Kako učinkovito zavreti staranje?

2435

Leta so samo številka, pomembno je, kaj smo se v letih naučili in kako jih uporabljamo.

Če se ozrem v preteklost, je ni dejavnosti, ki je zdaj ne bi mogla opraviti učinkovitejše in uspešnejše kot nekoč. Morda ne enako hitro, toda izkušnje mi omogočajo, da se zdaj zadev lotevam natančneje, z manj napakami in tudi z manj dvigovanja prahu, zastavljene cilje pa dosegam hitro.

Drži, da ne zmorem več dvigniti in prenesti tridesetih kilogramov, lahko pa jih dvakrat po petnajst, in to hitreje od smrkavca, veščega zgolj premikanja prstov po zaslončku. Ko z leti ni vsa energija usmerjena v telo, vsak primanjkljaj uspešno nadomestimo z izkušnjami in močjo duha. Zato se ne vdajte prevladujočemu starizmu, in četudi ste starodobnik, veselo peljite naprej.

Nov pogled na staranje

Ne glede na svoja leta se lahko počutimo mladostni, vitalni in polni energije. Zato obrnimo pogled na staranje in ga definirajmo na novo. Formula je preprosta: prisluhnimo svojemu telesu, oprimimo se zdravih navad, telo pa podprimo s snovmi, ki mu bodo olajšale delo. Rezultati bodo hitro vidni.

Besedo staranje bi morali zamenjati z izrazom slabo vzdrževanje – takoj bi nam postalo jasno, kje se skrivajo potenciali za ohranjanje vitalnosti. Zgodba je zelo preprosta: v naše telo vsak dan vstopajo raznovrstni strupi, sevanja, paraziti, patogeni, mikroorganizmi … In tako kot v pravljici mora naša notranja Muca Copatarica čez noč obnoviti vse, kar smo čez dan obrabili.

Če to prevedemo v bolj znanstveni jezik, vsi zunanji sovražniki, oksidirana hrana in sevanja v naših celicah delujejo kot prosti radikali, ti pa sprožajo oksidativne procese, ki poškodujejo tkiva.

Vsa industrijsko predelana hrana je že mrtva in oksidirana, zato v telo prinaša največ prostih radikalov. Ti se namnožijo tudi, kadar je moten naš spanec, če smo pod stresom ali pa se premalo gibljemo. Zakaj bi popravljali razbito, če lahko poškodbe preprečimo?

Antioksidanti – dodatni varnostniki celic

Ko prosti radikali uničijo več celic in živčnih ovojnic, kot jih lahko telo obnovi, začnemo opažati znake staranja. Obenem se poveča možnost za nastanek raznovrstnih bolezni, kot so diabetes, srčno-žilne bolezni, rakasta obolenja, demenca in druge degenerativne bolezni. Če smo vsak dan uničili veliko več, kot lahko popravimo, bomo temu rekli hitro staranje.

Novih celic ni mogoče zlahka »štancati«, zato je veliko bolj modro, če obstoječe dobro vzdržujemo in jih ščitimo pred propadanjem. Tu pridejo na vrsto antioksidanti in kakovostne omega 3 maščobe.

Pogosto smo pisali o začimbnicah kot mogočnih antioksidantih. Več ko jih bo v vaši prehrani, več pomoči si lahko obetate. Tudi pigmentirano sadje in zelenjava, zlasti takšno, ki se giblje od temno rdeče do skoraj črne barve, velja za izjemen vir antioksidantov.

Eden od najmočnejših, ki ga v zadnjem času intenzivno raziskujejo, je resveratrol. Značilen je za temno grozdje, najti pa ga je tudi v številnih drugih rastlinah. Znani biolog David Sinclair prisega nanj, saj verjame, da preprečuje telesno staranje. Ta eliksir je ključ do vitalnosti in dobrega počutja, saj obvaruje celice pred negativnimi učinki iz okolja.

Ko kozarec vina ni več dovolj

Kozarec dobrega rdečega vina je dolgo veljal za odličen vir resveratrola. V Franciji ga postrežejo celo bolnišničnim bolnikom. Številni prav z antioksidativnim učinkom resveratrola razlagajo tako imenovani francoski paradoks – zakaj je pri Francozih, ki uživajo enako količine maščob kot Američani, neprimerljivo manj zapletov z ožiljem.

Kozarec na dan je nekoč morda delal čudeže. Toda zdaj trte vse bolj škropijo (v škropljenem grozdju je bore malo resveratrola), količina prostih radikalov, ki divjajo po našem telesu, pa je čedalje večja.

Zato so toliko zanimivejši izsledki raziskave, ki so jo opravili na Univerzi v Mariboru. V raziskavi so preučevali antioksidativne in antikancerogene učinke molekule resveratrol, ki jo vsebuje prehransko dopolnilo Resveratrol Forte. Ta izdelek so izbrali prav zaradi njegove visoke vsebnosti čistega resveratrola (200 mg) in fitokompleksa (200 mg). Sinergično delovanje resveratrola in fitokompleksa naredi izdelek znatno močnejši, kot če bi vseboval samo eno od teh učinkovin. Ugotovili so naslednje: če bi hoteli zaužiti enako količino resveratrola, kot ga vsebuje ena tableta izdelka Resveratrol Forte, bi morali popiti kar dvajset litrov vina na dan. To pa je seveda nemogoče.

Z večjo zaščito celic zagotovo podaljšamo njihovo življenjsko dobo, kar pomeni, da s tem podaljšamo tudi vitalnost telesa kot celote.


Preberite tudi:
Staranje – ga pospešujete ali upočasnjujete?
Ali lahko koencim Q10 poveča vašo energijo in upočasni staranje?
Globoka starost – prekletstvo ali blagoslov?

Prejšnji članekŠest ključnih korakov pri nakupu probiotika
Naslednji članekDdr. Ana Vovk: Kmetovanje na naraven način si lahko privošči vsak

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj