Šest ključnih korakov pri nakupu probiotika

Hand with capsule on blurred background. Close up, high resolution product. Health care concept.

Že antični zdravilci so se pri vsakem bolniku najprej posvetili krepitvi črevesja. Vedeli so namreč, da je ključno, da toksini v našem telesu ne zastajajo, da ne pride do samozastrupitve tkiv ter da zaužito hrano tudi pravilno predelamo in vsrkamo. Naše življenje ni odvisno od tega, kar pojemo, temveč predvsem od tega, kar vsrkamo! Pri tem nam lahko zelo pomaga probiotik.

Zato je pomembno, da okrepimo črevesje: s primerno prehrano in z dodajanjem dobrih, probiotičnih bakterij, ki krepijo črevesni mikrobiom, s tem pa tudi imunski sistem, počutje in celo razpoloženje.

Ob tem se seveda poraja vprašanje: ali so vsi probiotiki enako dobri in učinkoviti? Ali je vseeno, kakšen probiotik izberemo? Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Humani, klinično testirani sevi

Probiotik naj vsebuje humane, klinično testirane seve, saj imajo ti merljive učinke na naše telo in imunski sistem, kar potrjujejo klinične raziskave. Zgolj tak probiotik bo zmogel kolonizirati črevesje z dolgoročnimi koristnimi učinki za zdravje. Oznaka klinično testiranega seva je vidna na embalaži izdelka.

Probiotični jogurti niso primeren in zanesljiv vir probiotikov

S probiotičnimi jogurti in drugimi probiotičnimi mlečnimi izdelki ne moremo izvajati probiotične terapije, saj vsebujejo premalo dobrih bakterij, zaradi česar ne morejo kolonizirati človeške mikrobiote. Vsaka žival ima lastne bakterije: kravje in kozje dobro denejo kravam in kozam, ne pa tudi človeku.

Ti izdelki bodo torej koristili tem živalim, mi pa moramo poskrbeti za vnos bakterij, ki koristijo in so lastne nam. Bakterije v jogurtih so aktivne pri 43 stopinjah Celzija in več, v našem telesu pa vlada temperatura od 36 do 37 stopinj Celzija, kar je zanje premalo. Zato ni prav nobenega razloga, da bi uživali bakterije, namenjene drugim vrstam, sploh ker so nam na voljo probiotiki, primerni za naše črevesje.

Sevi, ki ne potrebujejo hlajenja, in probiotiki, ki niso utekočinjeni

Popoln mit je, da so dobri in učinkoviti probiotični izdelki tisti, ki jih je treba hraniti v hladilniku. Klinično testirani humani sevi navadno ne potrebujejo hlajenja, hladni in vlažni prostori pa jim utegnejo celo škoditi.

Probiotiki v tekoči obliki so običajno prej aktivirani, obenem pa z njimi ne moremo zanesljivo zagotoviti dnevnega vnosa ene milijarde probiotičnih bakterij, zato je priporočljivo jemanje probiotikov v obliki kapsul ali prahu.

Probiotiki brez polnil

Pomembno je, da probiotični izdelek ne vsebuje polnil, gostil in drugih nepotrebnih dodatkov, ki zgolj dodatno obremenijo črevesje. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo magnezijev stearat, smukec, titanov dioksid in druga polnila. Izberite le čiste humane probiotične seve brez vseh dodatkov. Vsebujejo naj samo dobre probiotične bakterije (in prebiotike).

Prebavi primeren probiotik

Tako kot z različnimi antibiotiki uničujemo različne patogene bakterije, saj vsak antibiotik ni primeren za boj proti vsem patogenim bakterijam, tudi vsak probiotični sev ni primeren za vsako stanje črevesja. Prednost humanih probiotičnih bakterij je resda tudi v tem, da z nakupom probiotika ne moremo zgrešiti in nam bo zagotovo v določeni meri koristil, vseeno pa bodimo pozorni.

Nekateri sevi imajo specifično delovanje: o nekaterih vemo, da pomagajo pri kožnih težavah, spet drugi so v pomoč pri prehitri prebavi, tretji pri porastu patogenih kvasovk … Smiselno je tudi, da probiotik izberete v skladu s tipom prebave.

Ključno: dovolj dolgotrajno IZVAJANJE probiotične terapije

Probiotična terapija naj traja vsaj dva meseca, in to neprekinjeno. Če se spoprijemate s kroničnimi/avtoimunskimi obolenji ali pa vas pestijo kake druge dolgotrajne težave, lahko probiotike uživate tudi dlje. Po dveh do treh mesecih nepretrganega uživanja jih lahko opustite ali pa jih uživate le še po en teden na mesec.

Probiotično terapijo lahko kadar koli začnete znova – če čutite, da je vaš imunski sistem šibak, če nastopijo prebavne težave ali pa v službi razsajajo virusi in se želite okrepiti, ponovite terapijo s probiotiki, izbranimi po že omenjenih merilih.

Kaj pa prehrana?

Ne pozabite na zdravo prehrano, ki naj vsebuje čim več nepredelanih živil (sadje, zelenjava, polnovredna žita) – vse to je hrana za dobre bakterije. Tako bodo te po naselitvi s kakovostnimi probiotičnimi bakterijami uspešno kolonizirale vaše črevesje ter koristile vašemu zdravju in počutju.


Preberite tudi:
Kako prepoznati kakovostna prehranska dopolnila
Okrepimo imunski sistem otrok na naraven način
Kako čista so prehranska dopolnila?

Prejšnji članekSamooskrba v praksi
Naslednji članekKako učinkovito zavreti staranje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj