Samooskrba v praksi

992

V društvu Samooskrbni.net so to poletje zelo analogni. Nobena digitalna platforma ne more nadomestiti izmenjave mnenj in izkušenj v živo. Prav zato na različnih koncih Slovenije prirejajo raznovrstne dogodke, s katerimi si pomagajo in širijo meje naše samooskrbe.

Kako posušiti sadje brez stroškov za elektriko?

Ker je letos sadje bogato obrodilo, elektrika pa je vse dražji vir, ne preseneča, da se številni sprašujejo, ali se jim sadje sploh izplača sušiti. Zato je društvo Samooskrbni.net pripravilo obisk primerov dobre prakse. Med njimi je tudi ogled sušilnice, ki kombinira sončno energijo (podnevi) in dogrevanje na drva (ponoči).

Več glav več ve – izmenjave izkušenj so neprecenljive. Na srečanju smo imeli tudi priložnost izmenjati izkušnje o tem, kako sušiti, shranjevati in uporabljati posamezne vrste sadja.

Čas je za domači kruh

Vsem, ki so nekoč odmahovali z roko, češ da se domača peka kruha ne izplača, so nove cene kruha prinesle grenko streznitev. Zakaj bi za kilogram industrijskega kruha s sumljivimi dodatki plačevali več kot štiri evre, če pa lahko za polovico manj denarja spečemo veliko bolj zdrav in hranilen kruh.

Mariborska lokalna ekipa »prekaljenih« je odprla sezono srečevanj in delavnic peke kruha. Člane je še bolj navdušila delavnica peke pic, ki so se je udeležile kar celotne družine. Podobne dogodke zdaj pripravljamo tudi na drugih koncih Slovenije.

Poletje je čas za nadomeščanje

Številne lokalne ekipe sporočajo, da je poletje prineslo še eno nadvse koristno obliko sodelovanja – nadomeščanje na vrtovih v obdobju dopustov.

Zagotovo je številnim odleglo, saj vedo, da njihov vrt oskrbuje nekdo, ki čuti podobno in se spozna na vrtnarjenje.

Fermentiranje poletnih pridelkov

Pod vodstvom Suzane Kranjec smo vzeli pod drobnogled preverjene recepte za fermentiranje delov vrtnih pridelkov, o katerih večina ljudi ne ve, kaj početi z njimi. Stebelca blitve, listi kolerab, zelje, ki je zastalo v razvoju, od toče poškodovane buče … vse to je odličen material za fermentiranje. Dragoceno predavanje je zdaj seveda del naše bogate zakladnice posnetkov, ki so na voljo vsem članom društva.

Degustacijska »Njami srečanja«

Izmenjava receptov ni slaba zamisel, še boljše pa je, če recept najprej poskusimo. Prav s tem namenom so številne lokalne ekipe Samooskrbni.net priredile srečanja s pokušino raznovrstnih domačih shrankov. Ker je v društvu veliko članov, ki letos domačo ozimnico pripravljajo prvič, je pokušina številnim dala nov zagon. Veliko lažje je najprej odkriti, kateri okusi ti najlepše pobožajo brbončice, zatem pa pripraviti jed po izbranem receptu.

Zeliščni vrt v Kungoti se je vrnil v življenje

Naša mariborska lokalna ekipa je zapuščenemu zelišč­nemu vrtu v Kungoti vrnila življenje. Po nekaj mesecih prostovoljskega dela naših članov je vrt znova zaživel in postal kraj živahnega dogajanja.

Tega ne pomnimo …

S temi besedami se pogosto začnejo pripovedi vrtičkarjev, ki imajo že dolgo kilometrino, vendar opažajo, da je letošnje leto za pridelavo v marsičem izredno zahtevno.

Tudi v našo skupino Samooskrbni.net vsak dan prihajajo informacije z vseh koncev Slovenije. S skupnimi močmi poskušamo poiskati rešitev za marsikatero težavo. Doslej komentarjev in opažanj še nismo sistematizirali, vendar pa so to opravili drugi. Na zanimivi spletni strani https://www.iceagefarmer.com so analizirali več kot sedemsto komentarjev vrtičkarjev iz številnih držav. Presenetilo nas je, da se marsikatero opažanje ujema s tistim, o čemer poročajo naši vrtičkarji.
– Semena številnih dobaviteljev so slabo kaljiva.
– Semena, ki sicer vzklijejo, rastejo počasneje kot sicer ali pa proizvajajo veliko zelene mase in skoraj nič plodov.
– Obstaja sum, da je kompost v vrečah onesnažen, saj številni vrtičkarji poročajo, da so rastline zastajale v rasti, dokler jih niso presadili v novo prst.
– Rejci živali poročajo, da imajo letos skoraj izključno moški podmladek.
– Sončnice in številne druge rastline sončni žarki ožigajo, kar se doslej ni dogajalo.
– Škodljivcev in hroščev je toliko, kot jih še niso videli.
– Bučke so največkrat brez ženskih cvetov.
– Kokoši so zdrave, vendar ne nesejo več.


Vabljeni tudi k branju priročnika Samooskrba v praksi.

Prejšnji članekJabolčna čežana in ekspresni zavitek
Naslednji članekŠest ključnih korakov pri nakupu probiotika

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj