Stres in izčrpanost lahko »odpihnemo« z adaptogeni

203
Hand Holding Fresh Ginseng Root Against a Serene Forest Background, Symbol of Vitality, Nature adaptogen.

Si lahko predstavljate rastlino, ki bi do potankosti prepoznala potrebe vašega telesa in vam pomagala odpraviti porušeno ravnovesje, povrhu pa bi vas napolnila z energijo? Zveni kot pravljica?

Adaptogene rastline ne živijo kot v pravljicah. Prav nasprotno, večina jih »živi v peklu«, ki je iz njih naredil mojstrice preživetja. Te rastline in gobe praviloma rastejo v skrajnih okoliščinah, v katerih preživi samo tisto, kar se zna hitro prilagajati. Njihovo mojstrstvo in snovi, ki so jih razvile za potrebe preživetja, lahko prenesemo tudi na svoj organizem.

Čeprav ne živimo v skrajnem mrazu, vročini ali v okolju z malo kisika, tudi sodobni ljudje živimo v vse bolj skrajnih okoliščinah, ki od nas nenehno zahtevajo hitro prilagajanje. 

Zato ne preseneča, da so adaptogeni, rastline, ki pomagajo telesu pri prilagajanju na stres in druge težave, vse bolj v uporabi tudi na Zahodu, saj holistično delujejo na vse telo. Pri tem ne gre za kak nov izum ali novo modno muho. Adaptogeni so rastline in gobe, ki jih v številnih kulturah uporabljajo že tisočletja. Celostno zdravje, kot ga razumeta tradicionalna kitajska medicina (TKM) in ajurveda (tradicionalna indijska medicina), sloni prav na adaptogenih in tonikih. 

Kaj so adaptogeni?

Adaptogeni pomagajo telesu doseči ravnovesje. Številni med njimi so znani po tem, da prispevajo k povečanju ali boljši izrabi energije, njihovi učinki pa se kažejo tudi na krvožilnem, dihalnem, prebavnem, živčnem, imunskem, endokrinem in reproduktivnem sistemu. 

V TKM so znani kot toniki či, v ajurvedi pa kot rasajane – pomlajevalna zelišča, ki telesu povrnejo vitalnost ter uravnavajo telesna, duševna in duhovna neravnovesja.

Vzhodna medicina temelji na celostnem zdravljenju človeka in ne zgolj posamezne bolezni, zato so bila adaptogena zelišča vselej zelo iskana, saj učinkovito vzpostavljajo ravnovesje, ne glede na naravo težav.

Najbolj znane adaptogene rastline so ašvaganda – kraljica ajurvedskih zelišč, rožni koren (rodiola), kitajski in korejski ženšen, sibirski ginseng, šisandra, reiši gobe in številne druge. Večina adaptogenov spada med »soliste«, nekateri pa odlično delujejo tudi skupaj. Tak primer sta ašvaganda in rožni koren, ki se zelo dobro dopolnjujeta.

Rožni koren ima najhitrejše delovanje med vsemi adaptogeni. S tem, ko zajezi nenadzorovano izločanje stresnih hormonov, v zelo kratkem času spremeni naše počutje. Ašvaganda deluje bolj temeljito, vendar kljub temu zagotavlja hitro obnovo moči, krepčilen spanec in povečanje zmogljivosti na vseh področjih. 

Kombinacija ašvagande in rožnega korena je primerna predvsem kot podpora nadledvičnim žlezam, kar občutimo kot sproščenost in več življenjske energije. Če pa stresni hormoni ne »pokurijo« naše življenjske energije, je ostane več za lepša opravila in nove izzive. 

Kako nam lahko koristijo?

Največ energije izgubljamo, kadar se upiramo spremembam. Od tod izvira tudi večina našega stresa, bolezni in nezadovoljstva. Adaptirati pomeni prilagoditi se – in adaptogeni počnejo prav to: pomagajo nam, da se lahko hitro in uspešno prilagajamo. Kadar bi najraje skočili iz lastne kože, adaptogeni dosežejo, da se počutimo kot v naročju babice, ki nas je svojo mirnostjo in modrostjo hipoma pomirila. »Tudi to bo minilo,« adaptogeni šepetajo našim celicam. »Dajmo, rešimo ta izziv, zagotovo zmoremo.« Če vam to povedo rastline, ki so v svojem življenju v nemogočih razmerah odpravljale resnično velike težave, jim lahko verjamete. 

Če damo poezijo na stran, številne raziskave dokazujejo, da adaptogeni povečujejo odpornost na stres. Prav stres pa je največja »črna luknja«, v kateri izginjata naša energija in zdravje. Ob pomoči adaptogenov preprečimo, da bi stres nažiral naše hormonsko ravnovesje, presnovo, spolno moč, intelektualne zmogljivosti in spanec. 

Seveda to opazimo tudi v obliki višje ravni energije, večje zbranosti in okrepljenega imunskega sistema. Uživanje nekaterih adaptogenov se kaže tudi v obliki lepšega videza ter bolj zdravih las in kože (šisandra), drugi v večji meri delujejo na dihala, tretji pa na jetra (ganoderma).

Terapevti TKM in ajurvede s pravilno izbiro adaptogena pri pacientih vzpostavljajo harmonijo med organi, krepijo opešane procese in povečujejo samozdravilne zmogljivosti telesa. V nasprotju z zdravilnimi rastlinami, ki jih poznamo na Zahodu, se delovanje adaptogenov ne ustavi pri fizičnem telesu. Številni uporabniki že kmalu opazijo, da te rastline delujejo širše in globlje. Umirjajo tudi naša čustva in misli, zato ne preseneča, da so za nekatere dokazali, da so zelo učinkovite pri celi vrsti duševnih težav. 

Lahko bi rekli, da nam uživanje adaptogenih rastlin pomaga ustvariti harmonijo v telesu, vendar ne le na telesni, temveč tudi na čustveni in duhovni ravni. Ko smo usklajeni s svojim telesom, smo zagotovo v najboljši koži in tudi najbolj zdravi.

Najboljši vodnik po svetu adaptogenov

Knjigo Zbogom, utrujenost – Kako do več energije 2 lahko prelistate in naročite v spletni knjigarni: Znanje.zazdravje.net

Prejšnji članekKovček krem ali poln rezervoar vitamina D?
Naslednji članekAstaksantin za boljšo »prebavo« sonca!
Avtor Uredništvo navajamo povsod, kjer so članki sestavljeni iz več virov ali kjer avtor besedila ni znan oz. ni želel biti izpostavljen.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj