Astaksantin za boljšo »prebavo« sonca!

101
mlada ženska na kolesu poleti, young woman on a bicycle in the summer

Ali ste vedeli … da antioksidantu astaksantinu zaradi njegovega močnega delovanja pogosto pravijo tudi kralj karotenoidov?

Ta rožnato obarvan karotenoid je pravi zvezdnik, saj gre za hranilo, ki bi ga morali v poletnih mesecih uživati domala vsi. Zakaj? Zato, ker že hiter vpogled v raziskave pokaže, da ga gre dodati na »top seznam«, vsaj ko gre za kožo.

V naravi ga vsebujejo rožnato obarvane ribe in morski sadeži, kot so losos, raki in kozice. Ta pigment daje značilni rožnati odtenek tudi flamingom in ščiti njihovo kožo pred intenzivno sončno svetlobo.

Mogočen antioksidant

Astaksantinov status močnega antioksidanta izhaja iz sposobnosti, da deaktivira reaktivne kisikove vrste (ROS) ali proste radikale, ki poškodujejo celični DNK, mitohondrije, lipoproteine in celične membrane. Astaksantin je topen v lipidih, zaradi česar ponuja zaščito tudi lipidom. Edinstven je v tem, da ima polarni element, zato lahko ščiti tako zunanje kot notranje celične membrane.

Moč astaksantina

Raziskave kažejo, da je astaksantin 6000-krat močnejši antioksidant kot vitamin C, 770-krat močnejši kot koencim Q10 in 100-krat močnejši kot vitamin E. Da bi uživali v prednostih astaksantina, vam ni treba biti ljubitelj morskih sadežev. Bogat veganski vir astaksantina so namreč tudi sladkovodne mikroalge Haematococcus pluvialis iz trajnostnih virov. Potencialne koristi astaksantina lahko izkoristite tako, da to hranilo vključite v svojo prehrano, saj je na voljo v obliki prehranskega dodatka.

Zmanjšanje vpliva izpostavljenosti UV-žarkom

Astaksantin doseže tako dermis kot povrhnjico. Raziskave astaksantina so tako zelo odmevne, ker so pokazale, da utegne zmanjšati poškodbe DNK in celično smrt. Ena od raziskav je pokazala, da uporaba astaksantina podaljša čas, v katerem koža zaradi izpostavljenosti UV-žarkom pordi, sočasno pa se transepidermalno zmanjša izguba vode, kar pomeni, da koži pomaga zadrževati vlago.

Zdravo staranje

Raziskave so pokazale tudi to, da astaksantin preprečuje nastajanje starostnih poškodb kože in ji pomaga ohranjati prožnost. Povrhu preprečuje nastajanje gubic in omili že obstoječe, s čimer prispeva h gladkosti kože. Zaradi vsega tega je astaksantin kot nalašč za vse, ki si želijo v poletnih mesecih zagotoviti naravno zaščito, ki deluje od znotraj navzven, pa tudi vse leto ohranjati mladosten videz kože. Seveda je vseeno treba uporabljati tudi kakovostno kremo z zaščitnim faktorjem. 

Protivnetne lastnosti

Poleg antioksidativne moči je za astaksantin značilno tudi protivnetno delovanje. To naj bi bilo deloma posledica njegove vloge pri ohranjanju celovitosti mitohondrijske membrane. Zato lahko zmanjša vnetne mediatorje in kaže potencial za uravnavanje avtofagije, tj. sposobnosti telesa, da očisti, reciklira ali nadomesti poškodovane celice. Avtofagija naj bi igrala ključno vlogo pri preprečevanju bolezni in optimizaciji delovanja celic in s tem tudi pri zdravem staranju. Zato ne preseneča, da je astaksantin še posebno koristen v zrelih letih. S staranjem se namreč zmanjša sposobnost notranjega antioksidativnega encimskega sistema, zaradi česar slabše ščiti tkiva. To zlasti velja za možgane, ki so presnovno zelo dejavni, prav tako za oči in žilni sistem.

Podpira kognitivne funkcije

Astaksantin ima rad lipide, zaradi česar lahko preide skozi možgansko pregrado. Tam ščiti nevrone, zato velja, da ima koristne učinke pri nevrodegenerativnih boleznih, kot sta alzheimerjeva bolezen in parkinsonova bolezen, vendar tudi pri kognitivnih motnjah. Astaksantin je odličen primer vrhunske možganske hrane.

Spodbuja zdravje oči

Kar zadeva oči, so pri bolnikih, ki so jemali astaksantin, opazili izboljšanje ostrine vida, raziskave pa kažejo, da lahko pripomore k zaščiti očesnih leč pred UVB-žarki, kar kaže na podobno zaščitno vlogo, kot jo ima za kožo. Zanimivi so tudi vaskularni učinki astaksantina. Pokazalo se je, da lahko poveča pretok krvi, zniža krvni tlak ter zmanjša raven trigliceridov in uravna raven holesterola v krvi. Zaradi vseh naštetih lastnosti je torej astaksantin koristen vse leto!

Če imate kakršno koli diagnozo ali uživate zdravila, se pred uživanjem astaksantina posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Viri: 

  • »The Protective Role of Astaxanthin for UV-Induced Skin Deterioration in Healthy People – A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Trial« – PMC (nih.gov).
  • »The Role of Astaxanthin as a Nutraceutical in Health and Age-Related Conditions« – PMC (nih.gov).
    »Effects of Astaxanthin on Human Blood Rheology« – PMC (nih.gov).
  • »Biological and neurological activities of astaxanthin« – PMC (nih.gov).
Prejšnji članekStres in izčrpanost lahko »odpihnemo« z adaptogeni
Naslednji članekDomače tople malice ali kosila za na pot

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj