Sobivanje – izberimo si svojo »novo normalnost«

945
Family and friends dining at home celebrating christmas eve with traditional food and decoration, women talking together happy and casual

Bolj ko ukrepi poskušajo ljudi atomizirati, prestrašiti in jih razdružiti, bolj narašča potreba po globljem povezovanju in sodelovanju na vseh frontah. Strokovnjaki se združujejo v nove civilne iniciative, društva ter sindikate neodvisnih pravnikov, zdravnikov, učiteljev idr., ki skušajo preprečiti, da bi skrb za zdravje postala priročen izgovor za razkroj vladavine prava in demokracije.

Kot gobe po dežju rastejo tudi skupine na družbenih omrežjih, ki se pripravljajo za šolanje na domu in učno pomoč pri šolanju na daljavo. Starši se že zdaj dogovarjajo, kako bodo v primeru zaprtja šol oblikovali mehurčke, v katerih bodo svojim otrokom s skupnimi močmi zagotavljali varstvo in učno pomoč. Povezujejo se tudi seniorji, ki ne pristajajo več na socialno izolacijo – tudi tí si že pripravljajo mehurčke za primer novih zaprtij.

Povezujejo se kmetje in tisti, ki se zavedajo, da utegne biti kmalu vprašljiv tudi dostop do zdrave hrane. Narašča tudi zanimanje za odkup zapuščenih kmetij in obdelovalnih površin. Samooskrba pa je v teh časih dobila povsem nov pomen in obsega veliko več kot zgolj vrtičkarstvo.

Lahko šotorim na vašem vrtu?

Ker so koronske omejitve posegle tudi v možnost gibanja in potovanja, ljudje gostujejo na vrtnih zelenicah, na katerih je mogoče kampirati tudi brez izpolnjevanja pogoja PCT. Če bi pred letom dni na spletu prebrali, da družinica išče možnost postavitve šotora na vašem vrtu in uporabe vaše kopalnice, bi se vam to najbrž zdelo čudaško. Toda zdaj ne manjka ljudi, ki na takšno prošnjo takoj odgovorijo: »Dobrodošli!«

Tudi ideja o sobivanju, ki bi v »normalnih razmerah«, v katerih naše udobje še ni bilo deležno tolikšnih izzivov, verjetno potrebovala še kar nekaj let, preden bi dozorela, zdaj naravnost cveti. Namesto na koncertih in v kavarnah se ljudje srečujejo pod kozolci, na rečnih obalah in v gozdovih ter snujejo novo prihodnost, v kateri želijo živeti svojo »novo normalnost«.

Počasi se vračamo k stari modrosti, po kateri lahko le močna lokalna skupnost kljubuje težavam in svojim članom zagotovi varnost. Razbiti smo bili lahek plen globalizacije, medijev, kapitala. Skupaj vnovič odkrivamo, da smo mi sami kapital. Mi smo tisti, ki s svojim znanjem, delom in energijo hranimo vse drugo. In če to, kar nam ni všeč, prenehamo hraniti, bo to začelo hirati.

Šestdeset odpovedi v enem dnevu!

Prijateljica, ki dela v kadrovski službi enega od naših velikih trgovcev, mi je pred dnevi zaupala, da je v enem dnevu do nje prišlo šestdeset odpovedi trgovk, ki se »ne gredo več«. Podobno mi je sporočila znanka, ki dela v domu za ostarele: »Vsak dan katera od kolegic odide. Dovolj jim je! Preprosto nočejo več prenašati terorja in dajo odpoved.« Odpovedi dežujejo tudi v gostinstvu, zdravstvu in šolstvu. Ljudje preprosto ugotavljajo, da se jim ni treba boriti proti sistemu – preprosto ga ne podpirajo več.

Ko sem pred dnevi na terasi restavracije srečala znanko, mi je povedala da pije svojo prvo kavo »na prostosti«. Dvanajst let je delala v nakupovalnem središču, brez naravne svetlobe, od jutra do večera. »Prvič sredi delovnega dne sedim na soncu,« mi je povedala. »Z možem sva se odločila, da bova prodala stanovanje v mestu, poplačala ostanek posojila, ki nas je vsa ta leta držal v ujetništvu, in se preselila na podeželje. Ko sva seštela, koliko nas stane življenje v mestu in koliko ‘dreka’ sva morala požreti za to, sva izračunala, da se ne izplača.«

Kako kaže vam? Vam je že dovolj? V novo normalnost vas lahko pahnejo – ali pa si jo lahko ustvarite po svoji meri.

Na koncu bodo številni hvaležni koronavirusu, ker nas je brcnil in premaknil iz ustaljenih tirnic, ki so mnoge že dolgo žulile, vendar niso zmogli poguma, da bi rekli: »Hvala, ampak ne grem se več.«

V informacijskem središču Zazdravje.net tudi sami želimo prispevati k snovanju takšne prihodnosti, kakršno si želimo zase in za svoje zanamce.

Koronavirusu se zahvaljujemo, da so naša predavanja, ki so zdaj spletna, obiskana še veliko bolj kot takrat, ko so potekala v živo. Zanimanje je tolikšno, da v naših novicah in e-novicah koledarja sploh ne objavljamo več. Vsa mesta so namreč zasedena takoj, ko informacijo pošljemo tistim, ki so vključeni v poglobljene skupine naših spletnih delavnic na Delavnice.zazdravje.net, ter drugim interesnim skupinam za samooskrbo in sobivanje.

Vsi, ki vas ta tema zanima, vendar ste spregledali Zoom predavanja o sobivanju, nam lahko pišete na e-naslov delavnice@zazdravje.net in poslali vam bomo povezavo za ogled posnetka.


Preberite tudi:
Je boljše sobivanje ali »sproščeno« mesto v domu?
Vabljeni v sobivanje na Krasu!
Samooskrbno bivanje v prihodnosti – sobivanje

Prejšnji članekPotrdilo o prebolelosti na osnovi serološke preiskave? Ne priznamo!
Naslednji članekVrtnice lahko nabiramo tudi ob koncu poletja
Sanja Lončar že od leta 2005 vodi največje slovensko nevladno gibanje – projekt Skupaj za zdravje človeka in narave, ki raziskuje številne naravne rešitve za težave sodobnega človeka. Je urednica in soavtorica 23 knjižnih uspešnic, od katerih je 7 prevedenih v nemški jezik: Naravne rešitve za težave z virusi (2021), Samooskrba v praksi (2020), Kako do več energije (2019), Sveža zelenjava 365 dni v letu (2018), Zdravilna moč začimb za otroke (2018), Naravne rešitve za bolečine (2018), Kako ohraniti možgane (2017), Uravnajte ščitnico (2017), Ščepec ustvarjanja (2016), Naravne rešitve za radiacijo (2016), Konec zgage in ostalih želodčnih težav (2016), Adijo prehladi (2016), Ščepec vedenja (2013), Ščepec rešitve (2012) ... Deluje kot predavateljica, publicistka, urednica, novinarka in raziskovalka. Predava in vodi seminarje za strokovno in splošno javnost v Sloveniji, na Hrvaškem v Avstriji in Nemčiji. Vodi tudi informacijsko središče Zazdravje.net in izobraževalni portal Delavnice.zazdravje.net ter ureja tiskano glasilo Zazdravje.net.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj