Domače tople malice ali kosila za na pot

143

Ste tudi vi med tistimi, ki radi pripravite domač, ekološki obrok za s seboj, kadar imate celodnevne obveznosti ali pred seboj potovanje?

Če ste navajeni na dobro, domačo hrano, vam ponujam super možnost za malico ali kosilo, ki ju lahko pripravite vnaprej in v posebnih, zelo kakovostnih posodicah odnesete s seboj v službo ali na pot.

Pripravila sem več različnih jedi, ki so zelo primerne za na pot. 

V te posodice gre veliko več hrane, kot je videti. Jaz sem v večje dala gosto zelenjavno-fižolovo juho ter pirino »rižoto« z gobicami šitakami in zelenjavo, zraven pa še dve solati: eno iz stročjega fižola in paradižnika ter drugo iz kvinoje in zelenjave. V manjše posodice pa sem nalila vaniljev puding s sadjem. Pomembno je, da izberete res kakovostne posodice (najdete jih npr. v trgovini 1001 dar) in hrane ne shranjujete v kakšnih cenenih plastičnih skledicah. 

Verjemite mi, da tako okusne in sveže hrane ne najdete daleč naokrog.

Recepti:

Pirina »rižota« z gobicami šitakami in zelenjavo

Najlažje je pripraviti pirino »rižoto« s šitakami in zelenjavo Biotop, saj so vse sestavine že pripravljene v eni vrečki in vse skupaj samo skuhate in po svoje začinite. Seveda lahko dodate še žlico kisle smetane ali potresete z naribanim sirom, ni pa nujno.

Gosta zelenjavno-fižolova juha

Malo več dela je z zelenjavno-fižolovo juho, vendar jo lahko naredimo več in nekaj kozarcev shranimo v zamrzovalnik – za priložnosti, ko nimamo časa za kuhanje.

Moje fižolove juhe so pripravljene iz zelenjave, ki jo podušim na rdeči čebuli ali poru. Najprej na olivnem olju podušim čebulo. Ko postekleni, dodam narezano zelenjavo: korenček, brokoli, cvetačo, koromač, zeleno, česen, bučo hokaido (če jo imam).

Dodam ekološko zelenjavno kocko, vse skupaj še nekaj minut mešam in nato zalijem z vodo. Ko je zelenjava še čvrsta, dodam še skuhan fižol in začimbe. Ekološki rdeči fižol prej namočim za 24 ur in ga šele potem skuham. Včasih dodam pol belega, pol rdečega fižola Biotop.

V fižolovo juho stresem tudi nekaj mešanice ekoloških začimb Sonnentor za golaž, v kateri so sladka paprika, čebula, česen, kumina, morska sol, ožepek, črni poper in pekoča paprika. Nato pa še lovorov list, origano in šetraj. Vse skupaj pokuham in na koncu dodam še sušene paradižnike Byodo, brez katerih si fižolove juhe ne predstavljam več.

V moje jedi nikoli ne dodajam kakršnekoli moke, tudi fižolove juhe nikoli ne gostim z moko, temveč jo zgosti zelenjava. Ko je vse skupaj kuhano, vzamem iz juhe lovorove liste ter s paličnim mešalnikom jed zmeljem in okrasim z na drobno nasekljanim peteršiljem.

Solata s kvinojo in zelenjavo

Kvinojo Biotop skuham in pustim, da se ohladi. V drugi posodi pa na pari skuham narezano zelenjavo, toliko, da ostane še čvrsta. Ko se ohladi, jo zmešam z ohlajeno kvinojo. Tik preden solato pojemo, jo polijem z mešanico limone, olivnega olja, soli in česna.

Solata iz stročjega fižola in paradižnika

Če pripravljam jedi za na pot, vzamem stročji fižol kar iz steklenega kozarčka, nikoli iz pločevinke. Dobro splaknem, dodam narezane paradižnike, redkvice in česen. Polivka bo ista, kot pri solati iz kvinoje in zelenjave. Naredim jo doma, nalijem v manjšo stekleničko in dobro pretresem, prelijem pa, tik preden solato zaužijemo.

Vaniljev puding s sadjem

Puding skuham iz ekološkega ovsenega mleka The Bridge, ki ga prav tako kot druge sestavine, naročim na prema.si ali poiščem v kakšnem od večjih trgovskih centrih, kjer imajo police z zdravo prehrano.

Tudi vse sestavine za vaniljev puding Byodo so iz ekološke pridelave. Skuham ga po navodilu in prelijem v posodice, pustim, da se malo ohladi in okrasim s sadjem.

Hrana za kosilo za na pot je pripravljena!

Z malo domišljije in veliko dobre volje lahko posodice za na pot napolnimo tudi z drugimi jedmi, vse bo prišlo prav, kadar bomo na poti ali na kakšnem pohodu.

Pa dober tek!

Prejšnji članekAstaksantin za boljšo »prebavo« sonca!
Naslednji članekNatokinaza in brazgotine
Nataša Bešter je televizijska voditeljica, ki s svojo družino pripravlja TV-oddaje že več kot 25 let. To so oddaje o živalih Štiri tačke, o naravi in zdravju. Nataša in Dino imata tudi velik vrt, na katerem pridelujeta ekološko zelenjavo in tudi sadje. Več o Nataši in zdravem prehranjevanju njene družine lahko preberete na: https://www.zazdravje.net/zdrava-hrana/zdrava-hrana-pri-druzini-bester/

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj