Magnezij – iskrica življenja, ki jo potrebuje naše telo

Profile photo of hard-working pretty business lady exhausted taking off spectacles touch nose bridge tension sitting boss chair wear, green turtleneck modern interior office

Magnezij je eden od najpomembnejših mineralov v telesu, saj sodeluje pri nekaj sto encimskih procesih, poleg tega nas pomirja, na telo pa deluje bazično. Kako pomemben je, pove že to, da ga potrebuje prav vsaka celica v telesu.

Toda kljub obilju hrane (ali nemara prav zato) je dandanes njegovo pomanjkanje v telesu vse večje. Prvi vzrok za to je, da ga s prehrano vnašamo čedalje manj. Temu botruje dejstvo, da zadnjih petdeset let raven magnezija v zemlji močno upada, zaradi česar ga je manj tudi v hrani. Poleg tega ga pospešeno izločamo iz telesa: zaradi napačne prehrane (velik vnos sladkorjev, rafiniranih in mastnih živil ter beljakovin porablja magnezij v telesu); uporabe zdravil (nekateri antibiotiki, steroidi, kemoterapevtiki in diuretiki pospešeno izpirajo magnezij iz telesa, zaviralci želodčne kisline pa dodatno prispevajo k nezadostni absorpciji magnezija iz hrane); in povečanega stresa, zaradi katerega se potrebe po magneziju povečajo.

Kdo potrebuje magnezij?

Magnezij potrebuje vsak organ v telesu, zlasti srce, mišice in ledvice. Potrebuje ga tudi vsaka celica v telesu. Magnezij aktivira encime, prispeva k nastajanju energije ter pomaga uravnavati ravni kalcija, bakra, cinka, kalija, vitamina D in drugih pomembnih hranil v telesu. Če uživate veliko sladkarij, pijete veliko kave, če ste morda na kateri od visokobeljakovinskih diet (osebno jih ne priporočam) ali pa se soočate z velikim ali dolgotrajnim stresom, je dodatek magnezija še posebno priporočljiv. Magnezij je esencialni regulator telesnega metabolizma, predvsem živčnih celic. Telo vsebuje 20 do 30 gramov magnezija, od tega ga je približno polovica v kosteh.

Najpogostejši simptomi, ki govorijo o možnem pomanjkanju magnezija v telesu:
– razdražljivost, vznemirjenost in anksioznost,
– sindrom nemirnih nog,
– nespečnost in druge težave s spanjem,
– slabost in bruhanje,
– motnje srčnega ritma,
– zmedenost, hiperventilacije,
– mišični krči (tudi mišic arterij) in šibkost,
– slaba rast nohtov, simptomi PMS,
– povečana občutljivost telesa na alergene.

Pomanjkanje magnezija lahko povzroči številne zdravstvene težave, kot so:
– hipertenzija (visok krvni tlak) in srčno-žilne bolezni,
– poškodbe ledvic in jeter,
– pomanjkanje hranil, zlasti vitaminov K in B1, kalcija in kalija,
– poslabšanje simptomov PMS,
– nespečnost in druge težave s spanjem,
– osteoporoza, glavoboli, impotenca,
– ponavljajoče se bakterijske ali glivične okužbe,
– težave z zobmi in kostmi,
– hormonska neravnovesja,
– anksioznost in panični napadi
– zaprtje.

To je nekaj najpogostejših simptomov in zdravstvenih težav, povezanih s pomanjkanjem magnezija. Magnezij je priporočljivo dodajati tudi, če smo brez energije, če čutimo bolečine v mišicah in kosteh (v tem primeru poleg magnezija svetujem še dodatek vitamina D), če imamo boleče menstruacije, srčne palpitacije ali težave z nervozo in živčnostjo. Enako velja, če smo zakopani v učenje ali pa se v službi vrstijo naporni sestanki in projekti – možgani namreč potrebujejo magnezij! Številne ženske ne vedo, da lahko močne menstrualne krvavitve prispevajo k pomanjkanju magnezija v telesu. Potrebe po magneziju se povečajo tudi med nosečnostjo, okrevanjem po operaciji ali bolezni in po športnih treningih.

Dovolj visoke ravni magnezija in morebitno dodajanje v primeru njegovega pomanjkanja prispevajo k uspešnejšemu zdravljenju številnih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, diabetes tipa 2, astma, depresija, visok krvni tlak, osteoporoza in številne druge.

Magnezij je priporočljiv tudi pri visoki ravni holesterola v krvi, uživanju večjih količnih alkoholnih pijač, pogostem pitju kave, depresiji, težavah s prostato …

Starostniki ter ljudje s slabo prebavo in težavami s črevesjem (zaprtje, Crohnova bolezen, celiakija, vnetne črevesne bolezni, malabsorpcijski sindromi …) so še ena skupina ljudi, ki mora poskrbeti za dovolj visoke količine magnezija v telesu.

Pomanjkanje, ki še ni bolezensko, zlahka prezremo in ga pripišemo drugim vzrokom. Telo lahko pomanjkanje magnezija dolgo nadomešča tako, da izkorišča magnezij iz kosti in mišic ali pa zmanjša njegovo izločanje skozi ledvice. Pri nekaterih se simptomi pomanjkanja pojavijo šele po dolgem času, in še takrat ni nujno, da bodo prepoznali, da gre za pomanjkanje magnezija, saj so zgoraj opisani simptomi pogosti in jih, kot rečeno, zlahka pripišemo drugim vzrokom.

Kako naj izberem primeren izdelek z magnezijem?

Pomembno je, da izberemo dobro prehransko dopolnilo, ki vsebuje ustrezno obliko magnezija, torej obliko, ki jo telo lahko vsrka, poleg tega pa ne vsebuje dodanega sladkorja. Izogibajte se karbonatnim oblikam, šumečim tabletam ter dopolnilom s sladkorji in drugimi umetnimi sladili. Sočasno z uživanjem magnezija svetujem uživanje B-kompleksa, zlasti vitamina B6, saj vsebnost tega vitamina v telesu določa, koliko magnezija se vsrka v celice.

Prejšnji članekBosonogi čevlji podpirajo imunski sistem!
Naslednji članekNova netransparentnost AKOS oziroma Vlade in nezakonito nadaljevanje postopkov glede uvajanja tehnologije 5G

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj