel, da bi ga rešil nelagodja.

  Deček je pohitel k staršem in se vrnil z novim balončkom. Visoko ga je dvignil in rekel: »In tako se rojeva novi svet!«

  Ne bojmo se! V Svetem pismu naj bi bilo to zapisano kar 365-krat – za vsak dan v letu sproti. »Vaše srce naj se ne vznemirja in ne plaši!« (Jn14,27) Med seboj osrčeni strnimo misel in ustvarjajmo Novi svet – novost po meri žlahtne človečnosti.


  Preberite tudi:
  Strah je najhujši strup
  Kako okrepimo srce ob pomoči TKM?
  CBD podpira srce ob kapi

  Prejšnji članekStrah je najhujši strup
  Naslednji članekDobra čajna mešanica je kot uglašen orkester

  PUSTITE KOMENTAR

  Prosim vnesite svoj komentar!
  Prosimo, vnesite svoje ime tukaj