Potrdilo o prebolelosti na osnovi serološke preiskave? Ne priznamo!

Serious Adult Female Medical Doctor Reading Medical Documents on the Table with One Hand on her Face and the Other is Holding a Pen.

Sporočilo za javnost

Ljubljana, 27. 08. 2021 – Priznavanje prebolelosti na podlagi serološke preiskave predvideva tudi Uredba EU, ki je v veljavi od 14. junija letos, a se teh preiskav pri nas ne izvaja. Sprašujemo se, zakaj? Morda zdravniki s tem sploh niso seznanjeni?

V Skupnosti Civilnih iniciativ in gibanj Slovenije (v nadaljevanju SCIG), kjer budno spremljamo ukrepe, ki se izvajajo pod okriljem NIJZ in MZ smo pisali slovenskim zdravnikom.

Opažamo namreč, da zdravniki s strani matičnega ministrstva in organov v sestavi ne dobijo vseh potrebnih informacij za svoje delovanje. Kar je milo rečeno zaskrbljujoče. Ena od zelo pomembnih informacij ni našla »poti« do njih:

S cepivom povezano pospeševanje bolezni (VAED) – tveganje, o katerem se ne govori in ne poroča

Trenutno ne mine informativna oddaja brez uveljavljanja PCT pogoja, pri čemer se P kot preboleli priznava samo preko PCR-testa, ne pa tudi na podlagi protiteles Anti-SARS-CoV-2, ki so izkazana na podlagi seroloških preiskav. Takšne preiskave izvaja akreditirani slovenski laboratoriji (Synlab), pod njih pa so podpisani specialisti medicinske biokemije.

Pod izvidom rezultata preiskave, ki izkazuje prisotnost protiteles, je navedeno naslednje: »Specifična protitelesa proti virusu SARS-CoV-2 so prisotna, kar pomeni, da ste v preteklosti preboleli COVID-19 ali ste bili cepljeni.«

Priznavanje prebolelosti na podlagi serološke preiskave predvideva tudi Uredba EU, ki je v veljavi od 14. junija letos: UREDBA (EU) 2021/953 EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA, o okviru za izdajanje, preverjanje in priznavanje interoperabilnih potrdil o cepljenju, testu in preboleli bolezni v zvezi s COVID-19 (digitalno COVID potrdilo EU) za olajšanje prostega gibanja med pandemijo COVID-19.

7. člen v 4. odstavku navaja naslednje: »Na podlagi smernic, prejetih na podlagi člena 3 (11), se na Komisijo prenese pooblastilo za sprejemanje delegiranih aktov v skladu s členom 12 za spremembo odstavka 1 tega člena in točke (c) člena 3(1), da se omogoči izdajanje potrdil  o preboleli bolezni na podlagi pozitivnega hitrega antigenskega testa, testa na protitelesa, vključno s serološkim testom na  protitelesa za SARS-CoV-2 ali katere koli druge znanstveno zanesljive metode.«

Iz navedenega člena je zelo jasno razvidno, da je serološka preiskava regulatorno priznana kot postopek za dokazovanje prebolelosti COVID-19 in je kot takšna ena od povsem verodostojnih podlag za izdajo potrdila o prebolelosti takrat, kadar potrdilo o prisotnosti protiteles izda akreditiran laboratorij, po metodi, ki je znanstveno priznana.

Glede na trenutno prakso pri nas se sprašujemo, če so bili splošni zdravniki sploh seznanjeni s to uredbo? Še več: na podlagi česa se pri nas ta Uredba ne izvaja v praksi oziroma se jo negira oziroma »vestno« ne upošteva, deluje mimo nje, kot da ne obstaja?

Po pravni definiciji je Uredba pravno zavezujoč akt in jo morajo v celoti uporabljati v vseh državah EU. (Ko je na primer EU hotela uvesti skupne zaščitne ukrepe v zvezi z blagom, uvoženim iz držav zunaj EU, je to storila z uredbo Sveta.)

V Sloveniji je veliko asimptomatsko prebolelih, ki imajo prisotna protitelesa dokazana s serološko preiskavo, zato se jih zmotno uvršča v skupino neprebolelih in po PCT navodilu posledično celo napotuje na cepljenje.

V SCIG smo prepričani, da moramo Uredbe EU spoštovati, zato smo zdravnike in NIJZ seznanili z zgoraj navedeno Uredbo in vljudno prosimo, da jo od seznanitve naprej spoštujejo in prebolelim, ki to izkazujejo, kot je zahtevano, na podlagi serološke preiskave, izdajo potrdilo.

V kolikor bo Uredba še vedno zgolj in samo dokument EU na skupnih straneh EU članic, bomo primorani skladno z EU zakonodajo ukrepati. Nenazadnje bomo s tem dobili tudi bolj realno statistično sliko o prebolelih v Sloveniji. Ta podatek tudi zaradi tako imenovane kolektivne imunosti za vse nas ni zanemarljiv, mar ne?

Esmeralda Vidmar za SCIG


SCIG smo:
– CI Otrok ne damo
– Delavci VIZ
– Glas učitelja
– CI Starši za ustavno presojo proti uporabi mask v šolah
– Združenje za naravni razvoj otrok
– CI Maske dol
– Odbor za človekove svoboščine in drugi

Prejšnji članekZvijače proti nalezljivim virusom
Naslednji članekSobivanje – izberimo si svojo »novo normalnost«

2 KOMENTARJI

  1. Lepo pozdravljeni
    Mene muči eno vprašanje glede prebolevnosti kovida.Prebolela sem meseca aprila in čez čas sem šla na odvzem krvi kjer delajo te analize imela sem 1076 tako so mi rekli in da imam veliko protiteles.Pri osebnem zdravniku sem potem dobila zdravniško potrdilo ki se mi jutri izteče.Zaposlena sem kot osebna asistentka uporabniku ki živiva skupaj v istem gospodinjstvu in sedaj smo dobili da se moramo 1x na teden testirati.Sem proti testiranju in cepljenju nihče v moji družini ni cepljen.In zanima me ali lahko kako to pottdilo podaljšam da se mi ni treba testirati.
    Hvala vam za odgovor in vse lepo vam želim

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj